USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку довгобуд за 100 мільйонів відкриють цьогоріч

13 Лютого 2014 10:56
Керівник перинатального центру Ніна Загребельна розповіла, що сказати точно дату майбутнього відкриття поки нереально, оскільки є чимало факторів, які на це впливають, а особливо фінансування, інформують «Відомості».

Перинатальний центр на Волині почали зводити ще у 2001-му. Тож уже чимало років тільки й мови, що він от-от запрацює. Представники влади повторювали, що ще рік, ще трохи — і відкриється такий важливий для області соціальний об’єкт. Так, у 2011-му Президент обіцяв відкриття найближчим часом, заступник голови ОДА говорив про те, що заклад здадуть уже в 2012 році, трохи згодом уведення медустанови в дію перенесли на кінець минулого року. А нещодавно з’явилися чутки, начебто в березні-2014 — фініш.

В акушерському блоці вже розпочали внутрішні роботи

Керівник перинатального центру Ніна Загребельна запевнила, що у березні заклад точно не запрацює, найімовірніше, це станеться на початку осені.

— Нині вже запущена котельня. В акушерському блоці проводяться внутрішні роботи, все готується під чистове пофарбування, встановлюються двері. На 95% готові операційні та реанімаційні палати, пологовий зал, — каже Ніна Іванівна.

Але при цьому перехідна галерея, що має з’єднувати акушерський блок із неонатальним, іще на стадії зведення, так само триває будівництво і поліклінічного відділення.

Всього на перинатальний центр мають витратити понад 100 мільйонів гривень, 28 із яких передбачено на медичне обладнання.

— Тендери проведені, частину апаратури ми вже отримали. Це дихальні апарати, інкубатори для виходжування дітей, реанімаційні столи, спеціальні ліжечка, — зазначає Загребельна. — Також у центрі буде новітнє діагностичне обладнання, зокрема для діагностики серцевих захворювань у жінок, визначення фізіологічних можливостей легень. Передбачені й електроножі та ендоскопічні стійки з інструментами для малоінвазивних операцій.

Фахівців переведуть із інших медичних закладів

Зараз у перинатальному центрі, що функціонує на базі Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання, працює близько 200 фахівців у п’яти відділеннях. А на час відкриття новозбудованого центру їх буде близько 600.

— У межах області проведемо переформатування, і сюди прийдуть фахівці з інших медзакладів, тобто створення центру не вимагатиме додаткових робочих місць, — каже Ніна Загребельна. — Тут працюватимуть спеціалісти, що мають достатній досвід і першу та вище кваліфікаційну категорію.

Зі слів очільниці перинатального центру, великий його плюс у тому, що він перебуває в складі ВОДТМО, а отже, низка лікарів різного профілю буде завжди напоготові надати допомогу дітям. Крім цього, є всі умови для прийому спеціалістів із інших медичних закладів. Скажімо, для операцій на серці мають усю необхідну апаратуру, а кардіохірургів запрошуватимуть із Києва.

Потужність центру — 5 тисяч пацієнтів на рік

За рік перинатальний центр обслуговуватиме до п’яти тисяч пацієнтів. Так, передбачається, що прийматимуть близько 800–950 пологів і проліковуватимуть до 400 новонароджених. А консультативно-поліклінічне відділення розраховане аж на 50 тисяч відвідувань у рік.

У майбутньому перинатальному центрі працюватиме консультативно-поліклінічне відділення та стаціонарне. Так, у першому буде жіноча консультація на 200 прийомів у зміну, Центр планування сім’ї, школа відповідального батьківства, кабінети спостереження за дітками, що народились із певними недугами. У стаціонарному відділенні передбачається три блоки: акушерський, гінекологічний і неонатологічний.

— В акушерському блоці буде приймальне відділення, відділення патології вагітності на 35 ліжок, пологове відділення на дев’ять індивідуальних пологових кімнат і два інфекційних бокси, післяпологове відділення на 32 ліжка та відділення інтенсивної терапії для мам. Як акушерський, так і гінекологічний блок матимуть свої операційні. Неонатологічний же включатиме відділення інтенсивної терапії на дев’ять ліжок для новонароджених і відділення постнатального догляду та пролонгованої реабілітації на 15 ліжок.

Що буде з пологовими відділеннями в районах?

Ніна Загребельна переконує, що відкриття перинатального центру значно полегшить роботи пологових відділень у районних лікарнях. За її словами, в основному особливої допомоги потребують породіллі та новонароджені саме з районів, а на місці їм не завжди можуть надати необхідну допомогу. Як повідомили в обласному управлінні охорони здоров’я, за останні роки 30–35% пологів у області відносять до категорії важких. А рівень малюкової смертності у 2013 році становив 6,1 випадку на 100 тисяч народжених живими. При цьому, за словами Ніни Іванівни, 70% померлих діток — це ті, що народились у районах.

Зважаючи на це, виникає запитання: чи, бува, не призведе відкриття перинатального центру до скорочення пологових відділень у районних лікарнях?

— Перинатальний центр призначений лише для важких пологів, тому ні про яке скорочення родильних відділень мови бути не може, навіть якщо вони територіально близько до перинатального центру, — запевняє заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Валерій Руцький і додає: — У пологових відділеннях Локачинської та Іваничівської ЦРЛ нараховується менше як 200 пологів на рік, тож такі відділення, відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я, вважаються небезпечними і такими, де є нестача висококваліфікованих фахівців. Тому на черзі стоїть питання їх реорганізації. Можливо, при об’єднанні в медичні округи жительки Іваничівського району народжуватимуть у Нововолинську, а Локачинського — у Володимирі-Волинському та Горохові.

На Сході України з відкриттям перинатальних центрів були випадки, що породіллі просто не встигали доїхати до центру, а на місці народжувати не було де, через що втрачали дитину.

— Ми повинні все передбачити наперед і жінок із важкою екстра-генітальною патологією напередодні госпіталізувати в перинатальний центр. Можливо, на Сході у деяких областях закрили пологові відділення і дійсно нема лікувального закладу за 70 км до перинатального центру. В нас же такого немає, — каже головний спеціаліст із акушерства та гінекології в області Роман Савка.

Валерій Руцький додає, що при перинатальному центрі працюватиме виїзна акушерська бригада, яка в разі чого зможе виїхати за породіллею.

— Дуже важливо, щоб працювала перша ланка, щоб саме в районах змогли виділити жінку в групу ризику та скерувати її до лікувального закладу вищого рівня, — вважає Ніна Загребельна.

Проте наскільки з цим справлятимуться у районних пологових відділеннях? Адже, крім фахівців, необхідне ще й діагностичне обладнання, яким, судячи з усього, не дуже розкошують у райцентрах. Як повідав Роман Савка, останніми роками апаратуру в пологові відділення отримували лише завдяки українсько-швейцарській програмі, але її термін добігає кінця. Чи виділятиме держава кошти, враховуючи те, що мільйони пішли на перинатальний центр, невідомо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Марія Показати IP 13 Лютого 2014 15:42
Дуже здорово, що будівництво перинатальних центрів йде по всій країні. Тепер такий центр незабаром буде відкритий і в Луцьку. Що допоможе місцевим породіллям користуватися сучасними медпослугами під час складних пологів. Також цей заклад дасть шанс на виживання недоношеним діткам та діткам з критично малою вагою тіла.
Helga Показати IP 13 Лютого 2014 18:45
Я знаю, що такі перинаталні центри просто незамінні для жінок, які мають патології вагітності і прогнози щодо ускладнених пологів. Тому їх приймають в таких перинатальних центрах, як буде цей, де є усе необхідне обладнання.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus