USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Доній у Луцьку пояснив, чому закон про вибори – антидемократичний

23 Жовтня 2015 20:30
Влада чинним законом про вибори хоче утворити місцеві «бізнес-ради», підконтрольні олігархату, - вважає громадський активіст Олесь Доній.

Про це йшлося під час зустрічі з громадським та культурним діячем Олесем Донієм 23 жовтня у Луцьку.

З його слів, облудність нинішньої влади полягає в тому, що, на відміну від попередньої, вона приховує своє проросійське спрямування. Так, новий закон про вибори він назвав найбільш антидемократичним та проолігархічним за роки Незалежності, адже він під виглядом відкритих списків зберігає мажоритарну систему в найгіршому варіанті із всевладдям партій. Наступна популярна тема – відкликання депутатів, яке насправді може здійснювати лише керівництво партії. Закон, мовляв, спрямований на всевладдя коштів та конкуренцію грошей замість конкуренції ідей.

Серед позитивних рис нового закону він виокремив вибори мера у два тури у великих містах та 30% гендерної квоти (від якої, втім, відмовилися рішенням ЦВК).

Активіст зауважив, що виборчий бар’єр потрібно знижувати, а не підвищувати, натомість його підвищили до 5%, знизивши можливості потрапляння у владу нових проектів. Це дозволить «зацементувати» існуючу систему і небажання влади допустити створення реальної опозиції буде закріплюватися. Так, активісти тепер змушені «стрибати у паровози» великих партій. Невелика партія, що здобуде перемогу у декількох округах, не потрапить у місцеву раду через відсотковий бар’єр.

Відтак, після виборів, на думку Олеся Донія, українці отримають «бізнес-ради» без механізмів впливу на них суспільства. З його слів, вже зараз окремі кандидати у Київраду готові витратити мільйон доларів на виборчу кампанію – кошти, яких ніколи не зможе акумулювати представник громадськості.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 23 Жовтня 2015 23:21
"Відтак, після виборів, на думку Олеся Донія, українці отримають «бізнес-ради» без механізмів впливу на них суспільства" - Краще б він розповів би які є механізми впливу на владу суспільства зараз (такі, яких не буде після виборів). І що, зараз у нам не «бізнес-ради»? І ще одна дрібничка - підвищили відсотковий бар’єр свідомі депутати, яких зараз багато в ВР.
не пацик Показати IP 24 Жовтня 2015 01:47
це все одно що слухати Мінстець-пі***ець одна лагудра з одного курятника -революція ближце до ліпецкой фабрики
Анонім Показати IP 24 Жовтня 2015 07:18
Він тільки критикувати вміє, сам що зробив за 15 років у владі (народний депутат)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus