USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Волиняни повинні берегтися від кліщів, - держсанепідслужба

30 Квітня 2013 09:14
Щоб не підхопити збудника кліщового вірусного енцефаліту, лаймбореліозу та туляремії, поширеного на території Волині, головне управління Держсанепідемслужби області застерігає волинян бути обачними.

Із приходом весни температура повітря підвищилась. Попереду Великдень та першотравневі свята, які люди традиційно відзначають на природі. Головне управління Держсанепідслужби області застерігає волинян бути обачними та не підхопити жодного збудника інфекційної захворюваності, які поширені на території області.

Волинська область ендемічна з деяких небезпечних інфекцій, зокрема кліщового вірусного енцефаліту, лаймбореліозу та туляремії. Саме на весні та влітку існує загроза нападу різних комах, в першу чергу кровососів – комарів, особливо іксодових кліщів. Вони є основними носіями збудників згаданих вище небезпечних інфекційних хвороб.

Так, з 1995 року зареєстрували 191 випадок кліщового енцефаліту, більшість - у Ратнівському районі, де існує активнодіючий природний осередок кліщового енцефаліту. Однак реєструються випадки кліщового енцефаліту в інших районах: Старовижівському (2006), Шацькому (2009), Ківерцівському (2012).

На території області встановили 49 ензоотичних населених пунктів із іксодового кліщового лаймбореліозу (за останні два роки зареєстрували 10 нових випадків).

Так, більшість випадків кліщового енцефаліту та лаймбореліозу пов’язані з перебуванням людей на природі (збір ягід, грибів або відпочинок у лісосмузі), на сільгоспроботах із заготівель сіна, на заболочених місцях.

У 13 районах реєструють 79 ензоотичні території поширення туляремії, де за останні 10 років лабораторно підтвердили 14 випадків захворювань людей. Майже щорічно підтверджують циркуляцію збудника серед мишовидних гризунів та іксодових кліщів - основних носіїв збудника туляремії.

Держсанепідслужба застерігає щодо небезпеки паразитарних інвазій і кишкових інфекцій при підготовці до пікніків, коли масово вживається м’ясна продукція, зокрема приготована на вогнищі.

Фахівці Головного управління дерсанепідслужби у Волинській області застерігають волинян під час активного відпочинку на відкритому повітрі бути обачними, оскільки несподіванки, які приховує в собі природа, можуть бути небезпечними для вашого організму.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus