USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Луцьку розповіли, від чого помирають волиняни

9 Липня 2013 16:55
Як зменшити смертність волинян від серцево-судинних захворювань, радились учасники науково-практичної конференції, що відбулася 9 липня у Луцьку.

У конференції взяли участь представники Асоціації підприємців у галузі медицини та фармації, Регіональної програми запобігання та лікування серцево-судинних захворювань «Волинькард» та медичних закладів Луцька.

Темою конференції була індивідуальна програма профілактики захворювань та можливості у цьому сучасної медицини.

Чому важлива профілактична медицина

Начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Федір Кошель зазначив, що майбутнє за профілактичною медициною. Він повідомив, що свідомість людей поступово змінюється, і сімейним лікарям потрібно бути готовими допомогти людям у бажанні бути здоровими. Нові дорого вартісні медичні технології в усьому світі, на жаль, не покращили демографічну ситуацію, а лише збільшили кількість хронічних хворих та інвалідів.

«Я вважаю, що одна гривня, вкладена у профілактику дає у десять разів більший ефект, ніж 10 гривень, вкладених у лікування», - зазначив Федір Кошель.

Завідувач відділення сімейної медицини Луцької поліклініки №1 Валентина Берник розповіла про основи роботи сімейного лікаря. Так, одним із основних завдань його роботи є прогнозування ризиків захворювань. У середньому один сімейний лікар обслуговує 640 сімей, у кожну родину розносять запрошення, у яких вказані номери телефонів сімейного лікаря та лікувального закладу.

Зазвичай, пацієнт перед прийомом у сімейного лікаря потрапляє у долікарський кабінет. Там здійснюють вимірювання росту, ваги, очного та артеріального тиску, температури тіла, електрокардіографію. Під час прийому сімейний лікар має у своєму розпорядженні цю інформацію.

Індекс маси тіла (вага у кілограмах, поділена на зріст у сантиметрах) визначають у цьому ж кабінеті. Нормальним індексом маси тіла вважають 20-25. Якщо ж цей показник менший 18, це ознака пониженої ваги, більше 30 – ожиріння.

Для профілактики захворювань сімейні лікарі щомісяця присвячують 4 години пропаганді здорового способу життя, зокрема, серед студентів та учнів. Так, за поліклінікою №1 закріплені Східноєвропейський університет імені Лесі Українки, Луцький національний технічний університет, медичний та педагогічний коледжі та гімназія №4.

Смертність в Україні та діяльність програми «Волинькард»

Керівник програми «Волинькард» професор Андрій Ягенський розповів про важливість профілактики серцево-судинних захворювань на первинному рівні надання медичної допомоги. Він зазначив, що основною причиною смертності наразі є серцево-судинні захворювання.

За словами професора, це хвороби невігластва та низького рівня країни. Так, спостерігають значне зменшення смертності протягом останніх 30 років у країнах Європи. Найвдалішим прикладом ефективності профілактичних заходів є Фінляндія, де у 1969 році смертність від серцево-судинних захворювань була найвищою у світі.

Протягом 20 років смертність чоловіків знизилася на 75-80%. Натомість, в Україні рівень смертності від серцево-судинних захворювань зріс. Зниження рівня смертності у розвинутих країнах на 65% залежить від профілактики, 47% покращення дає лікування. Отже, основним напрямом роботи повинна бути профілактика.

На думку професора, первинна профілактика повинна лягати на плечі держави, інформаційного ресурсу. Керівник програми «Волинькард» зазначив, що наразі якісних телепрограм про здоров’я на центральних телеканалах немає.

Програму «Волинькард» на 2011-2013 роки прийняли у березні 2011 року, цьогоріч її планують продовжити ще на 5 років. Про результати її роботи протягом 2011-2012 років розповів Андрій Ягенський. Основними напрямками роботи програми є невідкладна допомога та профілактичні програми на рівні області.

Так, минулого року зробили 80, позаминулого – 30 стентувань. Це невисокий показник, адже у інших областях здійснюють по 300 таких операцій щороку. Наразі встановлюють ангеограф у міській лікарні. Обладнання придбали за кошти не обласного, а державного бюджету.

Основний принцип профілактики – змінити свідомість людей, їхнє ставлення до власного здоров’я. Наразі створюють центр моніторингу населення, який здійснюватиме скринінг та займатиметься політикою інформування населення.

Для скринінгу планують вибрати 1500 осіб із Луцька та 2-3 районів області. До скринінгу входить анкетування, вимірювання тиску та формування бази даних для оцінки ситуації. Наразі для обстеження обрали 750 осіб у районах і планують обстежити 750 лучан.

Суть скринінгу полягає у тому, що відбиратимуть приблизно 60% дільниць кожної поліклініки. Пацієнтів із електронних баз даних обиратимуть випадково, і дослідження дасть змогу оцінити ситуацію зі станом здоров’я серед людей віком 35-70 років.

Андрій Ягенський виділив основні фактори ризику. Зокрема, ризик смерті у людини з тиском 180 у 8 разів більший, ніж у людини з тиском 115. За тиску 160/90 потрібно вводити 2-3 препарати, пацієнтові не варто цього боятися.

Американцям вдалося протягом 20 років зменшити кількість смертей від серцево-судинних захворювань на 341 тисячу щороку. За підрахунками Андрія Ягенського, якби програму «Волинькард» запровадили у перший рік незалежності, теоретично щороку на Волині вмирало б на 1200 людей менше.

Професор зазначив, що без первинної ланки медицини, сімейних лікарів, неможливо реально зрушити ситуацію з місця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Амєлія Показати IP 9 Липня 2013 17:09
Ми за медичну реформу-,але коли населення буде лікувати сімейний лікар з дипломом сімейного лікаря.
богдан до Амєлія Показати IP 9 Липня 2013 19:45
Особливо,коли ці дипломи куплені.
пацієнт Показати IP 9 Липня 2013 23:14
для того щоб займатись профілактикою потрібно мати на це час і гроші,а 90% українців працюють на пана,який навіть обідню перерву не скрізь дає, і робочий день по 12 год.А ПОМРІЯТИ МОЖНА.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus