USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку - суботник в родинному гнізді відомих Покальчуків

28 Березня 2015 19:00
Креативний простір «Озерний вітер» обіцяють зробити витвором мистецтва.

На вулиці Ковельській у Луцьку кипить робота. Більше двох десятків людей невтомно трудяться над тим, аби родинне гніздо Покальчуків стало справжнім оазисом для творчих і креативних людей. Громадські активісти організували суботник, на якому прибирають обійстя і будинок родини Покальчуків. Тут планують влаштувати креативний простір «Озерний вітер», головною аудиторією якого буде розвиток дітей учасників АТО.

Все почалося з приїзду психолога Олега Покальчука до Луцька. Відомий психолог, брат не менш відомого письменника Юрка Покальчука поспілкувався з волинськими волонтерами з обласного координаційного центру допомоги бійцям АТО.

Після розмови з ними, він вирішив віддати в безоплатну оренду будинок, в якому минуло дитинство братів Покальчуків. Самооборонівець Сергій Рижков розповів, що коли активісти побачили сам будинок, то одразу ж вирішили, що тут зроблять щось для дітей.
Сергій Рижков
Сергій Рижков
Так і народилася ідея створити креативний простір для дітей учасників АТО. Назва за мотивом повісті Олега Покальчука «Озерний вітер» виникла практично одразу у іншої активістки Марії Доманської.

«Ми зрозуміли, що тут треба щось робити для дітей. Це буде наш вклад в допомогу бійцям АТО, окрім тієї допомоги, який надає координаційний центр. Ми не можемо влаштувати їх на роботу, сподіваюся, влада хоча б щось для цього зробить, але ми можемо зайняти дітей», - каже Сергій Рижков.

Власне, до травня тут обіцяють розпочати заняття. В цьому приміщенні дітей вчитимуть народним ремеслам, іноземним мовам, малюванню. В дворі планують облаштувати сцену, в прибудові хочуть зорганізувати міні-кузню.
Головна ідея - все, чому будуть навчати діток: малювати, вишивати, плести, - все буде пов’язане з Волинню. Організатори переконують, що раді бачити всіх, хто хоче долучитися до цієї справи. Креативні думки тут тільки вітаються. Приміром, студенти медичного коледжу хочуть висадити алею з травами, які характерні для ландшафту Волині. Запланували тут і психологічні тренінги для дітей.

Волонтерка Анастасія Гребенюк розповідає, що головною умовою Олега Покальчука до волонтерів було те, аби проект був цікавим, креативним і корисним. Найперший напрямок, який тут запрацює – робота з дітьми.
Анастасія Гребенюк
Анастасія Гребенюк
«Дітки бійців однозначно пережили психічну травму , є такі хто залишився без батьків, є діти переселенців, які потребують уваги, реабілітації. Це буде острівок позитиву, на якому вони будуть навчатися, відпочивати», - каже вона.


Власне, планів – безліч, розповідає інша волонтерка Катерина Віжевська.
Катерина Віжевська
Катерина Віжевська
Хочуть тут організувати велопрокат, літній табір для дітей, місце для презентації Волині, як складову туризму.

«Озерний вітер» хочуть перетворити на культурний центр, який би об’єднував молодих, креативних людей, готових декілька годин свого часу виділити громадській роботі. Меценатів також залучатимуть до допомоги.
Цей проект буде некомерційним. Однак він потребуватиме коштів на оплату за газ, світло воду, на матеріали для творчості. Відтак, координатори планують організовувати аукціони, ярмарки робіт вихованців «Озерного вітру». Є вже плани й по написанню грантових проектів.

А ось Роман Литвин – керівник однієї з проектних фірм, прийшов на суботник як архітектор і вже бачить концепцію організації креативного простору.
Роман Литвин
Роман Литвин
«Наразі стоїть питання автентичності Волині. Те, що тут буде, має відповідати духові, атмосфері твору Юрія Покальчука і нашого краю. Ми маємо вирішити як раціонально використати цю територію, щоб цей подарунок ефективно використовувався. Територія буде поділена на зони. Буде організована сцена. Звичайно, оформлюватиметься й будинок, виходячи з можливостей. Це все має бути витвором мистецтва», - пообіцяв він.

На ділянці кипить робота: на заклик прийти на суботник відгукнулося чимало людей. Прийшли бійці спецроти «Світязь», прикордонники, волонтери, активісти «Самопомочі», «Самооборони Волині». Всі невтомно працюють, ріжуть старі дерева, викорчовують коріння, прибирають приміщення, саджають квіти.
Але, зізнаються, що за день всього не переробити, тож, ймовірно, скликатимуть ще декілька суботників.
До слова, наводячи лад у будинку, активісти відшукали деякі речі, які, ймовірно, належали родині Покальчуків. В цій кімнатці вже запланували створити міні-музей. А перші експонати вже є.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
проти Показати IP 28 Березня 2015 19:44
а де лодар данильчук
анінмус до проти Показати IP 28 Березня 2015 20:46
шукає в гопоти свою зброю
лучанин Показати IP 28 Березня 2015 20:52
А свобода де?
лучанка до лучанин Показати IP 29 Березня 2015 10:23
Ви вважаєте, що усі добрі справи мають бути під партійними прапорами?
МАша Показати IP 28 Березня 2015 22:41
ото подія. так за*ратися
медсестра Показати IP 29 Березня 2015 07:26
Єдине, що вміє робити Рижков, це командувати прибиральниками. На цьому його так званий професіоналізм вичерпується. А понтів скільки там, нічим не підтверджених амбіцій!.. Повні штани. Пішов би краще і повоював. Такий чоловік - коня за хвоста може втримати. Хоч би патрони підносив!
Лариса до медсестра Показати IP 29 Березня 2015 10:21
Не бажаю жодному хворому потрапити до такої "медсестри". Крім пакості, нічого доброго від таких істот не дочекаєтесь. Тішусь, що більшість людей живуть задля того, щоб творити добро. Слава Україні!
Святу справу робите Показати IP 29 Березня 2015 07:59
Святу справу робите. Юрко Покальчук в своїх творах Луцьк використовував як місце для багатьох подій. Він, поки що, єдиний письменник, в творах якого Луцьк - одне з постійних місць здійснення подій.
Патріот Показати IP 29 Березня 2015 11:32
набагато краще піти допомогти батькам загиблих героїв
Марія до Патріот Показати IP 29 Березня 2015 18:20
Особисто ви комусь конкретно допомогаєте?
жовчнийлучанин Показати IP 29 Березня 2015 20:12
Я в шоці! Краще б генделик нормальний чи дев'ятиповерхівку зробили на тому місці. Я взагалі не розумію нащо таке місце переводити під якісь там "креативні простори" і допомагати якимсь дітям?? Думаю більшість земляків мене підтримує... подумайте над цим, поки не пізно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus