USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку створили програму допомоги смертельно хворим

11 Лютого 2015 08:19
Програму паліативної допомоги пропонуватимуть розглянути депутатам Луцької міської ради.

Про це стало відомо під час наради з головними лікарями в управлінні охорони здоров’я Луцької міської ради 10 лютого.

Як розповіла голова благодійного фонду «СТОПРАК» Марія Адамчук, паліативні хворі (люди, в яких обмежений прогноз життя, онкохворі, які помирають) – одна із вразливих верств населення, якій, на жаль, приділяють недостатньо уваги. Фонд співпрацює з центром первинної медико-санітарної допомоги, багато працівників якого їздили на навчання з паліативної допомоги за кордон. Щоб системно працювати в напрямку допомоги паліативним хворим, спільно з управлінням охорони здоров’я фонд розробив концепцію міської програми паліативної допомоги на 2015-20 роки, у якій виділив певні заходи, які реально втілити у життя. Зі слів Марії Адамчук, у Луцьку приблизно 270 осіб потребують паліативної допомоги, натомість у хоспісі є лише 25 ліжкомісць на всю область. Згідно зі світовими стандартами, у таких закладах повинно припадати одне місце на 10 тисяч населення. У разі, якщо у медичних закладах Луцька зможуть виділити палати для паліативних хворих, відремонтувати їх зможуть за кошти фонду.



Перш за все, планують створити виїзну бригаду на базі Луцького центру ПМСД. Фонд вирішив проплачувати частину роботи персоналу, а основну частину візьме на себе міська рада. Також «СТОПРАК» готовий взяти на себе питання підвищення освіченості лікарів та інформаційну кампанію. Системне навчання відбуватиметься в сфері правового врегулювання (щодо роботи з наркотичними засобами, наприклад, таблетованим морфіном).

Зі слів Марії Адамчук, представники фонду «СТОПРАК» готові усіма силами допомагати втіленню в життя концепції програми паліативної допомоги.

Своєю чергою, начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Федір Кошель зазначив, що облаштувати хоспіс можна було б на базі вузлової лікарні залізничників у Ковелі. З його слів, це місце було б найкращим для хоспісу для мешканців навколишніх районів. Втім, питання використання цього приміщення вирішуватиме обласна влада. Він пообіцяв доопрацювати програму та згодом виноситимуть на розгляд наступної сесії міськради. Для її реалізації, з його слів, не потрібні значні кошти, адже головне – організаційна робота.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 11 Лютого 2015 08:34
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus