USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Психологічні стреси волинян є причиною невиліковного захворювання

27 Жовтня 2013 18:18
Понад 4 тисячі волинян страждають на захворювання «псоріаз». В Україні від цієї напасті страждають понад мільйон людей. Недуга виникає в будь-якому віці, та найбільше псоріаз «любить» молодих. Найстрашніше, що це захворювання, на жаль, не виліковне і може призвести навіть до інвалідності, - інформує Слово Волині.

Є декілька різновидів псоріазу: монетоподібний – найпоширеніший і зустрічається у 90% хворих; краплеподібний – є у 10% людей (після 30 років) бляшковий – дуже поширений серед людей при злитті висипок та інші.

«Псоріаз – хронічне, не заразне, не інфекційне захворювання. Це пожиттєвий стан, прояви якого можливо повністю контролювати. На Волині із ним живуть понад чотири тисячі хворих. У Луцьку, зокрема, їх більше тисячі, третині з них діагностували псоріатичну артропатію», - розповідає завідувачка диспансерним відділенням обласного шкірно-венерологічного диспансеру Інни Шафранюк – лікар-дерматолог із 20-річним стажем.

Зі слів медика, псоріаз може бути спадковим, але, зазвичай, його провокує стрес. Утім до пускових факторів належать інфекції, надмірна вага, куріння, пиятика і навіть деякі ліки.
На жаль, причини виникнення псоріазу остаточно не знайдені, але стрес відіграє тут велику роль.

Псоріаз, на жаль, не виліковний і час від часу загострюється. Наразі нема препаратів, які гарантували б одужання, але профілактика рецидивів дозволяє роками не згадувати про хворобу.

«Псоріаз залишається лише шкірним захворюванням у більшості пацієнтів, але у 10-15% може протікати важко і вражати суглоби. Це буває через 5-10 років після початку хвороби. Запущений псоріатичний артрит загрожує інвалідністю, бо запалюються не лише дрібні суглоби, на пальцях рук та ніг, але й великі», - констатує пані Шафранюк.

Лікар стверджує, що попервах хворі депресують, особливо якщо уражені нігті та великі ділянки шкіри. У народі є хибна думка, що псоріаз заразний. Незнання породжує насмішки, дискримінацію і, як наслідок, страждання тих, хто і без того потерпає.

Вони довго й болісно адаптовуються до хвороби, випробовують різні методи лікування, але схиляються до традиційних. Вони спілкуються з хворими зі стажем, які стають для «новачків» психологами і вчать жити з недугою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus