USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Ірина Констанкевич: «Головне – чути людей, бо навіщо тоді йти в депутати?»

18 Вересня 2014 21:40
Ірина Констанкевич є депутатом лише з початку року, проте за цей короткий період має свої напрацювання у Луцькій міській раді. Думками про те, яким повинен бути народний обранець, вона поділилися з газетою «Луцький замок».

- Ірино Мирославівно, за нетривалий час депутатської діяльності, ви вже маєте результативні напрацювання і є головою депутатської групи «Новий Луцьк». З якою метою створювалася група і яким принципом керувалися, приймаючи того чи іншого депутата до її складу?

- Метою діяльності кожного депутата є сумлінне та ефективне виконання своїх обов’язків на благо міста та лучан. Група створювалася для об’єднання зусиль щодо соціально-економічного та культурного розвитку міста Луцька, викорінення корупції та недопущення зловживань як депутатами, так і міськими чиновниками, зокрема щодо бюджетних та земельних питань, сфери житлово-комунального господарства. У Луцькій міській раді, на жаль, склалася така ситуація, що більшість депутатів голосують за партійним принципом або керуючись особистими переконаннями, які іноді виходять далеко не з інтересів громади. Гострими є питання розпродажу комунального майна за заниженими цінами, необґрунтованих та нелогічних витрат бюджетних коштів, зловживання в земельних питаннях. Депутати групи «Новий Луцьк» голосуванням демонструють свою роботу на користь лучан, без огляду на партійні преференції і можуть змістити центри впливу з власних інтересів на інтереси громади. Це фахівці, визнані у своїй професійній сфері, відомі громадською діяльністю, кожен з яких у профільних комісіях ради відповідає за ті питання, які йому найближчі за досвідом та професійною діяльністю. Двічі на місяць група збирається для обговорення та прийняття рішень. Тому зараз її депутати є найбільш активними на сесіях Луцької міської ради. І варто зазначити, що депутатські запити, звернення, виступи, запитання не носять популістського характеру, а спрямовані на ґрунтовне вивчення і оптимальне для лучан вирішення проблем громади міста.

- Вирішенням яких проблемних питань у Луцькій міській раді ви займаєтеся зараз?

- Нам випала доля жити у час змін. Війна забирає молодь – цвіт нашої нації. Лише патріотизму учасників АТО недостатньо. Держава, у тому числі і міська влада, повинна приймати дієві рішення. Звісно, вплинути на політику Путіна чи сучасну геополітику ми не можемо, проте як депутат Луцької міської ради вважаю своїм обов’язком зробити максимум добра для учасників АТО на міському рівні. У цьому допомогла робота у благодійному фонді «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк».

Підсумком спілкування із членами родин військових, які беруть участь в АТО, консультацій з більше 150-ма родинами військових – дружинами, матерями, батьками, стала Комплексна програма підтримки учасників антитерористичної операції та їхніх сімей – мешканців Луцька. Вона була створена мною у співавторстві з членами депутатської групи. Програма має три частини. Перша – це надання пільг на сплату за користування житлом, друга частина – соціально-гуманітарна допомога (соціальний супровід учасникам бойових дій АТО, санітарно-курортне лікування, психологічна реабілітація, соціальний супровід сімей учасників АТО). Також програма передбачає посилення просвітницької роботи щодо патріотичного виховання та донесення до широкого загалу важливості роботи, яку виконують військові на Сході. Третя частина програми – матеріально-технічна допомога підрозділам, які беруть участь в АТО (витрати, пов’язані з матеріально-технічним забезпеченням учасників АТО та транспортні витрати). Програма затверджена під час чергової сесії Луцької міської ради 27 серпня.

Надалі як співавтор вважаю своїм обов’язком контроль за виконанням усіх пунктів Комплексної програми. Окрім того, допомога учасникам АТО здійснюється благодійним фондом – від придбання спорядження, техніки і обладнання для потреб військових частин і формувань до адресної допомоги луцьким сім’ям, надання можливості відпочинку у Буковелі учасникам АТО і членам їхніх сімей, придбання індивідуальних аптечок, організації психологічної допомоги.

Війна – це така біда, яку можна подолати лише спільно. Тому, вважаю, тут повинен долучитися кожен громадянин – хто не має змоги фінансово, то морально чи власним часом. Адже часто для солдат більш цінними є листи від дітей чи малюнки, які не несуть жодної матеріальної цінності. Сподіваюся, що після зустрічей і розмов з батьками, дружинами наших хлопців, їм стає хоч трішки легше на душі. Особисто долучаюся до підтримки учасників АТО не лише своєю працею, організацією допомоги, а й фінансовою підтримкою на потреби армії.

Окрім того, залишаються актуальними інші проблеми. Так, під час розгляду земельних питань, члени профільні комісії не хочуть розповідати про причини відмови на звернення людей. Депутатська група наполягла на тому, щоб за наявності негативного рішення комісії з конкретного земельного питання, голова або інший представник комісії надавав перед голосуванням коротку довідку щодо обставин та причин такого рішення. Зараз бачу позитивну тенденцію, хоча перші запити групи стосовно вирішення цієї проблеми ігнорувалися.

Час і ситуація вимагають від народних обранців швидкої реакції та рішучих дій. Я була противником скорочення фінансування на галузі освіти, медицини та культури. Неодноразово наголошувала на необхідності зробити прозорішим процес адміністрування видатків. Окрім загальних запитань, доводиться вирішувати досить конкретні ситуації. Так, до прикладу, у відповідь на звернення батьків про необхідність продовження роботи басейну Луцької міської дитячої поліклініки для здійснення реабілітації дітей із захворюванням опорно-рухового апарату, не знайшовши варіантів виділення коштів з міського бюджету, продовжили роботу басейну коштом благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк». А виділення коштів з обласного бюджету для ремонту приміщення та реабілітаційних заходів для жінок у Волинському обласному онкологічному диспансері вдалося досягти через депутатський запит.

З проблемою до мене звернулися представники Волинського обласного відділення громадської організації жінок-інвалідів «Донна». Це єдина громадська організація, яка опікується здоров’ям жінок після перенесеного оперативного втручання з метою соціального захисту, відстоювання прав онкохворих та створення необхідних умов для одужання у процесі життєдіяльності. Головне – чути людей, бо навіщо тоді іти в депутати?..

- Чи часто доводиться спілкуватися з виборцями з Вашого округу? У передвиборчій програмі, окрім загальних положень, є досить конкретні обіцянки – сприяти встановленню міні-футбольного поля у гімназії №14 та дитячих спортивних майданчиків у садочках №12, 14, 39, виділенню коштів на ремонт доріг та облаштування твердого покриття. Що з цих пунктів вдалося виконати?

- Моя передвиборча програма не базувалася на обіцянках, які я не можу виконати. Ми маємо ще чимало проблемних питань в окрузі та місті загалом. Проте робимо конкретні кроки для їх вирішення. Наприклад, проблемним залишилося питання спорудження системи водовідведення на Малоомелянівському масиві у зв’язку з відсутністю коштів у міському бюджеті. Щодо спортивних майданчиків, то цьогоріч було відкрито благодійним фондом 5 міні-футбольних полів. Одне з них – у школі №14. Також спортивні майданчики встановили у ДНЗ № 12,13,14,39. Окрім того, знаючи проблеми свого мікрорайону, сприяла виділенню коштів для ремонту педіатричного відділення Обласного тубдиспансеру. Проблема медицини, на жаль, у Луцьку стоїть дуже гостро. Пам’ятаю, перше, що найбільше вразило мене як депутата міськради – мізерно мала сума видатків, запланована у бюджеті на медицину. Звісно, ідеальний варіант – вести здоровий спосіб життя і запобігати хворобам. Проте, хто подбає про старше покоління? З проблемами, які стосуються стану здоров’я, часто звертаються до мене під час депутатського прийому як старші люди, так і батьки дітей, які мають важкі хвороби – це й онко- , серцево-судинні й інші захворювання. Тут допомагаємо через громадську приймальню народного депутата Ігоря Палиці.

Щодо стану доріг – це ще одна з «болючих точок» району Львівської і ближніх вулиць. За допомогою депутатських запитів вдалося вирішити проблему облаштування твердого покриття на вулицях Лермонтова, Макаревича, Гастелло.

Також у відповідь на мій запит включили у міськбюджет видатки, пов’язані з будівництвом під’їзду до приміщення Волинської обласної організації УТоС, що на Шевченка. Хоча обіцяла дбати за округ, де обиралася, проте проблеми Луцька мені близькі і роблю все можливе для їх вирішення. Звісно, багато проектів не зрушили б з місця, якби не підтримка Ігоря Петровича Палиці. Попри те, що він опікується зараз Одеською областю, багато робить для рідного міста, де він ріс, навчався, де живуть його батьки. Це – приклад депутатської діяльності, де об’єднані загальнодержавна позиція та інтереси громади.

Розмовляв Михайло СВІТЛІКОВСЬКИЙ

Довідка: Ірина Мирославівна КОНСТАНКЕВИЧ народилася 23 червня 1965 року в місті Львові. З 1968 року проживає у Луцьку. Закінчила філологічний факультет Київського державного університету імені Тараса Шевченка. Дисертацію захистила в Інституті літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України, здобула науковий ступінь кандидата філологічних наук. Доцент, завідувач кафедри української літератури, докторант Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. З 2006 по 2013 р. працювала проректором СНУ ім. Лесі Українки. 2013р. – серпень 2014р. – заступник голови правління благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк». Віднедавна – голова правління благодійного фонду. З березня 2013 р. до січня 2014 р. – член виконкому Луцької міської ради. У січні 2014 року обрана депутатом міськради від виборчого округу № 5, голова депутатської групи «Новий Луцьк», член постійної комісії міської ради з питань освіти, науки, культури, мови.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Андрій Показати IP 19 Вересня 2014 17:16
Чудова жінка і толковий депутат. Набагато краща за багатьох депутатів-чоловіків, які тільки кишені набиваюсь.
Лучанка Показати IP 19 Вересня 2014 17:28
Чим Ви допомогли луцьким родинам загиблих в АТО?
Анонім Показати IP 19 Вересня 2014 17:41
І скількох вона вже почула ?
Лучанин до Анонім Показати IP 19 Вересня 2014 17:56
Знаю з життя, що багатьом допомогла. Сусідня бідова багатодітня родина отримала в подарунок пральну машинку. В класі старшої доньки кілька учнів їздили в Буковель. Не нахваляться досі як їм там добре було. У дворі на нашій вулиці є майданчик, який пані Ірина відкрила. Чому в нас люди вміють тільки докоряти іншим, коли хтось робить добро. Зате як обурюються, що навколо тільки зло і безлад.
Мєсний Показати IP 19 Вересня 2014 18:07
Констанкевич була розробником програми допомоги сім'ям учасників АТО, завдяки якій зараз у шуолах будть безкоштовно харчуватися, їхдити у транспорті, і т.д. звільнять від квартплати сім'ї уч. АТО!
Анонім Показати IP 19 Вересня 2014 18:57
а чому б не спробувати в народні? людина скромна, спокійна, грамотна, і не сором буде за неї і її роботу. скажете, на чужих грошах, але і на них тре мати голову, щоб достойно справу робити. тільки за.
про АТО Показати IP 19 Вересня 2014 22:56
Зайдіть на фонд, там постійно сім"ї членів АТО і їм реально допомогають. Зі мною розмовляли так, що хотілося плакати, від того що когось це ще болить. І не в гршах справа..Дякую Ігорю Палиці і його фонду. І Костанкевич стільки робить якби ще інші половину з того
мешканці гуртожитку Показати IP 20 Вересня 2014 17:57
Щиро дякуємо фонду та Ірині Мирославівні за допомогу у ремонті ліфта гуртожитку СНУ, що по проспекту Молоді. Успіхів Вам і процвітання. Дякуємо за небайдужість до людських проблем у такий нелегкий час.
Родина учасника АТО Показати IP 20 Вересня 2014 21:12
Моя родина від Вашого фонду ніякої допомоги не отримувала .
лучанка до Родина учасника АТО Показати IP 30 Вересня 2014 13:36
Я вибачаюся, але Ви просили допомогу у цього фонду? Якщо ні, то яке моральне право Ви маєте обс*рати людину, яка все робить, для того, щоб наш Луцьк процвітав і людям легше було жити!
Яків Показати IP 29 Вересня 2014 12:30
Чудова людина, чудовий кандидат, за якого не буде соромно.
Дмитро К. Показати IP 30 Вересня 2014 16:55
Стикався з Іриною Мирославівною як студент нашого університету. Лишилися про неї лише найкращі враження. Освічена та приємна жінка. Впевнений у ній і надіюсь, що у неї все вийде)
Інна Показати IP 5 Жовтня 2014 15:41
я також знаю І.М.як викладача-освічена,прогресивна,завжди намагалася донести до нас важливість освіти,розвитку,небайдужості до інших.І.М. дуже багато працює.такий ритм не кожна жінка і не кожна сім'я витримує.бажаю успіху ій!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus