USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Чим займаються депутати: депгрупа звітує про роботу

22 Жовтня 2015 19:00
Будучи представниками громади, депутати покликані відстоювати інтереси міста - часто вони об’єднуються, аби мати вищий авторитет та спільно пропонувати ті чи ті проекти рішень. Втім, інтереси у всіх різні. Аналіз роботи однієї з груп показує, що непоодинокими в Луцькій міській раді є випадки, коли важливі для громади ініціативи та рішення не вдається реалізувати, бо їх «зрізають». Усе тому, що це комусь невигідно, або ж окремі обранці громади, вочевидь, забули, що повинні відстоювати, насамперед, інтереси виборців, а не бізнесу.

У Луцькій міській раді є 50 депутатів, деякі з них об’єднанні в три політичні фракції (Блок Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Свобода», ВО «Батьківщина» та дві депутатські групи («Новий Луцьк» і «Рідне місто»).

Зауважимо, що перебування у будь-якій депутатської групи дає обранцю громади чимало переваг над тими, хто представляє інтереси виборців самостійно.

По-перше, депутати мають можливість брати участь у розподілі керівних посад у постійних, тимчасових контрольних комісіях. Також учасники групи мають певні процедурні особливості роботи в раді: депутатська група може просити перерву для проведення нарад перед голосуванням за будь-яке питання. Такі повноваження вкрай вигідні, адже є можливість узгодити позицію групи щодо конфліктного питання чи привернути увагу суспільства до корупційних чи суспільно-шкідливих рішень.

По-друге, участь в групі примножує силу депутатів, зокрема дає їм можливість спеціалізуватися на окремих питаннях й курувати конкретні напрямки, а не вивчати весь порядок денний й хапатися за все підряд. Окрім того, об’єднані депутати психологічно впевненіші та більш цілеспрямовані у своїх діях, відповідно вони краще організовані та мають вищу впливовість, ніж одинаки.

Втім, не всі депутати бажають об’єднуватися в групи та ефективно представляти інтереси громади. Чому так – розповідає керівник однієї з депутатських груп.

«У раді є 50 депутатів, а групи лише дві. Бачите, тут такий стан справ, що для об’єднання в групу необхідно не менше 5 учасників, а велика кількість депутатів не бажають працювати системно. Для прикладу, є чимало тих, хто приходить аби проголосувати - такі собі «кнопкодави». Насправді ж, завдання кожного представника громади і Луцькради значно більші. В іншому випадку можна було б запровадити просто електронне кнопконастискання. Передовсім, робота депутата – це внесення проектів рішення, участь в засіданнях виконкомів, контроль за виконавчими органами. Якщо ж глянути на склад міськради сьогодні, то депутатською групою, в класичному розумінні, є лише «Новий Луцьк». Інші ж групи об’єднанні не з метою депутатської діяльності, а для того, аби лобіювати певні питання та свої інтереси», - пояснює голова депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов.

Зауважимо, що не всі проекти рішення цієї групи знаходили одностайну підтримку під час сесійних засідань. З цього приводу коментує заступник голови депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук.

«Ефективність нашої групи була достатньо високою. Я вважаю, «Новий Луцьк» - це команда найбільш активних людей в міськраді. Від цієї групи - найбільше змістовних запитів, звернень та проектів рішень. Щодо інших, то в цілому серед депутатського корпусу доволі низька активність, навіть є багато тих, хто жодного проекту не підготував. Крім того, під час сесійних засідань траплялися випадки, коли не підтримували наші ініціативи. А все - тому, що більшість депутатів перебувають під впливом Луцького міського голови Миколи Романюка - у більшості через те, що працюють керівниками комунальних установ чи в міськраді, частина депутатів мають родичів, які займають якісь посади у виконавчих органах міської ради, і є ті, хто отримує блага й безпосередньо залежить від Романюка. Зокрема, це можливість мати земельні ділянки, вигравати в тендерах тощо. Відповідно, такі депутати не можуть йти наперекір градоначальнику, навіть тоді, коли його дії суперечать інтересам міста та громади. Тому багато корисних рішень від «Нового Луцька», які були проти корупції, не пройшли, бо є чимало людей, які стали заручниками ситуації, в яку їх втягнув Микола Ярославович і вони бояться бути звільненими чи втратити ті чи ті блага», - розповідає Ігор Поліщук.


Нагадаємо, нещодавно група «Новий Луцьк звітувала про свою роботу за 2015-й рік. За цей час депутати об’єднання брали участь у виїзних комісіях, проводили зустрічі з виборцями на округах, подавали запити, підготували 28 проектів рішень на засідання сесії Луцькради та чотири проекти на виконком.
КОЖЕН ПРОЕКТ – ІНТЕРЕСИ СОТЕНЬ ЛУЧАН

Член депутатської групи «Новий Луцьк» Ірина Констанкевич пригадує, що реалізовані проекти дали міській казні мільйони гривень та допомогли лучанам відчути себе захищеними.

«Наша робота показала результативність, тому цією ж командою ми плануємо і надалі працювати. Якщо пригадати нашу роботу, то чимало рішень нам вдалося відстояти. Зокрема щодо ТРЦ «ПортCity» - це повернення в міський бюджет чотирьох мільйонів, програма, яку ми ініціювали і провели щодо підтримки учасників АТО та їхніх сімей, також ми відстояли рішення, аби не знімали доплати працівникам бюджетної сфери у нашому місті, окрім того, протидіяли зловживанням на тендерах у комунальних господарствах», - говорить член депутатської групи «Новий Луцьк».

Від членства в групі не планує відступати й Микола Дендіберін, він розповідає, що з командою отримав реальну можливість покращити добробут лучан.

«Я планую і надалі працювати в цій команді, бо там порядні люди, й ми знаходимо кошти для реалізації проектів, а не крадемо, як багато інших. Якщо проаналізувати роботу групи «Новий Луцьк», то вона зараз виконує соціальну функцію, те, що повинен робити Луцький міський голова Микола Романюк, який тільки обіцянки роздає і нічого не робить. Пригадайте лише, як в ДНЗ № 6 обвалився дах чотири роки тому й дивом нікого не вбило. Ми ж змушуємо владу діяти й вже реалізували кілька десятків суспільно-важливих проектів», - наголошує член депутатської групи «Новий Луцьк» Микола Дендіберін.

Своєю чергою, керівник групи Андрій Осіпов пишається тим, що за період роботи вдалося запровадити систему електронних закупівель в діяльність виконавчих органів Луцькради.

«Щодо наших досягнень, то ми реалізували чимало потрібних громаді проектів рішень. Зокрема пишаюся тим, що нам вдалося впровадити електронну систему закупівель. Ще однією істотною перемогою є спрощення порядку отримання земельної ділянки під багатоквартирними будинками, зокрема під ОСББ, усунення корупційних небезпек у цих механізмів», - пригадує Андрій Осіпов.

Заступник депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук додає, що результативності вдалося досягнути завдяки тому, що діяли однією командою, в якій всі - фахівці різних сфер.

«Взагалі, це - сторінка в історії самоврядування Луцької міської ради, адже таких активних груп та депутатів я особисто не знаю. Наша група – симбіоз спеціалістів своєї галузі. Я і Андрій Осіпов – юристи, досліджували корупційні схеми в міськраді та зловживання, Микола Дендіберін у нас спеціаліст в галузі спорту, він займається благоустроєм спортмайданчиків, розвиває дитячий футбол, Ірина Констанкевич та Петро Савчук – спеціалісти в галузі освіти, які чимало проектів підготували, Тарас Бас має великий досвід у роботі комунальних підприємств. Так, кожен вносив свою частку у діяльність групи однодумців. Як результат – три десятки проектів, безліч запитів та активна робота з лучанами, які хочуть змін на краще», - підсумовує депутат.

У ЧОМУ СЛАБКІСТЬ ГРУПИ

Зі слів члена депутатської групи «Новий Луцьк» Ірини Констанкевич, група була малочисельною, усього 7 депутатів, що не дало можливості повноправно протистояти групі депутатів, які увійшли в раду задля лобіювання своїх бізнес інтересів.

«Мінусом та недопрацюванням можна назвати невелику кількість депутатів, що не дало у повній мірі кількісно переважити тих, хто лобіював свої бізнес-проекти. Тому чимало питань та ідей ми перенесли на наступну каденцію. Думаю, що нас буде більше і ми ще якісніше представлятимемо інтереси громади Луцька», - вважає депутат.

А голова групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов переконаний у тому, що потенціал депутатів не розкритий повністю й потрібно більше наполегливості, аби були кращі результати роботи.

«Щодо недопрацювань групи, то нашим депутатам не вистачало часу, аби активніше брати участь в роботі виконкому. Можливо, нам було недостатньо наполегливості, аби «дотиснути» питання із діяльністю прес-служби міськради, а також із відповідальністю окремих чиновників», - розповідає Осіпов.

ЯКИЙ ФОРМАТ ГРУПИ ПІСЛЯ ВИБОРІВ

Члени депутатської групи «Новий Луцьк» планують і надалі працювати єдиною командою, щоправда в якому форматі – обдумають вже після місцевих виборів.

Голова групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов поділився секретом, що після виборів буде навчати новообраних депутатів по всій Україні.

«Зваживши на те, що я працюю в Інституті Політичної Освіти та Міжнародному республіканському інституті, то навчатиму новообраних депутатів по всій Україні. Втім, якщо мене оберуть в нову раду, то я знову об’єднаю з ними зусилля. Втім, я планую брати участь в роботі і за межами міста, використовуючи громадські механізми, такі як слухання, місцева ініціатива, електронна петиція тощо», - резюмує Осіпов.

Олексій Піддубний
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
прокуратура Показати IP 22 Жовтня 2015 23:42
А чому констанкевич та поліщук приписують собі вирішення питання по Портсіті. Крім звернень більш нічого зроблено не було. Повернення коштів в бюджет як пайової участі - виключно робота правоохоронних органів. Якщо ні - спростуйте. Не будьте бла...
123 до прокуратура Показати IP 23 Жовтня 2015 09:22
Бо якби не Поліщук та Констанкевич, то наші славні правоохоронні органи спустили би це все діло на тормозах...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus