USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Інтереси Єфремова перед Януковичем лобіював Ахметов, – екс-нардеп

31 Липня 2016 10:47
Організаторами сепаратистського руху в Луганській області в 2014 році були тодішні голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов і народні депутати від КПУ Петро Симоненко і Спиридон Кілінкаров. Про це свідчив екс-нардеп Володимир Ландік в інтерв'ю ONLINE.UA "Єфремов здав Луганськ під гарантії від Путіна".

"Ніхто даром нічого не робив, всі ці рухи сепаратистські фінансувалися. Слідству потрібно пройти весь ланцюжок, з самого низу: і докази приведуть спочатку до місцевих регіоналів і комуністів, а потім - до Єфремова", - розповів тоді Володимир Ландік.

Він також заявив, що неодноразові звернення до правоохоронців не дали результатів:

"Я кілька разів був у Турчинова, Авакова, розповідав про те, як Єфремов фальсифікував вибори на Луганщині, як домовився здати Луганськ Росії. Але їм це нецікаво". Після виходу інтерв'ю Ландіка викликав генпрокурор України Юрій Луценко. Бесіда з Луценком відбулася 2 червня, після чого Ландік, посилаючись на таємницю слідства, заборонив ONLINE.UA публікувати другу частину інтерв'ю, присвяченого Єфремову.

30 липня Генеральна прокуратура України затримала Олександра Єфремова. Володимир Ландик дав дозвіл на публікацію другої частини інтерв'ю.

Екс-нардеп згадує факти, що характеризують політичне життя в Луганську при Єфремову, який багато років тримав під контролем Луганську область. Також Володимир Ландік, колишній керівник Луганської обласної організації Партії регіонів, розповів, за яких обставин організація перейшла до Єфремова. Зі слів Ландика, інтереси Єфремова перед Віктором Януковичем лобіював Рінат Ахметов. А ціною питання, зі слів Ландика, став вугільний холдинг "Краснодонвугілля", переданий Єфремовим структурам Ріната Ахметова. - І ще один факт, який говорить про те, що Єфремов передбачав вторгнення: у Єфремова ж не було в Україні жодного майна!

Ось у Пристюка (глава Луганської обласної державної адміністрації з 10 листопада 2010 року до 2 березня 2014 року, - ONLINE.UA) був готельний комплекс в центрі Луганська, Голенко (голова Луганської обласної ради з 2006 по 2014 рік, - ONLINE.UA) побудував собі мережу заправок, картонну фабрику. А що було у Єфремова, скажіть мені? Він мав можливість взяти холдинги "Свердловськантрацит", "Краснодонвугілля" - але вони дісталися Рінату Ахметову ( "Краснодонвугілля" - вугледобувне підприємство, належить гірничо-металургійному бізнесу "МЕТІНВЕСТ" компанії System Capital Management (СКМ) Ріната Ахметова, - ONLINE.UA).

Алчевський меткомбінат отримав Сергій Тарута, сєверодонецький "Азот" продали за копійки якомусь незрозумілому Алексу Ровту, а вже потім передали "Азот" Фірташу. А скільки шахт Єфремов роздарував? Олександр Єфремов, володіючи областю, маючи такі гроші. Що, Єфремов не міг це взяти собі або купити? Він що - дурень? Ні, звичайно. А куди ж він гроші дів? Всі гроші його - в Росії! Він передбачав, що буде війна, і що місцевих любителів "русского мира" кинуть - не те, що правити не дадуть, а й нажите заберуть! А навіть найближчі йому люди цього не знали. Ось і Наталія Королевська, маючи брата в уряді Москви (Костянтин Королівський, брат нардепа Королевської, з 2004 по 2008 роки обіймав посаду заступника керівника Департаменту містобудування Москви, - ONLINE.UA), вкладала гроші в Луганськ. Не знаючи справжніх цілей Єфремова, вона випускала морозиво "Королівське", будувала елітні мікрорайони - і все втратила.

Ось її житловий комплекс "Оксфорд" - напевно, бандити його добре освоїли, живуть там зараз розкошуючи! Тому все найближче оточення: і Пристюк, і Голенко, і Кравченко (екс-мер Луганська, - ONLINE.UA), і нардепи від Луганщини - всі злі на Єфремова. Тому що їм Єфремов наобіцяв: "Путін прийде, будемо правити!" А тепер вони стали вигнанцями в рідній області, яку (як вони вважають) вони будували і розвивали. І якщо вони підуть на вибори в 114-й округ (в Луганській області, - ONLINE.UA), то це для них закінчиться плачевно. Але ж там люди, які постійно обирали регіоналів. А тепер зеленкою навіть поливати не будуть - просто фекаліями з відра обіллють!

І яких людей Єфремов навколо себе збирав в Луганську, подивіться на лідерів земляцтв - грузинського, азербайджанського, вірменського! Ці лідери земляцтв ніколи не говорили ні про любов до України, ні про любов до тієї землі, звідки вони родом. А тільки про любов до російської культури і мови. Мені вуха різало: як вони вихваляють Росію, а не країну, яка стала для них батьківщиною! Так, вони не дякували країні, яку грабували, адже у всіх був нелегальний бізнес, без податків: метал, "обмінки", ресторани.

Ось так Єфремов вибирав в лідери земляцтв людей, які будуть вихваляти країну, агентом якої він є. Єфремов був агентом Кремля ще з часів комсомолу. Був агентом Кремля по Луганщині, але він також відповідав за проросійський рух у всій Україні, входив в дуже вузьке коло - разом з кумом Путіна Медведчуком.

- Розкажіть, як Луганська обласна організація ПР перейшла до Єфремова?

- Це було в листопаді 2005 року. І сталося це не на прохання, а за особистою командою Януковича! Янукович кілька разів запрошував мене до себе, я з ним обідав - навіть до такого доходило! А потім відправив мене в Москву, в готель "Балчуг", там в той час відсиджувалися Колесніков, Джарти - все керівництво партії, ті, хто боявся, що Ющенко за них візьметься.

І почали вони мене вмовляти, мовляв, віддай Єфремову партію, а то він без діла сидить! Я їм пояснюю: "Ви розумієте - це ж буде кінець партії?" Але потім все ж запитав: "А чому Янукович у мене за Єфремова просить?" І тут мені в очі сказали: "Тому що його Рінат Ахметов попросив!" - "А Рінату Єфремов навіщо?" І тоді у мене запитали: "А ти Рінату" Краснодонвугілля "дарував?" - "Ні, не дарував!" - "А Єфремов подарував!"


- Ви відмовилися від обласної організації і стали нардепом. А через кілька років всі, хто цікавився політикою, помітили, що "нові регіонали" ведуть з вами боротьбу. Тоді говорили, що це пов'язано з тим, що ваш телеканал ІРТА надавав під час виборчої кампанії ефір різним політичним силам...

- Це були дрібниці. А конфлікт почався в 2010 році, коли в Луганську були вибори міського голови. Я тоді категорично відмовився підтримувати мера Кравченка. Справа в тому, що в 2006-му, коли в Луганську обрали мером Сергія Кравченка, я йому в усьому допомагав: і медійно, і фінансово. Я був головою обласної організації Партії регіонів, і Кравченко я поставив головою міської організації. І Кравченко тоді не був близький до Єфремова. Кампанію ми успішно виграли - тобто, я був "обкомом", а Кравченка зробив "міськкомом" і поставив в мери. Але, потрапивши в мерію, він мені дав зрозуміти, що я не при справах! Я саме пішов у народні депутати, було чим зайнятися. Але в 2010-му, коли мені запропонували знову підтримати на виборах Кравченко, я сказав: "Кравченко - нечесна людина і хам, він не повинен тут бути мером!"



- Хто запропонував підтримати Кравченка?

- Єфремов і запропонував, покликав поговорити на "Авангард" (стадіон в Луганську, - ONLINE.UA). У той день якраз футбол був, з "Зорею" грав чи то "Шахтар", то чи київське "Динамо". А я летів звідкись з-за кордону, всю ніч не спав - злий, хворий. Їду з Донецького аеропорту прямо на стадіон - неголений, немитий. Зустрічаємося. І Єфремов на мене починає відразу наїжджати: "Якщо ти не хочеш допомагати Кравченко, то, хоча б, не заважай!" А ми ж вже поставили на Спиридона (Кілінкарова, - ONLINE.UA). Чи не тому, що я його любив сильно. Просто бачив, що якщо зробити все правильно, то Спиридон Краву зробить.. І я у Кравченка питаю: "Сергію, а скажи, хто тебе зробив мером?" - "Ніхто!" - "А мають до тебе ставлення Ландик або Єфремов?" Він каже протяжно: "Ні! Мене люди люблять!" Ось це він мені сказав в очі - при Єфремову, нас троє було. І я кажу Єфремову: "Якщо ні ти до нього відношення ні маєш, ні я - то що від мене потрібно? Ось його люди люблять - нехай його і обирають!" Я був напружений, не спав довго. Коротше, поговорив я з ними на підвищених тонах, сказав: "Цього покидька підтримувати не буду ніколи!" Ось після цих безнадійних виборів все і почалося. До того ж Єфремов з Кравченком їх програли, виграв Спиридон (відстав, згідно з офіційними даними, від Сергія Кравченка на 21 голос, - ONLINE.UA). Але Спиридон відмовився від мерства: взяв три мільйони доларів від Єфремова і Кравченка! І з Симоненком зіпсував тоді відносини: як я розумію, Симоненко був проти того, щоб Кілінкаров взяв ці відступні і відмовився від боротьби. Адже перший суд Спиридон виграв, а на апеляцію просто не прийшов - надіслав юриста, який сказав: "Ми згодні!" І мені борги не віддав - а вся медійна робота була за мій рахунок! Такі були вибори, після чого Єфремов і оголосив мені війну.

- Володимире Івановичу, ви цю партію представляли багато років. У 2004 році на президентських виборах в Луганську пройшла дуже агресивна кампанія "За Януковича!" Міліція пресувала активістів, студентів, які підтримали помаранчевих, виганяла з Аграрної Академії Валентина Ткаченка (теперішній "міністр освіти ЛНР"), тітушки розбивали голови працівникам штабу Ющенка. Частина провини за це ви на себе берете?

- Так це були вибори президента, а не кампанія Партії регіонів! Тоді не було в партії ні Клюєва, ні Колесникова. Не було в ній і Єфремова з Тихоновим. При мені це була якраз партія, яка виступає проти їх "комсомольського племені". Яке відношення до партії мав Родіон Мірошник (депутат Луганської облради, очолював Луганське обласне телебачення (ЛОТ), нині - радник "глави ЛНР" Ігоря Плотницького, - ONLINE.UA)? Він тільки **** на неї, а став заступником з ідеології! Яке відношення до неї мали Пристюк, Голенко? Навіть Іванов Володимир Михайлович (екс-нардеп від ПР, заступник голови обласної організації, - ONLINE.UA) ніколи в житті не був членом партії. - Так, я чув історію, що коли у Іванова загострилися відносини з Єфремовим, його стали виключати з партії, але виявилося, він і не перебував у ній. - І коли його виводили з політради, один Ландик проголосував проти цього - не утримався, а проголосував "проти". А коли приймали - Іванов не взяв квитка. Це ще при мені було, коли передавав справи Єфремову, він набирав нову команду. Збори в ДК Будівельників, приїхав фюрер ... Мені кажуть: "Поки він тут, давай дамо Іванову квиток!" У мене була фотографія Іванова, я її підрізав, вклеїв, квиток уже не був пластиковий, а такий гарний, червоний, тиснений, що відкривається. І я пішов, підписав у фюрера...

- Кого ви постійно фюрером називаєте? - У нас один був фюрер - Янукович. Цю кликуху дав йому Володимир Рибак (голова Верховної Ради України в 2012-2014 роках, заступник голови Партії регіонів, - ONLINE.UA). Так ось, я підписав - й Іванов її не взяв. Партквиток особисто з підписом лідера! Руки за спину сховав: "Не хочу!" А потім Іванова вигнали (у вересні 2010 року, з формулюванням "втратив зв'язок з парторганізацією", - ONLINE.UA) - не члена партії виключили з партії! Так, "комсомольці" партію захопили і знищили. Вони злякалися, що в 2006-му партія, керована Ландиком, переможе у всіх округах Луганщини і проведе до рад своїх людей. Людей Ландика, а не Єфремова. А це навіть не були люди Ландика, це були лідери громадської думки регіону - я ж не був на державній службі, не мав у всіх районах адмінресурси. А Єфремов ще до Майдану (2004 року, - ONLINE.UA) зібрав своє оточення, і мене там не було. Янукович вже був прем'єр-міністром, і тоді в Луганськ прилетів Рибак. У партії прийняли таке рішення: призначити лідерів обласних організацій заступниками глав обласних адміністрацій. Рибак завів мене до Єфремова (в той час Єфремов був головою Луганської ОДА, - ONLINE.UA) і повідомив про таке рішення партії - Ландика потрібно поставити заступником. Єфремов відповів: "Я не підкоряюся таким рішенням. У мене президент - Леонід Кучма, ось коли він скаже, тоді поставимо!" А я і не знав, що про це розмова піде! Так що ж - я просився в команду цього покидька? Так його всі зневажали: і Янукович, і Рибак! Але, все ж, йому в 2006-му обласну організацію віддали - у відповідь на його презент Ринату. Якби він не подарував Ахметову "Краснодонвугілля", той би за нього не попросив, і невідомо, як би все далі склалося. А так - і мене зняли, і Рибака зняли. Рибак завжди був біля фюрера і відстоював справедливість, говорив, що посилення Єфремова - неправильно. За це, я думаю, він і поплатився. Ось якби таких, як Єфремов, і інших одіозних особистостей не було, Партія регіонів б досі існувала.

Або якби таких "ідеологів", як Родіон Мірошник, не було в партії. Ось він у Єфремова займався ідеологією, а тепер займається ідеологією в ЛНР, у Плотницького. Тому що і туди, і туди його Єфремов посадив. І ідеологія залишилася такою, як і була: "Української держави не існує, є тільки Росія!"

Розмовляв Ярослав ГРЕБЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анатоль_ Показати IP 31 Липня 2016 12:50
В усьому завжди винні папєрєдніки
Іван Показати IP 31 Липня 2016 18:13
Гарно викладено, тепер гарну гілляку для цих собак вибрати!
невір Показати IP 31 Липня 2016 19:02
Ану, Юва, зачини ще й ахметку на пару ночей.
Сергій Показати IP 1 Серпня 2016 16:21
Всіх упомянутих в один колодязь та залити бетоном

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus