USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

2 роки депутатства: що робив обранець громади?

2 Жовтня 2015 19:00
Критика діяльності депутатів стає сьогодні особливо гострою, адже менше ніж за місяць українцям доведеться обирати нових представників громади в радах. Зокрема, члена депутатської групи «Новий Луцьк» Ігоря Поліщука звинувачують: мовляв, його критична позиція до міського голови та про-мерської депутатської групи у міськради необґрунтована та нібито переходить межі.

Відповіддю на це став офіційний відеозвіт Поліщука про його 2-річну роботу. Ролик нещодавно з’явився в ефірі одного з телеканалів. Це, каже депутат, найдієвіший спосіб захистити себе від «нападів» політичних «доброзичливців».

Так, як депутат Луцької міської ради Ігор Поліщук пропрацював чи не найменше серед своїх колег, адже перемогу на окрузі №10 від здобув у серпні 2013 року.

Ледве розпочавши свою передвиборчу кампанію, Поліщук тут же став об’єктом скандалу - супротивники звинуватили його у «гречкосійстві». Причиною цьому стала роздача так званих соціальних карт номіналом у 100 гривень, використовуючи яку можна було придбати продукти у мережі супермаркетів «Пакко». Їх, до слова, Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» регулярно видає малозабезпеченим лучанам ще з 2011 року і донині. Не сподобалось критикам і те, що від Фонду на території округу, у якому балатувався Поліщук, були встановлені лавочки та дитячий майданчик. Проте ані мешканці округу, ані контролюючі органи не вбачали у цьому порушення, відтак піар-кампанія проти Поліщука «звернулась» 3 серпня 2013 року – саме в цей день він отримав депутатський мандат.

Ті ж критики пророчили, що в раді пан Поліщук буде виключно лобіювати «вигідні йому питання», в той час як реальної роботи від нього очікувати – зась. Але якщо об'єктивно порівняти «послужний список» Поліщука з колегами по сесійній залі, які здобули мандати ще у 2010 році, то легко дійти висновку: за 2 роки роботи він зробив не менше, ніж деякі – за 5. Іноді навіть більше. Спробуймо прослідкувати його депутатський шлях та проаналізувати, чим він займався в кріслі обранця луцької громади.


Повернення місту 4-мільйонного паю за будівництво «ПортCity»

Чи не найгучніша справа, у якій був, скажімо так, замішаний Поліщук. Річ у тім, що власники ТРЦ, згідно з законом, були зобов’язані сплатити власну частку у розвиток інфраструктури міста за дозвіл вести будівництво на луцькій землі. Проте керівництво торгово-розважального комплексу «ПортCity» намагалось усіма можливими і неможливими методами «збити» розмір пайової участі у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста.

Зауважимо також, що своєрідним вкладом у інфраструктуру міста, згідно із спільним рішенням, мав бути, власне, підземний перехід біля торгового центру. Однак переходу як не було, так і немає, а місто довгий час залишилась ні з чим. Можливо, власникам «ПортCity»і вдалося б «спустити питання на гальмах», проте завдяки контролю місто все ж отримало 4 мільйони. До слова, згодом ці кошти витратили на нову сміттєсортувальну лінію, яку відкрили у селі Брище.
Залучення коштів за оренду землі в казну міста

Це ще одна важлива ініціатива, яка принесла бюджету міста мільйони гривень. Так, наприкінці 2013 року в сесійній залі міської ради заговорили про створення спеціальної комісії, яка б займалася недобросовісними орендарями. Останні, віднайшовши «дірку» в законодавстві, могли свідомо затягувати процедуру оформлення документів на оренду землі. Паперова тяганина, у такому випадку, може тривати роками. А, отже, роками можна не оплачувати оренду. З-поміж таких «поінформованих» підприємств, до слова, є ТзОВ «ВЕСТ ОЙЛ ГРУП», яке входить до відомої групи «Континіум», що підконтрольна нині покійному народному депутату Верховної Ради України Ігорю Єремеєву.

З приводу проблеми Ігор Поліщук написав депутатське звернення на ім'я міського голови. З’ясувалося, що 25 квітня 2012 року Луцька міська рада ухвалила рішення №23/56, яким надала згаданому підприємству декілька земельних ділянок. Однак договорів оренди з міськрадою не було.

Питання розглядали під час земельної комісії 18 березня. На розгляд комісії, проект рішення представив начальник управління земресурсів міськради Сергій Шабала. На уточнююче питання Ігоря Поліщука, для чого готується технічна документація згаданим підприємством - для викупу земельної ділянки, чи оформлення договору оренди - чиновник відповів, що ТОВ «ВЕСТ ОЙЛ ГРУП» хоче оформити договір оренди землі. Згодом з’ясувалося, що підприємство народного депутата врешті розпочало оформляти всі необхідні папери. Відтак, зусилля луцьких депутатів, членів групи «Новий Луцьк», які не раз акцентували увагу на тому, що «обрані» особи дозволяють собі обкрадати міський бюджет, виявилися не марними - місто врешті отримує кошти, передбачені законодавством.

Боротьба за ощадність коштів громад: депутати не захотіли бути прозорішими

Рухаємося далі. Ні для кого не секрет, що, власне, за ширмою політичних ігор та домовленостей відбуваються справи, які творять життя міста. Втім, влада та депутати не завжди відстоюють саме інтереси громади. Відтак, навіть за важливі для містян рішення депутати дозволяють собі не проголосувати лише з однієї причини – їх ініціатор є їх політичним опонентом. Щось схоже трапилось і з ініціативою, спрямованою на відкритість у закупівлях за бюджетні кошти.

Так, відповідно до законодавства, закупівлі всіх товарів та послуг, вартість яких - менша 100 тисяч гривень, проводяться без тендерів та всі роботи на суму до мільйона гривень тендери також оминають.
Деякі обранці громади у Луцьку обігрують це по-своєму: роботи на великих об’єктах розбиваються на декілька частин, і той чи той масштабний проект можна замовити куму-свату-брату чи іншій зацікавленій особі. І, наприклад, той самий ремонт вулиці відбувається без конкурсних торгів.

Таким чином, зі слів Поліщука, відкривається простір для фінансових зловживань. Натомість, члени «бюджетної» комісії міськради не підтримали ініціативу створення тимчасової контрольної комісії з питань перевірки ощадливого витрачання бюджетних коштів. Особливо проти такої ініціативи виступили члени депутатської групи "Рідне місто" Іван Корчук та Олександр Пиза. Попри це, ідею створення тимчасової контрольної комісії з питань перевірки ощадливого витрачання бюджетних коштів розглянули під час 74-ї сесії міськради 28 травня. Але натомість, коли проект про засаду обрання справедливої ціни на позатендерні закупівлі розглядали 30 липня, під час другого пленарного засідання 76-ї сесії Луцької міської ради, більшість луцьких обранців громади ініціативу зробити роботу чиновників прозорішою не розділили. Тож, із 32-х присутніх під час засідання сесії депутатів «за» проголосувало лише 14.

Ремонт двору, який «плавав» під час дощів

Від справ глобальних – до проблем локальних. Як виявилось, жителі округу №10 чи не в лице знають свого депутата. Адже той не зник після виборів, як це часто буває, а, стверджують, працює на окрузі. Візьмімо, для прикладу, епопею з ремонтом прибудинкової території, яка тягнулась не один рік. Депутат Поліщук стверджував, що місцеві жителі просили відремонтувати їх ще з осені 2013 року. Проте, як і в випадку з проектом рішенням про засаду обрання справедливої ціни на поза тендерні закупівлі, в гру вступила велика політика. Поліщуку це допекло настільки, що депутат «взявся за перо», описавши ситуації з ремонтом дворів на сторінках Інформаційного агентства Волинські Новини.

Читати ще: «Хто з ремонту луцьких доріг та дворів робить політику?»

Правдами та неправдами, після численних депутатських запитів та скарг місцевих мешканців, на ремонт дворів будинків, що на вулиці Арцеулова, 11, 9, а також Гулака-Артемовського, 25, 25а, все ж витратили 1,8 мільйона гривень. Місцеві жителі позбавились «привокзальної Венеції», проте навряд-чи жалкують про це.
Боротьба з незаконною забудовою

До слова, про округ: свого часу, мешканці привокзального розпочали боротьбу проти «захоплення» їхньої прибудинкової території. На підмогу викликали депутата від свого округу. Поспілкувавшись із жителями, той зібрав підписи проти встановлення тимчасової споруди та запевнив, що вже в понеділок піде до Луцького міського голови Миколи Романюка, аби допомогти громаді відстояти свої права. Як і обіцяв, під час засідання 64-ї сесії Луцької міської ради 24-го вересня депутат звернувся за роз’ясненнями до Луцького міського голови. До слова, колеги обранця луцької громади запит підтримали.
Захист прибудинкових територій лучан від горе-забудовників

Вочевидь для того, щоб кожного разу не кататись на округ «відвойовувати» прибудинкові території, юрист Поліщук вирішив в законний спосіб «закрити» проблему раз і назавжди. Відтак, у Луцькій міськраді зареєстрували проект рішення про безплатну передачу прибудинкових територій у власність або постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку. Його автори, депутати «Нового Луцька» Ігор Поліщук та Ірина Констанкевич, пояснювали, що прийняття проекту рішення дало можливість встановити розміри та конфігурацію земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки у Луцьку.
А також запропонували зупиняти будь-яке будівництво в межах прибудинкових територій до вирішення питання щодо оформлення таких територій за співвласниками багатоквартирного будинку.

У якості основного аргументу «за» Поліщук доводив, що практично кожної сесії у міськраду приходять протестувати проти незаконного будівництва на прибудинкових територіях мешканці міста (йдеться про самовільне встановлення прибудов, тимчасових споруд, або навіть нових житлових будинків). А тому такі ситуації вимагають врегулювання законним шляхом.

Ремонт даху багатоквартирного будинку: роботу ЖЕКу виконали депутат та інвестори

Ще одна історія з округу №10. Мешканці будинку, що на вулиці Гулака-Артемовського, 15а, майже 30 років потерпали від дірявого даху. Дощові й талі води постійно затоплювали квартири. Проте, їх прохання про допомогу були почуті – дах відремонтували, щоправда не місцевий ЖЕК, який за це отримує кошти. Про стан аварійного даху постраждалі лучани, свого часу, розповіли журналістам. На той час люди, які проживають на 9-му поверсі, скаржилися, що «немає сил терпіти одвічну боротьбу з підтопленнями та грибком на стінах та стелі».

Зі свого боку, комунальники луцького ЖКП №3, на балансі якого будинок із «плавучим» дахом, відмовилися зарадити біді. На прохання про допомогу відгукнувся Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Відтак, дах будівлі перекрили новим євроруберойдом.
Контроль за роботою сумнозвісного КП «Ласка»

Якщо ремонти дахів, будинків, доріг вітають всі, то деякі проекти депутата мали і очевидних противників. Чи не найбільше супротиву наразі виявляє керівництво КП «Ласка», яке займається відловом, стерилізацією та утриманням безпритульних собак. Зауважимо, за час його існування з міського бюджету на його діяльність виділили більше 1,5 мільйона гривень. Проте, КП до цих пір є збитковим, а на роботу підприємства нарікають місцеві жителі, яким заважає гавкіт собак та сморід.

Останньою краплею в чаші терпіння небайдужих депутатів стало виділення 400 тисяч гривень на спорудження бетонного паркану для підприємства. Прогнози скептиків щодо того, що підприємство працює з порушеннями, виявились небезпідставними. А тому, завдяки увазі зі сторони депутатів міськради, вдалось виявити численні порушення у роботі установи.

Відтак, через систематичні порушення в діяльності підприємства, непрозорість роботи установи та недотримання санітарно-епідеміологічних норм з часом постало питання його ліквідації. А нещодавно прокуратура відкрила кримінальне провадження проти КП "Ласка" за фактом службового недбальства. Зокрема йдеться про порушення вимог чинного містобудівного законодавства та законодавства про охорону навколишнього середовища при будівництві притулку.


Нечесні тендери і приховування інформації

Свого часу стала відома лучанам і така собі махінація із освоєнням коштів у рамках проекту транскордонного співробітництва «Модернізація зоопарків у Замості та Луцьку». Так, ще у 2013 році був проведений тендер на виконання робіт із реконструкції зоопарку у рамках вищезазначеного проекту. У тендері взяли участь троє учасників. Пропозиція ПАТ «Рембудуправління – Вишків - АТ» була найдешевшою (18 780 672 гривень), найбільш вигідною за умовами оплати та з найкоротшим терміном виконання робіт. Утім її відхилили.

Опісля реалізацію робіт із реконструкції зоопарку вже переможцем тендеру з невідомих причин призупинили на рік. Міський голова Микола Романюк пояснював це тимчасовою відсутністю коштів та низкою бюрократичних причин. Утім ситуація не виглядала прозорою, більше того, мали місце і скарги учасника тендера, пропозицію якого відхилили.
І лише після депутатського запиту Ігоря Поліщука стало відомо, що після програшу в тендері ПАТ «Рембудуправління – Вишків - АТ» подало скаргу в Спільний технічний секретаріат Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна у Варшаві. Там призначили провести аудиторську перевірку процедури проведення конкурсних торгів. У процесі її проведення виявили численні порушення під час того ж тендеру.

Зважаючи на це, Спільний технічний секретаріат прийняв рішення призупинити фінансування проекту на невизначений час. Саме це і стало причиною призупинення реконструкції до проведення нового тендеру, утім такі факти міська влада намагалася приховати від громадськості.

Повернення гуртожитку у власність громади

Може потішити лучан й одна з очевидних перемог депутата. Аварійний гуртожиток, що у Луцьку на вулиці Привокзальній, 13а, врешті-решт, після довгої тяганини передали у комунальну власність міської ради - остаточне рішення прийняли під час зборів акціонерів 14 серпня. Раніше мешканці гуртожитку, що знаходиться у Луцьку на вулиці Привокзальній, 13а, були змушені бити на сполох – їхня оселя в критично-аварійному стані. Однак акціонери, яким належить будинок, і які власною безгосподарністю довели помешкання до руйнування, вперто не бажали йти на контакт із мешканцями та ігнорували будь-які спроби дійти компромісу. Тож, 26 червня на зустріч із мешканцями прибули депутати Луцькради та члени депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов та Ігор Поліщук, які взялись допомогти вирішити спірне питання.
Зрештою, так і трапилось: збори акціонерів ВАТ «Луцьке виробниче торгівельно-швейне підприємство «Волинь» постановили: гуртожиток, на прохання місцевих мешканців, передати у комунальну власність міста. А відтак, його жителі матимуть змогу приватизувати свої оселі, в яких проживають по 20-25 років.

Замість P.S.

Повертаючись до початку історії. Звіт Ігоря Поліщука про результати роботи на посаді депутата знову викликав шквал критики: мовляв самопіар, реклама, замилювання очей. Але ніхто не надав нічого на противагу – свій список здобутків за депутатську каденцію.

Потенційні кандидати до місцевих рад вже зайняли «бойові» позиції, а тому потік популістських гучних заяв, звинувачень та «сенсаційних» викриттів тільки розпочинається. Таким чином окремі особи намагаються набрати політичної ваги в очах волинської громади. Адже привернути до себе увагу, з’явившись у черговій публікації ЗМІ з гучною цитатою або заявою (навіть якщо це чергова «качка») набагато легше, ніж здобувати авторитет справами, а не словами. Перефразовуючи відоме в народі прислів’я, говорити – не горох молотити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Vfyz Показати IP 2 Жовтня 2015 20:09
Та на вулиці Арцеулова, 11, 9, а також Гулака-Артемовського, 25, 25а ремонт двору планували й без Поліщука. Любите чужі заслуги приписувати. не гарно це. У місті двори ще на початку року визначили де ремонтуватимуть
Ярик до Vfyz Показати IP 2 Жовтня 2015 21:23
А то нічо, що той поліщук ще з 2013 боровся за ті двори?
Юрій до Ярик Показати IP 5 Жовтня 2015 12:55
Що значить боровся???? Ми всі боремось. Можна конкретніше...
цікаво Показати IP 2 Жовтня 2015 20:19
отут справді результати роботи чувака видно! по кожному таке опублікуйте, тоді і подивимося, хто чого вартий!
ас до цікаво Показати IP 2 Жовтня 2015 23:23
видно що чувак переодягатись любить щось на фото не видно його з робочій одежі з мужиками від початку роботи до кінця
коля Показати IP 2 Жовтня 2015 21:58
А цей чудак іде на вибори?
Думка Показати IP 3 Жовтня 2015 07:48
Це цей мажорчик чи мажоритарник,що живе за рахунок Ігоря Палиці...... Учись синок то може і ти багатим будеш і невводь людей в оману, бо для громади ти ще нічого доброго незробив,але УЧИСЬ.
... Показати IP 3 Жовтня 2015 08:42
Ну і галстуки в нього, наче з тканини штор, старих диванів чи трусів... без образ. п.с. і не треба робити з нього святого, "6-ка" ше та!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Луцик Показати IP 3 Жовтня 2015 10:12
А за Ірину Констанкевич я проголосав би. Дивлячись на те що вибрали.
Андрій Показати IP 3 Жовтня 2015 11:52
то судячи із фото звіту, весь округ тримався на грошах фонду Палиці. А чи так має будуватися робота народного обранця ? тобто якщо немає грошей в держави, то це не біда ? й не потрібно вияснити чи пробити ті гроші, чи заложити в бюджеті на наступний рік..навіщо. краще піти легким шляхом, та взяти в Палиці, а потім триндіти які нещасні ЖЕКИ зате класний олігарх Палиця !!!!
Вася до Андрій Показати IP 3 Жовтня 2015 15:44
Читай статтю уважніше або протри окуляри!
Анонім Показати IP 4 Жовтня 2015 15:14
Не в образу, але це якийсь метросексуал клубний
axabnrg Показати IP 17 Травня 2016 15:23
В Україні з’явився посібник «Сільське питне водопостачання – від ідеї до реалізації», розроблений україно-швейцарським проектом DESPRO в рамках проведення реформи з децентралізації влади: http://agropolit.com/blog/65-abetka-dlya-obyednanih-gromad

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus