USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Азарова просять захистити Світязь від білорусів

13 Квітня 2012 13:59
Проблему порушення природного стану та можливого зникнення Шацьких озер озвучили у Верховній Раді.
Про це повідомляють у прес-службі «Батьківщини».
Депутатський запит щодо розробки Хотиславського карʼєру озвучив Віктор Олійник.
«Головною причиною небезпеки для навколишнього природного середовища Західного Полісся українські вчені та громадські екологічні організації вважають наслідки освоєння крейдового родовища «Хотиславське», що знаходиться за декілька кілометрів від до кордону з Україною, біля села Хотислав Малоритського району Брестської області Республіки Білорусь», ‒ йдеться у запиті до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова.
Тривогу викликають результати проведених українськими вченими попередніх експертиз, які озвучили під час круглого столу «Сучасний стан та екологічні проблеми Шацького поозер’я», який відбувся у Києві у березні. Науковці-екологи бʼють на сполох через порушення підземних водоносних горизонтів. Це, за їхніми словами, може призвести до припинення живлення Шацьких озер, зокрема унікального озера Світязь, загрози обміління, скорочення площ водного плеса. Як наслідок ‒ загинуть унікальні природні водойми, втратяться окремі види флори і фауни.
Відтак, можна спрогнозувати, що відбудуться неминучі і незворотні зміни у функціонуванні сільського та лісового господарства Волині, порушиться водопостачання мешканців Шацького, Любомльського та Ратнівського районів. Окрім того, видобуток і транспортування крейди провокує техногенне забруднення навколишнього середовища повітряним шляхом.
Тож, для вивчення наслідків освоєння крейдового родовища «Хотиславське», на думку депутата, необхідно створити спеціальну державну експертну комісію із залученням міжнародних експертів-екологів, висновки якої стануть незаперечними аргументами у міждержавних перемовинах України і Білорусі.
Нагадаємо, наприкінці березня у Києві відбувся круглий стіл щодо ситуації, яка склалася навколо розробки Хотиславського кар’єру. Експерти заговорили про екологічну катастрофу і можливе зникнення Шацьких озер.
Окрім того, екологи звертали увагу ще й на захоронені на території розробки родовища радіоактивні відходи, що несуть ще одну небезпеку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ригіонал Показати IP 13 Квітня 2012 20:10
А януковича просять захистити від піда...сів
Олег Показати IP 3 Травня 2012 17:52
Також ця тема піднімалась на сайті http://svitiaz.net/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus