USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині презентували проект статуту політичної партії європейського зразка*

5 Серпня 2016 12:54
Внутрішньопартійні праймеріз, обрання представників всіх областей до керівних органів партії, можливість висловлення недовіри партійним лідерам – безпрецедентний у пострадянських країнах статут розробили для політичної партії «Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП».

Про це йшлося під час публічного обговорення нової редакції Статуту політичної партії «Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП» 4 серпня.

Як зазначив голова Волинського УКРОПу, голова фракції «УКРОП» у Волинській обласній раді Вячеслав Рубльов, партія рухається у демократичному напрямку і новації, які презентують сьогодні, дозволять зробити партію більш прогресивною та європейською.

.


Народний депутат, член політради партії Олександр Дубінін розповів, що наразі проект презентували у 12 областях, адже раніше виявили, що статут, за яким живе партія, не настільки демократичний та досконалий, як для партії європейського розвитку. Останні довибори у семи округах показали, що українці довіряють « Українському Об’єднанню Патріотів – УКРОП» і чекають, коли партія почне втілювати програму в життя та більш твердо та рішуче захищати інтереси своїх громадян.

З його слів, потрібно будувати партію європейського рівня, для чого необхідна основа, тобто, статут партії. Ідеї, які вклали в проект статуту – це ідеї досвіду будівництва партій у США, Англії, Франції, Німеччині, тож подібного статуту немає у жодній політичній силі на пострадянському просторі. Ідея робочої групи полягає у будівництві партії знизу догори – рядові члени партії зможуть обирати голову партії, членів її політради шляхом рейтингового голосування.



Щодо ролі регіонів один із членів робочої групи Оксана Тунік-Фріз повідомила, що кожна обласна партійна організація обиратиме по 10 делегатів і по одному додатковому делегату від кожних п’яти тисяч голосів, відданих за депутатів облради від партії. Такий механізм передбачає рівні права усіх регіонів та одночасно стимулює працювати в регіонах, отримуючи голоси виборців. Всі обласні організації обиратимуть своїх представників до політради та контрольної партійної комісії і висуватимуть кандидатів на посади голови партії та голови КПК.



У проекті статуту розширені права і участь пересічних членів партії в управлінні, введені механізми соціальних ліфтів, розширена роль регіонів і унеможливлена узурпація влади у партії. Членом партії може стати громадянин України, який має право голосу на виборах та визнає статут і програму партії. Заяву про вступ ця людина повинна подати в первинний осередок. Протягом 30 діб заяву повинні розглянути і під час загальних зборів ухвалити рішення про прийом або відмову. У разі відмови комісія партійного контролю протягом 15 діб приймає кінцеве рішення.



Серед нових прав партійців – критика на відкритих майданчиках – партійних зборах, конференціях, з’їздах тощо. Голови осередків, які перешкоджають прямій демократії, виступам, критиці, повинні бути суворо покарані і нести відповідальність аж до виключення з партії. Рішення про виключення людини з партії ухвалюють під час загальних зборів. Приводами для виключення з партії можуть бути самовисування на виборах усіх рівнів без погодження зі статутними партійними органами, прийняття рішення про зняття кандидатури з виборчих перегонів без такого узгодження. Окрім цього, члена партії виключають у разі виявлення фактів надання завідомо недостовірної інформації або приховування інформації при вступі до партії.


У документі передбачать, що прихильники партії мають право бути присутніми під час заходів первинних партійних осередків, з правом дорадчого голосу. Також вони мають право голосу на внутрішньопартійних опитуваннях та праймеріз при висуванні кандидатів на виборах всіх рівнів. На відміну від членів партії, прихильники не платять членських внесків та діють на добровільних засадах.



Соціальні ліфти – це можливості для членів партії з регіонів, які ведуть активну роботу. До них належать можливість бути обраним кандидатом у народні депутати, а також на виборні посади регіонального та місцевого рівнів. Члени партії мають можливість брати участь у експертних форумах та долучитися до формування уряду української перспективи, тобто резерву «тіньового уряду», який у майбутньому замінить чинний уряд.

У структурі партії фундаментом є партійні осередки, місцеві організації, вище яких діють обласні організації, президія, політрада, голова партії, а найвищим органом партії є з’їзд. Комісія партійного контролю є своєрідним вищим партійним судом, що повинен стати незаангажованою. Ревізійна комісія, на думку робочої групи, повинен ґрунтуватися на фахових здібностях членів комісії. Комісія партійного контролю є постійно діючим органом партії, який контролює та перевіряє дотримання вимог статуту, це незалежна гілка внутрішньопартійної демократії.



Голову партії обирають на з’їзді на альтернативній основі з числа кандидатів, поданих делегатами від обласних організацій. Голову партії можна зняти з посади на позачерговому з’їзді вотумом недовіри. У разі програшу внутрішньопартійних праймеріз з висунення кандидата на посаду Президента чи лідера партійного списку до Верховної Ради повноваження голови партії достроково припиняються. Голова партії за погодженням не менше трьох четвертих від складу президії офіційно висловлюється, робить заяви та звернення від імені партії.



У президії з 11 осіб, що є вищим виконавчим органом партії, головує голова партії, який має двох заступників - з оргпитань та партійного розвитку в регіонах та з ідеології. Президія скликає політраду партії, між з’їздом та засіданнями політради визначає політичну позицію партії та приймає необхідні рішення не менше ніж трьома четвертими від загального складу.

Реальною демократією називають вотум недовіри керівним особам партії. Так, під час зборів члени партії можуть ухвалити рішення про відставку керівника первинного осередку. Третина партійного осередку може звернутися до конференції та дати відставку керівному органу організації. Обласні організації своєю третиною можуть подати питання на розгляд політради, скликати з’їзд і прийняти рішення про відставку, зібравши 50% плюс один голос. Аналогічно може скликати з’їзд третина політради.

Промовець зауважила, що до 10 серпня триває збір зворотного зв’язку, також пропозиції можна подавати у письмовому вигляді. Усі звернення опрацюють і пропозиції включать в остаточний варіант, що запропонують під час з’їзду.

Своєю чергою, директор департаменту по роботі з депутатськими фракціями Ірина Синявська наголосила, що новації побудовані на принципах демократизації, децентралізації та девождізації. Так, альтернативним методом обласні організації обиратимуть по три особи членами політради і ще одну резервну особу (кандидата у члени політради). Для цього під час обласної конференції потрібно буде відібрати мінімум 6 осіб, і з них рейтинговим голосуванням обрати переможців. Голову партії також обиратимуть альтернативним голосуванням. Вищим виконавчим органом буде президія з обраних в областях членів політради. Голову партії обиратимуть терміном на п’ять років (відповідно до перехідних положень – на два роки). Ірина Синявська відзначила, що голова партії не буде вождем, адже повинен буде узгоджувати заяви від партії з двома третинами від складу політради.



У присутніх виникли свої зауваження та питання до розробників проекту нового статут партії. Так, голова Локачинської районної партійної організації Василь Демидюк звернув увагу на те, що, відповідно до оновленого статуту, для прийняття нових членів у партію потрібно скликати збори або конференцію, що, мовляв, складно часто здійснювати у рамках району. Він пропонував, аби нових членів партії приймали не рішенням з’їзду, а рішенням комітету, що буде значно практичніше і мобільніше.



На це член робочої групи Олена Галкіна зауважила, що прийом у партію комітетом а не загальними зборами є проблемним питанням – з одного боку, відсутні первинні партійні організації, а з іншого боку, якщо ухвалити право місцевої організації приймати нових членів партії рішенням комітету, це не відповідатиме нормам демократії і європейській практиці. В перехідні положення планують включити право місцевої організації приймати у партію комітетом, доки не створені первинні організації. Олександр Дубінін зазначив, що є небезпека, що 3-4 члени комітету, щоб зберегти посади, вводитимуть сотню, наприклад, власних студентів, які голосуватимуть як потрібно, що буде узурпацією влади.



Голова Іваничівської районної організації політичної партії «УКРОП», голова фракції «УКРОП» у райраді Сергій Недбайло запитав, чи передбачений повторний вступ у партію осіб, які були з неї виключені. Олена Галкіна пояснила, що у кінцевий варіант проекту статуту включать норму про те, що людина, яка виключена з партії і не подала апеляцію, матиме право вступити через рік на загальних засадах.

Після завершення обговорення Олександр Дубінін розповів, що у більшості областей ставлять подібні питання - так, запитують детально подробиці щодо виключення з партії, принципу підрахунку кількості делегатів від області тощо. З його слів, більшість питань, що виникали сьогодні, вже враховані і в остаточному варіанті статуту їх представлять у рамках з’їзду. Щодо пропозицій, з якими не може погодитися робоча група, якщо щодо них наполягатиме обласна організація, їх виноситимуть на загальне голосування під час з’їзду.



Голова фракції «УКРОП» у Луцькій міськраді Ігор Поліщук зауважив, що наразі це революційний проект статуту у межах України, жодна партія не має чітко прописаного механізму висунення кандидатів, їхнього погодження тощо. У решті партій, навіть якщо вони імітують демократію, лишається авторитарний стиль. У випадку партії «УКРОП» статут є проєвропейським, побудованим на найкращих зразках європейської та американської практики побудови політичних партій, демократичним, адже практично усі рішення приймаються колегіально – про вступ до партії, виключення з неї, вотум недовіри керівнику партії та інші. За такого статут та широкого кола повноважень, яке має рядовий член партії, узурпація влади в партії, з його слів, неможлива, адже максимально враховуватимуться інтереси регіонів. Він зауважив, що соціальний ліфт – це можливість члена партії незалежно від того, наскільки він близький до керівників партії, бути висунутим на ту чи іншу посаду.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
волинянам Показати IP 5 Серпня 2016 13:55
хі хі хїі
Саша Показати IP 5 Серпня 2016 18:08
Хто ці всі люди?
Депутат Показати IP 5 Серпня 2016 19:56
Ці люди - депутати всіх рівнів, які справді хочуть нової, демократичної політичної сили. ТОму й задавали питання і отримували вичерпні відповіді. І подавали пропозиції.
Степан Показати IP 6 Серпня 2016 18:46
Колишній регіонал Олександр Курилюк! Ну-ну європейська партія. Вершина цинізму!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus