USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Учителів фізкультури вчать реанімувати дітей

11 Січня 2012 10:26
У Луцьку медики навчають вчителів фізкультури надавати учням першу допомогу, преш за все, при серцевих нападах. Ця ініціатива викликана збільшенням кількості смертей серед школярів.
Про це повідомляє BBC Україна.
Міське управління охорони здоровʼя організувало курси медичної допомоги, щоби педагоги могли правильно підтримати недужих дітей до прибуття швидкої.
Зростання кількості смертей серед школярів можна уповільнити, якщо навчити вчителів правильно надавати першу медичну допомогу ‒ особливо дітям, у яких з певних причин перестає працювати серце. У цьому переконаний начальник луцького управління охорони здоровʼя Федір Кошель.
Саме для цього управління організувало навчальні курси на базі міської станції швидкої допомоги.
Пан Кошель каже, що це не головний метод впливу на зменшення смертності, але може зарадити у багатьох випадках.
«Як подивлюсь по телевізору, як розповідають, що рятували людину, – аж страшно стає: кажуть, ми ж водою обливали, руками там махали… Але, якщо зупинилось серце, допомогти може тільки непрямий масаж серця. І саме таких дій навчають наші спеціалісти», ‒ розповідає він.
Поки що вчать лише вчителів фізкультури, але згодом навчатимуть і вчителів праці, бо на їхньому предметі учні також отримують фізичне навантаження.
Фізкультурників вчать у спеціально обладнаному реанімаційному класі при луцькій станції швидкої допомоги. Показують, як рятувати, саме лікарі швидкої. Вони демонструють, з якою силою, куди і як часто натискати на грудину манекена з умовним іменем Гоша, до якого приєднані шкала самоконтролю і компʼютер.
Автоматика сигналізує, що саме не так робить людина, яка вчиться реанімувати, і навпаки, повідомляє про задовільний результат, якщо все гаразд.
Лікар Ірина Анікушина вчить, згадуючи «свої» випадки: «Коли бачиш, як на твоїх очах помирає людина, тим більше дитина, терпнуть руки-ноги, всі починають безладно метушитись, кричати, а час втрачається і поки ми приїздимо – вже нема кого рятувати. Тому головне, як пересвідчитесь, що серце зупинилось, – одразу починати непрямий масаж».
Медики твердять: якщо вчитель доведе до автоматизму необхідні дії з манекеном, він ліпше контролюватиме ситуацію у реальному житті, якщо виникне потреба в реанімації. Адже в потрібний момент спрацює мʼязова памʼять, і вчитель зможе підтримати дитину до приїзду швидкої.
Головний лікар швидкої Олег Куц, який наглядає за навчанням, вчить і організаційним моментам: під час лиха у школі один вчитель рятує дитину, а інший ‒ телефонує у швидку.
Він нагадує: 10 секунд бездіяльності зменшують шанс хворого на життя на 13%. Олег Куц зауважує, що медики швидкої теж щодня тренуються у цьому ж класі, аби довести свої дії до оптимальної швидкості. Каже, що за кордоном – це нормальна практика.
Луцька швидка запровадила новацію після того, як отримала реанімаційний клас від гуманітарної місії. Манекени-тренажери з компʼютерним «екзаменатором» та необхідну апаратуру допомогли придбати партнери й спонсори з Франції, члени громадської організації «AEС Ельзас».
Самі вчителі, які навчаються під час канікул, знання сприймають охоче. Хочуть вміти, але сподіваються, що навички і знання не знадобляться.
Пані Людмила, вчителька однієї з луцьких шкіл, розповідає: «Це дуже добре, що тут нас вчать, не дай Бог, щоб таке сталося, звичайно, але ж бачте, що тепер робиться».
Начальник луцького управління охорони здоровʼя Федір Кошель прогнозує, що заняття для усіх вчителів повторять уже на найближчих канікулах, аби закріпити навички.
Нагадаємо, в останні кілька років в Україні сталася ціла низка випадків смерті дітей на уроках фізкультури. Після цього міністерство освіти зменшило нормативи для школярів. Лікарі вже давно нарікають на поганий стан здоровʼя та спортивну підготовку українських школярів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
медик Показати IP 11 Січня 2012 11:23
Приємно бачити і чути,що вчителі знатимуть що в учня є серце. Проте розширте свою діяльність, бо впевнена, учням теж треба знати такі уроки, бо більшість учителів далекі пенсіонери, і серце у них слабке! А ще такі уроки треба зробити для журналістів, тим більше, що на факультетах УЗАГАЛІ ніяких медичних знань не втлумачують. А потім пише єресь: що бактерії від вірусів не відрізняються....
Ну й ну Показати IP 11 Січня 2012 13:40
У Луцьку медики навчають вчителів фізкультури надавати учням першу допомогу, преш.. НУ І КУДИ ПРЕШ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus