USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

У Цуманській лікарні користуються флюорографом 1978 року

19 Червня 2016 18:24
Корпуси Цуманської лікарні зовні нагадують хатинки. Розкидані вони по чималій території. На цій площі також знаходиться амбулаторія загальної практики сімейної медицини та центр надання екстренної допомоги.

Головний лікар Цуманської районної лікарні Олена Граузе розповідає, що амбулаторія потребує реконструкції, яку планують провести за кошти Світового Банку. Попередня вартість такого проекту – 360 тисяч євро. Але навіть, якщо амбулаторію і відремонтують, то працювати тут може бути нікому. Відсутність нової апаратури, нестача молодих фахівців – ці питання піднімали медики під час зустрічі з головою Волинської обласної ради Ігорем Палицею у Цуманській районній лікарні.
Олена Граузе каже, що 6 лікарів, які тут є сьогодні, - «глибокого пенсійного віку». Молодь сюди їхати працювати не хоче. Окрім того, тільки один медик отримав відповідний сертифікат про проходження курсів з сімейної медицини.

У районній лікарні – й інша проблема. Сюди вкрай необхідно придбати флюорограф. Його вартість – 500 тисяч гривень.

«Флюорограф – це апарат, який дозволяє здійснити швидке обстеження легень, – пояснює головний лікар. – Враховуючи те, що зараз багато випадків захворювання на туберкульоз, такий апарат нам просто необхідний. До слова, раніше туберкульоз вважався хворобою людей з соціальних низів, а тепер можуть захворіти всі. Ситуація ускладнюється тим, що нинішні штами туберкульозної палички стійкі до лікування. Вчасно проведена діагностика на якісному обладнанні дозволяє виявити захворювання на ранній стадії. Тому флюорографія – це одне з обов’язкових осбтежень, яке повинне проводитися кожному, хто приходить до нас навіть з профілактичною метою. Ми такі обстеження проводимо всім пацієнтам після 18 років раз на рік. Але флюорографічний апарат, яким ми користуємося, - ще з 1978 року. За перший квартал цього року на ньому ми вже зробили 12 тисяч флюорограф- досліджень. Я вже 6 років піднімаю питання придбання нового флюорографа».

Ігор Палиця запевнив: новий флюорограф тут таки невдовзі буде. 100 тисяч гривень на його придбання виділять з обласного бюджету, ще 100 – з районного, а 300 тисяч – з Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

«Мені подобається ваша лікарня, – сказав Ігор Палиця. – На жаль, ми не можемо обіцяти вам достойну зарплату – це не в компетенції облради. Але я переконаний, що через рік-другий держава змінить своє бачення щодо цих питань. На рівні області ми будемо робити все, що від нас залежить, аби спільно піднімати рівень нашого життя».
З нагоди професійного свята почесною грамотою Ігор Палиця нагородив працівницю Цуманської районної лікарні Галину Мельник.

Соломія Добролюбова
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
ковельчанин Показати IP 19 Червня 2016 18:52
А в Ковельській?..
Лісник Показати IP 19 Червня 2016 18:52
А де розвідник-активіст Сковера в даному випадку? Чи її тільки там де грошами пахне?
Анонім Показати IP 19 Червня 2016 19:44
Розщедрився навіть на почесну грамоту??!! Оце да...
Павло Показати IP 19 Червня 2016 19:48
Де ви пане палице і пані кандидат раніше були? Як вибори то ви все робите! Як нема то і вас нечути
Фельдшер- акушер Показати IP 19 Червня 2016 20:03
Яка користь з тих амбулаторій? Не спеціалістів, ні обладнання ні ліків. Який дурень придумав ці амбулаторії? Точно знаю, що 10 років томуЗабезпечте лікарень роботу ФАПів на 100% а ту шушвар безграмотну розігнати. Нехай ідуть збирають гриби, чорниці і т. д.
ми Показати IP 19 Червня 2016 21:47
То так і напишіть що поставили цей прилад за часів Радянської влади, а бендеровці за часів незалежності не зробили нічого, Абсолютно нічого!
Сераховичі Показати IP 19 Червня 2016 23:05
Ми не проти щоб Голова обладміністраціі і нас відвідав! Хоч вибори в нас ще не скоро!Запрошуємо!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus