USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чи похитнувся трон? ІІІ каденція Садового, рік перший

25 Листопада 2016 18:51
Андрій Садовий втретє склав присягу Львівського міського голови 24 листопада 2015 року. Але третя інавгурація Садового відбулась із майже місячним запізненням. Ну, принаймні, так думав сам очільник Львова, - аналізує Дмитро Посипанко для Дивись.info.

Він не був готовий до другого туру виборів! Його стратегія навіть не передбачала плану дій на випадок проведення другого туру виборів. Він був упевнений на всі 100%, що конкурентів у Львові у нього немає і найближчим часом не з’явиться. І тому він спокійно собі будував амбітні плани в 2019 році стати Президентом України. Але львів’яни сотворили собі кумира 10 років тому, а тепер поставили його на місце, показавши, що просто піаритись і нічого не робити більше не вийде.

Час робити Львів відкритим не для світу, а комфортним для львів’ян.

Це було перше спотикання пана Садового на президентському шляху. Але це спотикання не завадило йому все-таки перемогти у другому турі і втретє стати бургомістром Львова.

І саме 24 листопада минулого року відбулась урочиста сесія Львівської міської ради, на якій Садовий втретє отримав ключі від міста Лева.



Здавалося, що львівський мер, який за попередньої каденції пережив тотальну свободівську більшість у Львівській міській раді і тепер привів із собою велику фракцію Самопомочі, з легкістю впорається зі всіма своїми завданнями і буде спокійно готуватися до змагання з Порошенком в 2019 році. Але склалось усе зовсім інакше. Але про все по черзі…

Протистояння із забудовниками

Перші проблеми почались після того, як Андрій Садовий 27 листопада виступив з публічним зверненням та закликав львів’ян не купувати квартири в незаконних новобудовах. Згодом, у Львові була створена Асоціація будівельників міста Львова, до котрої увійшли 12 будівельних компаній. Вони хотіли боротись з намірами Львівської міськради зупинити будівництво багатоквартирних житлових будинків, котрі були названі як такі, що збудовані незаконно. І так увесь рік третьої каденції Садового супроводжується постійними скандалами, пікетами, звинуваченнями і навіть фізичними та збройними протистояннями на різних будівельних майданчиках Львова. Не допомогло навіть те, що 29 квітня розпочала свою роботу Інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю у м. Львові.

Садовий і його команда

17 грудня 2015 року Андрій Іванович отримав повноцінну команду для управління містом. Саме у цей день Львівська міська рада погодила призначення його трьох заступників. Першим заступником Садового призначений Віктор Пушкарьов. Заступником міського голови з розвитку став 28-річний Андрій Москаленко.



А Ростислав Дацків став заступником з питань економіки та містобудування. Але, як з’ясувалось згодом усі ці люди так і не стали командою. Єдиний, хто хоч трохи робить вигляд, що працює, це Андрій Москаленко. А от чим займались пани Пушкарьов і Дацків протягом цього року, залишається загадкою для всіх. Хоча можна здогадатись, що робив пан Пушкарьов. Він підписував усі документи, які не захотів підписати сам Садовий. Такий собі живий факсиміле.

Цього ж дня конкурсна комісія одноголосно визначила ТОВ «СіТіПарк Львів», яке є філією голландської компанії «СТР», переможцем інвестиційного конкурсу з будівництва індустріального парку «Рясне-2». А депутати Львівської міськради на сесії прийняли ухвалу, що це ТОВ отримає земельну ділянку на вул. Шевченка («Рясне-2») у власність за 52,5 млн. грн. Менш ніж через рік ці рішення аукнуться пану Садовому, але про це згодом.

Не повірите, але цього ж 17 грудня загострились проблеми Андрія Садового із перевізниками, які почали вимагати не переносити кінцеві зупинки у Львові від Приміського вокзалу на околиці міста. Минув рік, а проблема ця не вирішена, хоча останній місяць про це майже не говорять. Але це питання часу… Не все гладко у львівського мера з міськими перевізниками.

Трамвай в кредит

23 грудня Європейський банк реконструкції та розвитку надав Львову додатково 6 млн. євро кредиту для закінчення робіт з будівництва трамвайної колії на Сихів, зокрема, для заміни каналізаційного колектора, ремонту моста на вул. Хуторівка та будівництва з’їзду з моста. Якби тоді Садовий не отримав цих 6 млн. євро, то через рік не було б і довгоочікуваного трамвая на Сихів.

На початку 2016 року львівський мер зрозумів, що його переслідують якісь незрозумілі проблеми і 22 лютого він здійснив перший крок, який, на його думку, зможе дещо згладити ці всі негативи. Львів долучився до єдиної системи місцевих петицій. Мешканці Львова отримали змогу реєструвати свої звернення, пропозиції та вимоги до посадовців і депутатів міськради. Згодом Садовий прийняв пропозицію громадськості і запровадив громадський бюджет.

Також він придумав створити у Львові «розумний район». Усі ці «громадські механізми» мали відволікти львів’ян від проблем в місті, але їм це не вдалось. Занадто складні і гучні проблеми почали з’являтись у Львові.

Майже увесь березень Львів жив матчем за звання Чемпіонки світу з шахів, у якому змагались чинна чемпіонка світу українка Марія Музичук та претендентка китаянка Хоу Іфань. На жаль, українка цей матч програла, а його проведення знову завершилось скандалом для Садового.

Крісло Прем’єра

15 березня 2016 року – це пік кар’єри Садового. Саме тоді стало відомо, що Президент Порошенко йому пропонував стати Прем’єр-міністром України, але той відмовився. Це була найбільша помилка львівського бургомістра. Після того і почалось уже відкрите протистояння Садового з Порошенком і його місцевим ставлеником Синюткою.

30 травня – чорний день в історії Львова і Грибович. Саме в цей день сталася пожежа на Грибовицькому сміттєзвалищі, під час ліквідації якої стався зсув сміттєвої лавини і під тоннами сміття загинули 4 людини – 3 пожежники і 1 місцевий активіст.



Міський голова Львова Садовий виступив із поясненням ситуації, що склалася довкола Грибовицького сміттєзвалища. Хоча мер намагався бути впевненим, його заява містила деякі суперечливі моменти.

Садовий навіть звертався до Президента Порошенка та Прем’єра Гройсмана з проханням про оголошення міста Львова та сіл Малехова і Грибович зоною надзвичайної екологічної ситуації. Порошенко звичайно не оминув можливості вчергове потролити Садового. Заявивши, що «сміття треба прибирати, а не робити на ньому велику політику», і взяв ситуацію під особистий контроль. Таким чином, Садовому вперше показали на його місце і дали зрозуміти, що про президентські амбіції йому пора забувати.

Далі було славнозвісне 9 червня, коли площа Ринок і навколишні вулички були «окуповані» нацполіцією, нацгвардією, БТР-ми та БМП-ми. Саме в цей день мала відбутись так звана «сміттєва» сесія Львівської міськради. Зважаючи на агресивну налаштованість депутатів і громадських активістів, Садовий звернувся до Авакова з проханням забезпечити посилену охорону правопорядку.



Аваков теж не оминув нагоди вчергове підставити Садового і прислав до Ратуші таку кількість озброєних спецназівців, якої не бачили тут навіть часи Революції Гідності.

Політика і сміття

Після цього всього розпочалась дуже насичена, брудна і щоденна інформаційна кампанія про пригоди львівського сміття містами України. Про це розповідали усі загальноукраїнські телеканали, усі підсумкові випуски новин містили величезні сюжети про те, як Садовий відряджає своє сміття у різні куточки України, як ці сміттєвози негативно зустрічають і відправляють назад. Упевнений, ви всі це бачили, чули і читали. Така цілеспрямована інформаційна кампанія могла бути організована лише кумом нашого Президента, який очолює ціле Міністерство інформаційної політики. І це було найбільше падіння Садового не лише третьої, а й усіх трьох каденцій.

Пережив Андрій Садовий і так званий «майдан», коли під стінами Ратуші активісти, які назвали себе учасниками АТО, розбили кілька наметів і протягом двох тижнів мешкали там. Але проблему цього «майдану» львівському очільнику вдалось досить оперативно вирішити, виділивши учасникам АТО замість земельних ділянок у Львові, одноразові матеріальні допомоги у розмірі 100 тис. грн.

Очікувані очисні споруди

7 жовтня відбулась подія, про яку дуже мало писали. Львівська міська рада підписала договори-гарантії з НЕФКО та ЄБРР за проектом реконструкції очисних споруд та будівництва станції переробки мулу у Львові. Реалізація проекту передбачає фінансування від НЕФКО у розмірі 5 млн. євро, від ЄБРР – у розмірі 15 млн. євро, а також грантові кошти від Е5Р, у розмірі 7,5 млн. євро. Очікуване дофінансування з бюджету міста становитиме близько 4 млн. євро, а реалізація проекту триватиме до трьох років і дасть змогу усунути проблему «львівського смороду».

А уже 10 жовтня Львівський міський голова Садовий згадав, що на Львівщині в активній фазі перебуває процес децентралізації, а Львів забув у ньому взяти участь. Тоді команда Самопомочі і придумала поняття «агломерації», однак Львівська обласна рада вирішила, що «потяг децентралізації» для Садового уже пішов і затвердила зміни до Перспективного плану в розрізі районів, що оточують Львів, без урахування побажань Садового. Однак тут варто зауважити, що питання агломерацій все-таки буде запроваджене в законодавство України десь приблизно напередодні Дня місцевого самоврядування, що відзначається 7 грудня. Тому Садовий тут ще може виграти…

15 листопада знову усі згадали про індустріальний парк «Рясне-2», який мало збудувати ТОВ «СіТіПарк Львів», яке є філією голландської компанії «СТР». Однак згадали уже в негативному контексті. У цей день слідчі ГПУ завітали з обшуками у Львівську міськраду, оскільки встановили, що службові особи Львівської міськради всупереч інтересам служби уклали з цим ТОВ договір купівлі-продажу земельної ділянки за ціною 52 мільйони гривень, не зважаючи на те, що нормативно-грошова оцінка даної земельної ділянки складала 140 мільйонів гривень, чим заподіяли збитки в особливо великих розмірах. Але це був лише початок «чорного тижня» Садового.

Повторюсь, але Садовий до запуску трамваю на Сихів готувався дуже довго і дуже ретельно. Це той захід, який, разом із підписанням кредитної угоди на впровадження електронного квитка у Львові, мав спричинити сплеск його рейтингу. Однак, правоохоронні органи дуже добре спланували і скоординували свої дії під момент запуску трамваю і весь позитив, на який розраховував Садовий, просто розчинився в інформаційному просторі.

Ось таким складним і неоднозначним виявився перший рік третьої каденції Садового. Третя каденція не мусить стати для нього останньою, але, щоб вона не стала останньою, Садовому треба відмовитись від своїх мрій про президентський трон. Так, принаймні, виглядає особисто мені. Порошенко показав Садовому, що не можна займатись великою політикою, не перебуваючи на Київських пагорбах. Тому дилема у Садового дуже проста…

Дмитро ПОСИПАНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus