USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Яких змін слід чекати пацієнтам та лікарям дитячої поліклініки Луцька

16 Січня 2019 18:40
Що змінилося в роботі комунального закладу «Луцька міська дитяча поліклініка» із настанням медичної реформи та яких змін слід чекати пацієнтам і лікарям в подальшому, розповіла головний лікар Оксана Лєщинська.

Як оцінюєте вплив медичної реформи на діяльність дитячої поліклініки?

Позитивно. Узято правильний напрямок, який впорядковує і дисциплінує роботу лікарів і їх співпрацю з пацієнтами. Вся галузь охорони здоров'я України перебуває в процесі трансформації і виходить на нові умови роботи. Звісно, виникає багато питань, буде потреба у вдосконаленні багатьох речей, але в цілому ці зміни на часі, вони просто необхідні, адже незадоволеність системою охорони здоров'я існувала як зі сторони пацієнтів, так і з боку медичних працівників. Ми бачимо катастрофічну ситуацію із плинністю кадрів.

Маємо серйозну нестачу фахівців, і саме реформування медичної галузі покликане вирішити цю проблему. Адже тепер, чим більше і краще працюватимуть лікарі, тим більше вони отримуватимуть за свою роботу. Зросте не тільки заробітна плата, але і конкурентоздатність працівників. Лікарі будуть зацікавлені в тому, щоб надавати якісну послугу, щоб пацієнти йшли до них.

Ще одне питання, яке вирішить реформування – неконтрольована кількість пацієнтів. Раніше ми мали велику проблему з тим, що фінансування поліклініки було розраховане на лікування близько 32 тисяч маленьких пацієнтів. При цьому обслуговувались у нас більше 50 тисяч дітей, зверталися й ті, що приписані в селах, або й зовсім не мали прописки. Зараз система працюватиме дуже чітко – кожен лікар знатиме свого пацієнта, кожен пацієнт знатиме свого лікаря. Ми будемо знати, яка кількість пацієнтів обслуговується у того чи іншого лікаря і на кожного пацієнта буде передбачене відповідне фінансування. Раніше виникало багато нарікань на послуги охорони здоров'я, а тепер держава готова платити за пацієнта, потрібно лише заключити декларацію з лікарем, якого пацієнт обирає за власним уподобанням.

Якою є кількість укладених декларацій?

Ми вже виходимо на цифру – близько 90% укладених декларацій. До речі, мешканці приміських сіл теж укладають декларації з нашими педіатрами. Це хороший показник і нормальний процес. Тепер не буле такого, що сім'я з Луцька платить податки за тих, хто приїжджає з інших населених пунктів, як було раніше. Кошти з національної служби здоров'я будуть нараховуватися за кількістю пацієнтів.

Які зміни відбулися в роботі лікарів-педіатрів?

Дуже позитивним є те, що кожна мама матиме номер телефону свого педіатра і зможе отримувати консультації в телефонному режимі, а також викликати лікаря додому. А лікар, який знатиме своїх пацієнтів, зможе сам вирішувати, до кого потрібно йти в першу чергу, а кому вистачить і телефонної консультації. Адже раніше всі виклики приймалися в реєстратурі, часто люди не могли додзвонитися, або викликали лікаря додому без потреби, коли діти мали тільки легкі прояви застуди. Тепер всі зайві моменти зникнуть. Хочу розвіяти міф, який активно ширився в інформаційному просторі, мовляв, лікарі не будуть ходити на виклики. Це не так. Насправді на виклики лікарі ходили і будуть ходити. Змінюється сам підхід до викликів і спрощується процес спілкування батьків з педіатрами своїх дітей.

Також поступово буде збільшена кількість годин прийому – від чотирьох до шести. Поки що частково прийом пацієнтів буде відбуватися за попереднім записом, частина буде прийматися в порядку черги.

А як щодо тих людей, які не заключили декларацій, або відмовляються від цього?

В першому півріччі 2019 року ми будемо надавати допомогу і таким пацієнтам. Але якщо в другому півріччі особа буде відмовлятися від підписання декларацій, то для таких людей, можливо, медичні послуги дитячих поліклінік стануть платними.

Яку кількість пацієнтів обслуговуватиме один педіатр?

На одного педіатра передбачається 900 пацієнтів. По системі Семашко передбачалось 800, але насправді ця цифра ніяк не контролювалася. До речі, систему Семашко не перейняла жодна країна світу, оскільки вона надзвичайно витратна і часто перетворювала лікарів у доглядальників і обслуговуючий персонал. Увесь світ враховує економічні показники, дбає про статус лікаря, враховуючи, що найбільша відповідальність за здоров'я лежить безпосередньо на самій же людині.

Чи можна буде змінювати лікаря після підписання декларації?

Так, звичайно, цього права ніхто не забирає. Пацієнти матимуть можливість змінювати лікарів, адже всі розуміють наявність людського фактору. Загалом усі передбачені зміни в подальшому позитивно вплинуть і на лікарів, і на пацієнтів. Скептикам, які критикують нові зміни, варто більш уважно вивчити принципи нововведень і переваги медичної реформи, як необхідного кроку на шляху розвитку медицини в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
До лікаря Показати IP 16 Січня 2019 18:51
Брехня.В реєстратурі кажуть, що збивайте температуру і йдіть з дитиною на прийом.Мовляв, лікарі не виклики вже не ходять.Не вірите - передзвоніть в реєстратуру і переконаєтесь.
санітарка до До лікаря Показати IP 16 Січня 2019 20:34
Ну звичайно, у нас же санітарки лікарі і особливо реєстратура!
777 Показати IP 8 Вересня 2019 18:47
Родичів влаштувала в поліклініку яких ніхто небачив......
Ірина Показати IP 30 Березня 2020 09:57
Брехня, деякі лікарі навіть і номер телефону не надають. Кажуть що потрібно записуватися до них через регістратуру, бо так щоб прийти і зайняти чергу у нас них це вже не проходить. Можливо для них це добре, мов позаключали договори, але для нас такі умови не підходять

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus