USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Про Україну, смерть найрідніших та погляди: біографія нового президента США Джо Байдена

20 Січня 2021 21:54
Джо Байден набрав необхідні голоси для обрання президентом США – 290 із необхідних 270 голосів виборців. Байден переміг у Пенсильванії, Колорадо, Коннектикуті, окрузі Колумбія, Делавері, Іллінойсі, Массачусетсі, Меріленді, Міннесоті, Нью-Гемпширі, Нью-Джерсі, Нью-Йорку, Нью-Мексико, Орегоні, Род-Айленді, Вірджинії, Вермонті, Вашингтоні, Мічигані й Вісконсині.

Детальніше про його життя, кар’єру, сім’ю та перемогу – у матеріалі ТСН.

Джо Байден: від дитинства до високопоставлених посад

Джозеф Робінетт Байден молодший, відомий як Джо Байден, народився 20 листопада 1942 року (нині 78 років) у Скрентоні (Пенсильванія, США). Джозеф був старшою дитиною в сім’ї, один із його дідів був сенатором від штату Пенсильванія. Коли Джо було 10 років, його сім’я переїхала у Клеймонт, штат Делавер, де батько Байдена продавав автомобілі.
1961 року закінчив католицьку підготовчу школу «Archmere Academy», де захоплювався спортом, грав у футбол. Вищу освіту він здобув в Університеті Делавера в Ньюарку, де вивчав історію і політичні науки.
Джо Байден (1953 рік)

Після закінчення університету 1965 року вирішив почати кар’єру юриста, вступив до юридичного коледжу Сірак’юс у Нью-Йорку, який закінчив 1968 року зі ступенем доктора правознавства. З молодих років Байден страждає на заїкання, але зумів частково його подолати. Крім того, через астму він був змушений кинути гру в футбол і з цієї ж причини не відправився воювати до В’єтнаму.
Байден 1965 року

1969 року Байден вступив до адвокатської колегії Делавера та працював у Вілмінгтоні, де згодом заснував власну адвокатську фірму. У Вілмінгтоні Байден зіткнувся з важкою проблемою расової сегрегації. У 1970 році майбутній президент США успішно балотувався в окружну раду округу Ньюкасл у штаті Делавер і був його членом від 1970-го до 1972 року.

Читати ще: «Ми будемо сильним партнером по збереженню миру»: головні цитати з інавгураційної промови Джо Байдена

Байден став сенатором у 1973 році, тоді йому було 30, що зробило його одним із наймолодших сенаторів в історії США. Обіймав цю посаду до 2009 року. Від 1987 до 1995 року очолював юридичний комітет Сенату, а у 2001-2003 та 2007-2009 роках – комітет із міжнародних відносин. Окрім того, Байден був автором резолюції Сенату про початок військової операції проти Югославії 1999 року.

Уперше Байден балотувався у президенти, але зазнав невдачі, 1987 року. Тоді його промову звинуватили в плагіаті й Байден вибув з кампанії.
Джо Байден під час пресконференції 23 вересня 1987 року, на якій заявив про зняття своєї кандидатури на участь у виборах президента.

Балотуватися в президенти вдруге Байден наважився у 2008 році. Одним із його конкурентів від демократичної партії був Барак Обама. Але знову Байден припустився помилки та необережно висловився про свого конкурента.

«Він перший топовий афроамериканець, прекрасно говорить, розумний, чисто вдягається і приємний на вигляд. Він – явище», – сказав тоді Байден.

Його слова чимало американців розцінили як образу. Але не сам Обама. Він запропонував Байдену стати віцепрезидентом. Той погодився і був ним упродовж двох президентських термінів Обами. Зрештою Байдена і Обаму пов’язала не лише робота, а й особиста міцна дружба.
Обама і Байден. Official White House Photo

У травні 2020 року Байдена звинувачували в сексуальних домаганнях: нібито Джо робив непристойні пропозиції одній з колишніх співробітниць на ім’я Тара Рід в 1993 році. Він заперечив і сказав, що не пам’ятає таку.

Родина Байдена: втрата дружини, доньки та сина

Сім’я – це те, що Джо Байден цінує найбільше. І саме втрата найрідніших людей завдала йому найсильнішого болю в житті.

Перша дружина Байдена Нелія Гантер разом з їхньою донькою Наомі загинули в автокатастрофі 1972 року. Від шлюбу у нього залишилися двоє синів: Джозеф і Гантер. Але згодом вони стали ще однією непростою сторінкою в його житті. Старший Джозеф у віці 46 років помер від раку мозку. Молодший Гантер – фігурант численних скандалів. Він лікувався від наркотичної залежності і через неї ж був звільнений з армії. І саме через нього та його роботу в компанії «Бурісма» конкуренти шантажують Байдена причетністю до корупційного скандалу.
З першою дружиною і дітьми, 1972 рік.

Через 5 років після загибелі першої дружини Джо Байден одружився вдруге – із Джил. І вони з Джилл Трейсі разом уже понад 40 років. Вона викладає англійську мову в університеті й очолює товариство боротьби з раком грудей. У 1981 році у них народилася донька Ешлі Блейзер. Вона працює соціальним працівником у Департаменті сім’ї та молоді в Делавері.
Джилл і Джо Байден з дітьми
Подружжя зараз


Мемуари Байдена, присвячені покійному сину

У листопаді 2017 року США були опубліковані мемуари Джо Байдена «Пообіцяй мені, тату». Цю книгу політик присвятив своєму старшому синові Джозефу Бо, який помер від раку мозку у віці 46 років.
Бо Байден

Мемуари містять три паралельні сюжетні лінії – виснажлива хвороба та смерть сина у травні 2015 року; рішення Байдена не висувати свою кандидатуру від Демократичної партії на посаду президента в 2016 році й поступитися Гілларі Клінтон; його діяльність на посаді віцепрезидента з урегулювання криз в Іраку, Центральній Америці та Україні.

Як назву книги Байден використовував фразу свого сина: «Пообіцяй мені, тату, що з тобою буде все гаразд». Помираючи від раку, Бо за деякий час до своєї кончини просив батька мужньо пережити прийдешню втрату. Оповідання Байдена розтягується на 272 сторінки, а для українського читача особливо цікаво тим, що Байден описує свої шість поїздок до України, і спілкування як із представниками колишнього керівництва країни, так і своє розчарування через небажання тодішньої влади боротися з корупцією.

Позиція Байдена з ключових питань, озвучена під час виборчої кампанії 2019-2020 років

Байден виступає за негайне виведення американських військ з Афганістану та пообіцяв почати переговори з талібами одразу після вступу на посаду глави держави.

Одночасно політик вважає за необхідне збереження мінімально необхідної військової присутності США в інших «гарячих точках» (як мінімум, на рівні сил спеціального призначення) і вважає за потрібне зберігати НАТО для протистояння Росії в Східній Європі.

Виступає за збереження «ядерної угоди» з Іраном і вважає, що США повинні домогтися від влади цієї країни повернення до її умов.

Вважає, що США повинні вдосконалювати й модернізувати системи, призначені для захисту від кібератак з Росії та Китаю.

Упевнений, що податкова політика Трампа «душить середній клас» і має намір «ліквідувати всі ті податкові поблажки, які надані людям з високим рівнем доходів».

Байден впевнений, що президент Росії особисто «не бажав його перемоги на президентських виборах».

Погляди

Байден – противник вільного носіння вогнепальної зброї.

Вважає себе ревним католиком. Байден став другим президентом-католиком після Джона Кеннеді.

Не вживає алкоголь, посилаючись на своїх надто питущих ірландських предків.

Виступає проти легалізації марихуани.

Він також виступає за збільшення державного фінансування альтернативних джерел енергії для боротьби з глобальним потеплінням.

Неодноразово виступав проти дискримінації за кольором шкіри, гендеру, віросповіданням і сексуальної орієнтації.

Нагороди

Американські:

Почесна медаль острова Елліс (1992).

Премія Афінагора в області прав людини (2015).

Президентська медаль Свободи з відзнакою (2017); вища державна нагорода США для цивільних осіб.

Іноземні:

Орден Хреста землі Марії I ступеню (2004, Естонія);

Орден Пакистану із зіркою (2009, Пакистан);

Орден Перемоги імені Святого Георгія (2009, Грузія);

Орден Трьох зірок II ступеню (2011, Латвія);

Медаль Спільної прихильності (2011, Ірак);

Орден Свободи (2017, Україна).
Барак Обама нагороджує Байдена Президентською медаллю Свободи

Увесь президентський термін Трампа Джо Байден був поза активною політикою. Саме правління Трампа змусило 77-річного Байдена спробувати стати президентом США. Нинішню Америку він називає глибоко розділеною за політичним, расовим і національним принципами. Нині Байден заявляє, що «ми кращі, ніж здаємося зараз», і хоче довести це.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ісса Ндойє Показати IP 20 Січня 2021 22:10
Мля ... Він ледь живий ...
Москаль до Ісса Ндойє Показати IP 20 Січня 2021 23:22
Он живее всех живых
Цікавл Показати IP 21 Січня 2021 07:37
А чому не повідомили, що його прадід родом з України, що жив в Бердичеві, що шановний Джо навіть знає два слова українською? Це ж модно зараз, що всі - і американці, і папуаси - родом з України?
Всезнайко Показати IP 21 Січня 2021 09:09
Байден - це американський Костянтин Устинович Черненко.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus