USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Хлопець з волинського села планує дійти до олімпійської Бразилії

22 Грудня 2013 12:17
Майже усі атлети розповідають, що з дитинства закохувались у той чи інший вид спорту, що з ранніх років відвідували заняття секції, що добре пам'ятають прізвища своїх тренерів і перші успіхи.

Ігор Сахарук у дитинстві не займався спортом взагалі. А сьогодні – має великі шанси потратити на Олімпійські ігри у Бразилію, повідомляє «Волинь-нова».

Ігор Сахарук із села Карасин Камінь-Каширського району, майстер спорту міжнародного класу з ходьби на 50 кілометрів, володіє унікальною технікою спортивної ходьби, завдяки їй він досягає вагомих успіхів.

«У школі я не захоплювався жодним видом спорту, і не займався навіть на любительському рівні», — відповів він на запитання, що стосувалось його старту у великий спорт.

Виявляється, лише на уроках фізкультури, які хлопець, до речі, іноді пропускав через недугу, чув про легку атлетику, різні види боротьби, гімнастику, важку атлетику. Найбільшим досягненням на спортивній ниві для нього були футбольні зустрічі на шкільному подвір'ї чи у полі, де у вільні від навчань години пас із друзями худобу.

Та, видно, були фізичні задатки у хлопця, які розвинув за чотири роки занять спортивною ходьбою і виконав норматив майстра спорту. А ще через три — став майстром спорту міжнародного класу, увійшов до числа найсильніших марафонців не лише України, а й Європи.

Перший тренер Ігоря Сахарука майстер спорту, доцент кафедри теорії і методики фізичного виховання Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Володимир Яловик відверто зізнається, що такого перспективного скорохода серед сотні його колишніх і нинішніх студентів ще не було. І це у той час, як Володимир Трохимович виховав десятки майстрів спорту, переможців і призерів чемпіонатів і Кубків України, учасників чемпіонатів світу і Європи, Олімпійсь ких ігор.

«В Ігореві мені імпонує працьовитість, настирливість, самовіддача. Його відрізняє від багатьох атлетів самодисципліна, невтомність. Він не спізниться на тренування, не закінчить його достроково. Для нього не існує «неспортивної» погоди» , — каже Володимир Яловик.

А ще Володимир Трохимович стверджує, що в Ігоря унікальна техніка спортивної ходьби. Саме завдяки їй він досягає вагомих успіхів.

А починався шлях Сахарука у спорті після 9–го класу, коли він вступив до Луцького педагогічного коледжу на відділ інформатики. Саме тоді, щоб не нудьгувати у вільний час, його троюрідний брат і односельчанин (на той час уже майстер спорту України зі спортивної ходьби) Степан Сущ запропонував прийти на тренування у групу Володимира Яловика. Починав із однокілометрової дистанції, потім збільшив її втричі. Спочатку Ігор займався разом із дівчатами та жінками. Пригадує, що якось ніяково було йому з перших метрів відставати від них, бачити попереду себе їх спини. Саме це на старті спортивної кар'єри стимулювало його до роботи над фізичною витривалістю, удосконаленням технічної майстерності.

А вже через три місяці після початку занять Ігор взяв участь у своєму першому офіційному старті — розіграші Кубка газети «Вечірній Івано–Франківськ», де фінішував п'ятим на дистанції 3 кілометри. А потім були роки навчання у коледжі і виступи на юніорських турнірах, де Сахарук поступово перейшов на 5–кілометрівку, а згодом і на вдвічі довшу дистанцію.

У 2007 році (після закінчення педколеджу) Ігор поступив в інститут фізичної культури і здоров'я СНУ. З цього часу він, так би мовити, змінив свою спортивну спеціалізацію — почав ходити марафонську дистанцію 50 кілометрів. Через два роки в Івано–Франківську на чемпіонаті України волинянин пройшов «півсотню» з найкращим серед усіх учасників часом — 4.19.37 і виконав норматив майстра спорту. Ще через два роки у тому ж таки Івано–Франківську Ігор Сахарук став срібним призером чемпіонату України. Але змагання ці стали пам'ятними для нашого атлета тому, що він вперше на фініші показав час майстра спорту України міжнародного класу — 3.54.35. Цікаво, що третім завершив 50–кілометрівку однокурсник і земляк Сахарука із Камінь–Каширського району Іван Банзерук, який теж вперше виконав норматив «міжнародника».

Товариські стосунки між цими хлопцями, які вже є членами збірної України, не заважають їм завзято змагатися на спортивних дистанціях. Успіхи приходять до них почергово. Нинішнього спортивного року фортуна була більш прихильною до Івана. На чемпіонаті України, який одночасно був відбірковим етапом до чемпіонату світу-2013 у Москві, Банзерук виступив краще, тому саме він представляв у складі збірної країни наших «ходаків–марафонців» (щоправда, Іван був знятий із змагань, оскільки отримав три попередження за порушення правил ходьби на дистанції).

Нині обидва атлети у Євпаторії готуються до нового спортивного сезону. А він буде досить насиченим. Крім змагань всеукраїнського рівня, проходитиме відбір на Кубок світу, що відбуватиметься у Китаї. І, звичайно, у планах — Олімпійські ігри 2016 року у Бразилії, куди Іван Банзерук та Ігор Сахарук мають хороші шанси потрапити у складі збірної України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus