USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Такого залякування бюджетників не було навіть при Януковичу»: які настрої перед виборами панують на Галичині

23 Березня 2019 21:53
На Західній Україні за чинного президента Петра Порошенка як за командою продовжують «вписуватися» бюджетники і інші залежні від влади «групи товаришів».

Адмінресурс, помножений на націоналістичні настрої, дається взнаки.

На Львівщині гарант, за останніми соцопитуваннями, лідирує. Щоправда, навіть тут його підтримка не така велика, як очікувалося, хоча, звичайно, набагато вища, ніж в цілому в Україні, і в потилицю йому дихають Тимошенко і Зеленський.

Які настрої перед виборами панують на Галичині розбиралася «Страна».

"Народ і партія єдині«

Серед пересічних львів’ян масове «одобрення» Порошенка викликало швидше зворотний ефект і асоціації з «совком», коли все підпорядковувалися лінії однієї партії.

«На Львівщині – великий передвиборний парад прес-конференцій. Медики Львівщини за Порошенка. Голови об’єднаних територіальних громад Львівщини за Порошенка. Якась «група інтелігенції» Львівщини за Порошенка. Ще хтось там з бюджетників – теж за Порошенка. Сидять такі – голови опустили, очей не піднімають. Шкода людей. Хіба хочуть – повинні. Сталінські часи повернулися, чи що? Гей! Народ! Схаменіться! Що багато – це нездорово. Такого шаленого тиску, адмінресурсу і залякування бюджетників навіть при Янеку не було! Як будете потім людям в очі дивитися?» – написала на своїй сторінці в Facebook Галина Чорна, колишня журналістка і активістка львівської «Свободи».



«Совок «галімий» у львівському будинку, або «коли заїло платівку» у бюджетників. І хто тепер «заповідник» совка – схід чи захід? Народ і партія єдині, Порошенко нам шлях освітив! Чи не соромно? А геї Львівщини ще Петру не висловили дуже глибокої ... підтримки? Інтелігенція – туди ж», – вторить блогер Михайло Чаплига.



Під цим та іншими подібними постами – в основному обурені коментарі.

Захисників Порошенка, крім одиноких порохоботів, небагато: «На виборах 2014-го саме галичани дали Петру більше відсотків, випередили навіть Вінницю», «Ось він, адмінресурс в дії. А ще в / ч, в’язниці і т.д., і т .п. », «Тепер я розумію чому інопланетяни не виходять на контакт з нами. Львів давно виліз з власного сміття?», «Совок»- це суто сучасне явище і до СРСР не має ані найменшого відношення. Тоді такого лизоблюдства не було«, «Народ і партія єдині, ось тільки різне їмо ми», «А такі зустрічі або заяви хоч на когось мають якийсь вплив, крім нагадування про совок?», «А коли з’їзд бомжів буде?»

«Зате народ голодний. Я тут сьогодні пару годин в громадському транспорті проїхав туди – сюди. Серед білого дня – чорні прокльони на адресу Петра», – ділиться спостереженнями львів’янин Стефан Сим.

"Так виглядають заручники, коли озвучують вимоги шантажистів"

Окреме обговорення викликала підтримка Порошенка молодіжними громадськими організаціями Львівщини з фотографіями учасників прес-конференції з кислими виразами обличчя.



"А чого особи такі кислі?« – іронізують над групою підтримки від львівської молоді в соцмережах.

«Ех, молодь. Якщо партія сказала треба, комсомол відповів – є!» – жартують над юними громадськими діячами в соцмережах і цікавляться, скільки нині коштує підтримка. Ті відбиваються, мовляв, вони ідейні і виступають від душі та безкоштовно. Але їм мало вірять.

«Купують дешево, обіцяли фінансування проектів, ось і все. Після так званої «інтелігенції» вони використовують вже і дітей, сумно», – говорить громадської активіст Роман Кравець.

Але особливе обурення викликав виступ на користь Порошенка глав об’єднаних територіальних громад і мерів міст Львівщини, які висловилися слідом за тернопільськими колегами. Експерти бачать в цьому прямий адмінресурс. Це вже крім того, що чиновники відкрито агітують за Порошенка під час роботи і роздають гроші в рамках «Сітки» – системи підкупу виборців від Банкової.

«Бідні голови, озвучили підтримку чинному, так виглядають заручники на відео, коли вони озвучують вимоги шантажистів», – коментують львів’яни.

«Подивіться на них уважно. Це обрані громадами глави міст і об’єднаних територіальних громад, і вони висловлюють підтримку не громадам, які платять їм зарплату, а особі, яка не мала б за Конституцією до них відношення і не впливає ані на створення громад, ані на їх господарську діяльність. Це ганьба і зрада інтересів громад, які їх обрали, це чиновницьке лизоблюдство і аж ніяк не європейський рівень. Я вже мовчу про те, що вони висловили політичну підтримку особі, яка безпосередньо причетна до розкрадання оборонного бюджету, тобто підтримують мародера », – обурюється Андрій Григорович, блогер і адміністратор групи в Facebook «Львівська політика».

Транші і земля

Як з’ясувало видання, в появі дружного хору прихильників не останню роль зіграли адмінресурс і фінансова мотивація.

Наприклад, в медичних колах Львівщини журналістам зізналися, що за підтримкою частини лікарської спільноти може стояти обіцянка Банкової фінансувати окремі програми на 10 млн євро.

З територіальними громадами – своя історія.

Це адміністративні одиниці, створені в рамках децентралізації, яка поки триває тільки на папері. По суті це ті ж райадміністрації і їх повноваження пересікаються (райони, за задумом влади, будуть називатися повітами, а в сільських громадах з’являться «старости»). На місцях уже розгорається боротьба між старими районними адміністраціями та новими «громадами». З їх главами, за інформацією джерел, розплачуються землями і преференціями.

«Уже маючи контроль над райрадами або райдержадміністрацією, певні політики чи політичні сили набувають ще й важіль впливу у вигляді об’єднаної територіальної громади», – сказав Михайло Поживанов, голова Фонду муніципальних реформ.

Керівники «громад», кажуть експерти, повністю підконтрольні Банковій.

Чекають кінця війни від Зеленського і дешевого газу від Юлі

Незважаючи на це, багато прихильників і у конкурентів Порошенка.

«Дуже був здивований, коли дізнався, що в селах Галичини теж є чимало прихильників кандидата в гаранти Володимира Зеленського. Вражає їх основна мотивація: «Він говорив, що закінчить війну, так і нехай закінчує! Говорив, що може перед Путіним на коліна за це стати – і нехай стає. Не ми ж будемо принижуватися, правильно? Так набридла вже ця війна!» – пише на своїй сторінці в Facebook львівський журналіст Микола Савельєв.

У коментарях уточнюють, що чимало прихильників кандидата Зе є і серед галицьких городян.

«У селах Галичини є люди, які з мотивацією» закінчити війну на будь-яких умовах «готові голосувати і за колишніх регіоналів. Їм ще Юля подобається, тому що обіцяє дешевий газ», – додає Богдан Панкевич, депутат Львівської міськради.

«Їм ще Юля подобається, тому що обіцяє дешевий газ», – пише в коментарях під постом Савельєва львівська активістка Уляна Людкевич-Буній.

ЗМІ Садового – проти Порошенка

Головний аргумент львівських фанів Порошенка: голосування за його конкурентів – це, мовляв, все одно, що підтримка Путіна. Багато зізнаються: просто немає з кого вибирати, хоча часто і незадоволені політикою влади.

«Звичайно, треба голосувати за чинного президента. Але у великій мірі Петро Олексійович і його оточення винні в тому, що ці «Вови» мають такі рейтинги і взагалі стають кандидатами на вищий державний пост», – каже львів’янин Олександр Максимчук.

Тим часом ресурси, підконтрольні львівському меру Садовому, який знявся з виборів на користь Гриценка (він на Львівщині, до речі, йде майже врівень з Зе), активно антипіарять і Порошенко, і Тимошенко, і Зеленського.

У передрукованій zaxid.net статті польського публіциста Євгеніуша Соболя під заголовком «Навіщо взагалі був цей Майдан?» трійку лідерів соцопитувань назвали ситуаційними популістами.

Автор публікації припускає, що корупційні скандали, хоча б останній в «Укроборонпрому», можуть перекреслити шанси Порошенка на перемогу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Влад Показати IP 25 Березня 2019 03:12
Ну Порошенко же не збирається закінчувати війну.І не збирається перемагати.Перемогти це означає приєднати до України мільйоні громадян які очевидно не будуть за ньго голусувати.
вопрос Показати IP 25 Березня 2019 08:44
а чого бюджетники не залякують залякувачів на кшталт: "А що буде з гарантом і вами якщо він не пройде на виборах?"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus