USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Дебати у Дубовому: земельне питання збурило аудиторію

16 Грудня 2016 16:31
У будинку культури села Дубового відбулись дебати між кандидатами на голову Дубівської ОТГ. На цю посаду претендують троє кандидатів: Наталія Тхоржевська (партія «УКРОП»), Роман Троцюк (самовисуванець) та Олена Калінчик (самовисуванець). Остання на дебати не прийшла.

Дебати були поділені на три раунди – вступне слово, перехресні запитання та запитання із залу. Усі відповіді кандидатів були регламентовані у часі.

Презентація кандидатів

Першим виступив Роман Троцюк. Чоловік розлого розповів про себе, чим займався раніше та чим займається тепер.

Повідомив присутніх про те, що є підприємцем, обробляє 24 гектари землі. Не забув Роман Володимирович наголосити, що власну справу розпочав заради людей, але як тільки вона ставала не вигідною розпочинав нову. Найпершим завданням для себе бачить – покращення добробуту жителів громади.
Далі надали слово Наталії Тхоржевській. Вона працювала у колгоспній їдальні та підмінною дояркою, згодом здобула вищу освіту та почала викладати українську мову та літературу у Дубівській школі, упродовж трьох років очолювала цей навчальний заклад.

Жінка наголошує, що шкільне середовище стало зразком того, чого можна досягнути, доклавши спільні зусилля. Тому відчула, що може змінити не лише життя однієї школи, але й всієї громади. У планах чимало змін.
Наталія Дмитрівна наголошує, що розвиток інфраструктури зупинить зменшення кількості населення у деяких селах ОТГ. Так, наприклад, за останні десять років кількість жителів у Городищі зменшилась на двісті осіб.

«Молоді сім’ї просто не хочуть жити у таких умовах, – каже кандидат. – Потрібно продумати план виділення земель для молоді, можливо, організувати програму по виділенню соціального житла. Але цього також замало, адже будуватись будуть тоді, коли буде розвинута інфраструктура – відремонтовані дороги, відкриті дитсадочки. Ми обов’язково все це реалізуємо».

Наталія Тхоржевська також закцентувала увагу на важливості співпраці з обласною владою та народними депутатами, оскільки реалізація багатьох програм передбачає вливання великих коштів, які бюджет громади самостійно просто не осилить.

Усі важливі питання мають виноситись на обговорення з жителями громади, вважає Наталія Дмитрівна. Тому виконком має складатись із представників різних професій та вікових груп на противагу виконкому Дубівської сільради, що включає в себе лише керівників місцевих установ.

Проблеми жителів Дубівської ОТГ: податки, незаконно виділені ділянки та інвестиції

Наступним етапом дебатів стали перехресні запитання, які можна було б назвати радше односторонніми, оскільки Роман Троцюк відмовився від можливості їх задати своїй конкурентці від УКРОПу.

Чоловік аргументував своє рішення тим, що вже все запитав тет-а-тет. Наталія Тхоржевська натомість поцікавилась у кандидата його управлінськими навиками, адже сьогодні у підпорядкуванні Романа Володимировича жодної людини.

Після короткотривалих перехресних запитань, ініціативу дізнатись чим більше про плани кандидатів у напрямку розвитку Дубівської ОТГ взяв зал.

Найбільше людей цікавила система оподаткування приватних підприємців, що займаються наданням сільськогосподарських послуг.

Роман Троцюк, який має досвід у такому бізнесі, зауважив, що податки потрібно нараховувати , відповідно до прибутків людини. Проте хто і як буде контролювати ці прибутки, кандидат відповіді не дав.

На думку кандидата від УКРОПу Наталії Тхоржевської, оподаткування має відбуватись відповідно до українського законодавства.

«Сьогодні об’єктивно визначити, яка людина бідна, а яка багата, неможливо. Цим можна дуже зловживати. Комусь допомагати, лобіювати чиїсь інтереси, – каже Наталія Дмитрівна. – Якщо ми хочемо справді змінювати життя в нашій країні, то повинні діяти тільки в правовому полі».

За часів правління діючого голови Дубівської сільської ради Павла Безеки багато земельних ділянок у селі були виділені незаконно під нібито сільськогосподарські потреби. Сьогодні ця земля перепродається третім особам в той час, коли вона мала б бути виділена жителям громади. Питання щодо цих ділянок виникло у декількох присутніх на дебатах. Проте були й такі представники громади, яких озвучення цієї проблеми обурило.

Зокрема, житель села Бахів, місцевий підприємець Анатолій Возняк на підвищених тонах почав розповідати присутнім, що він сплатив до бюджету 120 тисяч гривень і тому саме він буде вирішувати, які запитання задавати кандидатам. Чому чоловіка так занепокоїло питання землі можна лише здогадуватись.
Наталія Тхоржевська добре знайома із цією проблемою. Вона зазначає, що прозорого розподілу не було, неодноразово це питання піднімалось, але чинній владі села, напевно, було не вигідно його розв’язувати.

«Найперше потрібно провести ревізію земель, виявити де є вільні ділянки, хто ними користується, на яких підставах, – наголошує Наталія Дмитрівна. – Сьогодні в Україні є кадастрова карта земель. Ми створимо таку карту в онлайн режимі для нашої ОТГ. Тоді люди зможуть бачити, які ділянки вільні, і відповідно подавати заявки на них. Списки ж тих, хто заволодів землею раніше будуть обов’язково оприлюднені».

Роман Троцюк також погодився із оприлюдненням списків, щоправда громада двічі змушене була про це перепитати.

Розвиток інфраструктури можливий лише у разі достатнього наповнення бюджету громади. Тому найважливішим питанням, яке цікавило присутніх – яким чином кандидати планують залучати інвесторів у Дубівську об’єднану територіальну громаду.
Наталія Тхоржевська зауважила, що бюджет Дубівської сільради становить майже 4 мільйони гривень, бюджети сільрад, що доєднаються – дотаційні.

Тому, звичайно, інвестиції будуть важливою складовою казни.

«Наша територія дуже приваблива для інвесторів, оскільки знаходиться близько до міста обласного значення. Ми будемо працювати із великими підприємцями, але підтримка малих також є важливою. Часто люди хотіли б розпочати свою справу, але їм не вистачає коштів, або не вистачає проінформованості. Я вважаю, що потрібно допомагати малому бізнесу з оформленням документації, можливо, запровадити фінансову програму підтримки для малих підприємців», – зазначає Наталія Дмитрівна.

Ідеї самовисуванця Романа Троцюка стосувались в більшості наповнення бюджету із державних дотацій та залучення європейських коштів. Також чоловік має надію, що в майбутньому можна буде отримувати кошти із продажу непотребу сміттєпереробному заводу, який колись зведуть у місті Ковель.

Загалом жителі майбутньої громади залишись задоволені дебатами.

Нагадаємо, 18 грудня відбудуться вибори голови та депутатів Дубівської об’єднаної територіальної громади, що на Ковельщині. До цієї ОТГ увійде вісім населених пунктів, зокрема, села Дубове, Бахів, Вербка, Городище, Гредьки, Красноволя, Облапи та Мислина.

Анастасія Корецька

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Бардак В.М. Показати IP 16 Грудня 2016 17:27
" Житель" села Бахів-2, " місцевий підприємець" / має дві СТО по вул.Брестській в Ковелі / - Анатолій Возняк урвав 40 соток участок біля озера, обніс його парканом і живе в своє задоволення. Такі кадри отримують участки в нашій сільській раді безкоштовно.
Василь до Бардак В.М. Показати IP 17 Грудня 2016 16:01
Він такий мешканець села , як я Папа Римський ...
До Бардак В.М. Показати IP 17 Грудня 2016 00:36
Була вчора на дебатах.До сих пір звучить той вереск того пана про якого ви пишете.Так він дійсно проверещав, що "він тут все рішає".А ще на нього подібний- лисий теж кричав" маладец " і щось про засланих козачків бормотав.Хто то був?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus