USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Колесо історії: Луцький обком: символ радянського міста

27 Лютого 2016 10:00
У рік смерті Сталіна – 1953-й – архітектор Бородін розробив проект центральної партійної адмінбудівлі Луцька. Наступного року взялися за його реалізацію. А на кінець п’ятдесятих закінчили. Будівлю створили для Волинського обласного комітету Компартії. Це був основний адміністративний орган усієї радянської Волині, - інформують «Хроніки Любарта».

Заодно з приміщенням обкому партії будували й житлові будинки поряд. Звівши навколо інші будівлі, сформували головний майдан Луцька на кілька десятиліть – «площадь Ленина». Приміщення побудовано в класицистичних формах, що у той час було майже обов’язковим. Добротно виконаний будівельниками і масштабно пов’язаний з оточенням, будинок немовби відкривав початок нових часів у старому Луцьку.

На головному фасаді шість колон корин­фського ордера підтримують масивний фронтон. Багато колон та відповідний декор – і всередині приміщення. У деяких кабінетах залишилася ліпнина з радянськими символами – серпом та молотом. Загалом неформально стиль цієї забудови можна назвати тогочасним «сталінським класицизмом» або «сталінським ампіром».

Свого часу тут було чимало цікавинок для працівників: прямий зв’язок із Кремлем, бомбосховище, кімната для телефонного прослуховування, де весь час чергували працівники КДБ тощо.

Сьогодні в цих пишних стінах вирує студентське життя. Кабінети та коридори переповнені галасом, сміхом, жартами і науковими дискусіями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 31
студент Показати IP 27 Лютого 2016 10:27
Мало це нагадує Європейський університет - "перший секретар" і свита уся СОВКОВА в кабінетах, це більше схоже на колгосп "Україна"
лучани до студент Показати IP 27 Лютого 2016 10:29
Як було совковий педінститут, так і залишається.
Студентові до студент Показати IP 27 Лютого 2016 11:22
Якщо є світла і розумна голова, то вона знання і в совкових вузах отримує більш якісні, ніж у дуже європейських студентів, котрим все не так. А ви краще більше навчайтеся, а не руйнуйте місто , лазячи по мітінгам і сумнівним акціям.
старожил до Студентові Показати IP 29 Лютого 2016 10:36
Дивлячись на наших волинських "журналістів" це літературний гурток палацу піонерів, вчителі філологи української мови. Вони навіть не розуміють слова що це таке Журналіст.
Дмитро Показати IP 27 Лютого 2016 10:34
ну так нада ж знести його тож комуністи будували ))))
Анонім до Дмитро Показати IP 27 Лютого 2016 12:23
да, точно, це ж памятник комуністичний...
до дмитра Показати IP 27 Лютого 2016 10:46
дійсно так! і побудувати підземний перехід з базаром! і
студент ВДУ до до дмитра Показати IP 29 Лютого 2016 10:37
нору за Стир щоб було як втікати Коцану коли прийде Майдан з вилами
до студента Показати IP 27 Лютого 2016 10:48
ати приіхав вчитись чи ....
проня прокоповна Показати IP 27 Лютого 2016 11:00
а мне как "етому" студенту -- после пансиона тоже все другим кажется!
Штефан, Луцьк Показати IP 27 Лютого 2016 11:08
Шкода, що автори не відмітили факту, хто будував обком партії. І які там ще перебували установи. А будували його ЗК. Кримінальники і політичні. Деякий час там розміщувався обласний КГБ. У його підвалах були кімнати допитів (катівні).
Клава до Штефан, Луцьк Показати IP 27 Лютого 2016 12:06
Штефан - ти д*лбо....б.... Такого там не було ....
А до Штефан, Луцьк Показати IP 27 Лютого 2016 13:06
А бетонний розчин на крові "младєнців" замішували, придур.
Корінна лучанка до Штефан, Луцьк Показати IP 27 Лютого 2016 13:22
Вже немае сили терпіти ту бредятину про німецьких війсьвополонених,зеків і нагнаних робітників.Мій батько після закінчення школи десятників працював на будівництві цього комплексу.Незабаром викладу фото бригади будівельників на фоні незавершеного будвництва
викладач Показати IP 27 Лютого 2016 11:09
добре .що хоч студенти всі " вихован" . і не всі знають знають куди впадає річка Стир! і навіть дехто з них! намагається вчитись!! і таке враження .що приіхали не з села а з якоісь гоноровоі краіни ! а щоб вуз здобув визнання -потрібні роки!!
Для диспуту Показати IP 27 Лютого 2016 11:10
Використання адміністративного приміщення для навчального процесу, по суті своїй,- є нонсенс, оскільки споруда технологічно непридатна для цього. Це ідеальне приміщення для Луцької міської ради, в якій для зручності жителів міста можна компактно розмістити всі служби, тим більше, напередодні адміністративно - територіальної реформи, коли до Луцька буде приєднано десять сільських громад. А для університету, для його комплексного розвитку ідеально підходить територія на вул. Львівській, де є змога розмістити адміністративні, навчальні корпуси, лабораторії, гуртожитки, господарску зону, житло за зразком американських чи європейських навчальних закладів.
Горко до Для диспуту Показати IP 27 Лютого 2016 17:20
До Луцька можуть приєднатись хіба слабі на голову.А хто дружить з головою- той тікатиме від нього, як від чумного.
123 Показати IP 27 Лютого 2016 11:16
Причём срочно, а студентов в ато!
декан студенту Показати IP 27 Лютого 2016 11:18
в нас вільна краіна і ви як талановитий студент маєте право вибирати вуз найвищого рівня акредитаціі в Великобританіі.Франціі! Ваше завдання здобувати знання .а не дивитись на зірочки на колонах! а поки .що ви нічого не зробили в своєму житті корисногоі І наш вуз не може Вас рекомендувати для навчання в Кемрідж!
ярослав вітів Показати IP 27 Лютого 2016 11:35
звернусь до депутатів МР з пропозицію зруйнувати цю будівлю(-луцький обком .як символ радянського міста) і збудувати там стоянку для авто оздоблену різними генделиками! а ще зруйнувати в Києві будівлі ВРади. КабМіну .і інші як символи совітськоі доби!!
так до Для диспут Показати IP 27 Лютого 2016 11:41
Луцьк на 96% відсотків село.- а після приєднання ще 10 сіл? кількість базарів і базарчиків збільшиться а кількість глядачів в театрі і філармоніі ні!
"кабінети Показати IP 27 Лютого 2016 12:24
та коридори переповнені галасом, сміхом, жартами і науковими дискусіями". От тут таки можна і посперечатись. Матюками вони переповнені по самі вінця. Навіть ще за сто метрів до входу.
Лучанка до "кабінети Показати IP 28 Лютого 2016 23:56
Ця будівля не для студентів. Вони її повністю заср.... і знищують! Ректор абсолютно не займається збереженням цієї будівлі. Шкода, що колись було прийняте таке рішення про передачу цього будинку педінституту! Та вже пізно щось міняти....
до кабінети Показати IP 27 Лютого 2016 13:11
так погоджуюсь! Але студентів бачите не влаштовує аудиторія.корпус! ай-я -яй! і звідки ми такі понаіхали! і взагалі вам шашечки чи іхати?
Штефану Показати IP 27 Лютого 2016 13:42
Так званий Штефан, ти г*нд*н штопаний, тріпло і базарна баба. Я це помічаю вже кілька років з твоїх так званих коментарів. У лютому 1956 року відбувся історичний з’їзд КПРС, який справді був історичним, тому що на ньому була зроблена доповідь Микити Хрущова з розвінчування культу особи Сталіна. Того ж року і впродовж наступних років з в’язниць були випущені і згодом реабілітовані мільйони політичних в’язнів. Катівень не було вже з 1954 року, а споруда була закінчена у 1958 році. Зразу туди переїхав обком партії, який до цього займав приміщення на Б. Хмельницького, 19 (нинішня міська рада). Я б тобі за твоє базікання сказав би більше, але змовчу, тому що на сайт заходять і культурні люди.
Тетіана Показати IP 27 Лютого 2016 15:45
Не можна взяти і стерти з памяті історію. Наші батьки і дідусі з бабусями були радянськими людьми.. Це іх життя... Іх память, молодість... "ламать - не строить". Краще будуйте нову історію, краіну. Щоб ваші діти мали за що вас згадувати. Мені 29 років. І для мене це завжди буде головний корпус ВДУ, ВНУ... А що це для вас вирішувати вам!)
Тетяні Показати IP 27 Лютого 2016 16:26
Не всі були радянськими, хто жив в СССР. На Волині лишилось чимало людей, які гн прийняли радянську владу і радянські порядки. Будинок до КПСС також немає прямого відношення, бо будували його не за партійні внески членів КПСС, а з податків, з недоплачених зарплат, тобто завдяки мізерним зарплатам в містах та їх відсутності в колгоспах. Цей будинок по праву належить народу. А що в ньому містилось, то таке. Збудували б його в 39-му, 40-му, могло б міститись гестапо чи ще щось.
не лучанин Показати IP 27 Лютого 2016 16:28
будівля достойна.урочиста строга і з гідністю може виконувати любу державницьку функцію і не одне дисятиліття! а ці нед**мки! ??вважаю не варті уваги
Анонім Показати IP 27 Лютого 2016 16:38
Молодець, дівчина, яка розуміє, що часу і епох для життя не вибирають. "Вибирають" лише оці сірі в душі, як куріпки, штефани, закреслюючи все решту. Вони хочуть розпочати усе з нуля, з чистого листа, наплювавши в свою історію, нерідко - криваву. Тобто, стати безродними іванами. Справжня катівня в час війни була в Луцьку на території нинішнього заповідника "Старе місто", в приміщенні історичної споруди і пам’ятки архітектури, монастирі бригідок (нині - 6-те училище). На початку війни там було страчено понад 2000 політвязнів. Можливо, знести бульдозером цю будівлю в Стир? Хіба міг гадати славетний архітектор Беретті, лаштуючи на живописній київській горі красиву споруду інституту шляхетних дівчат, що його мистецький витвір спіткає неймовірно трагічна доля? Хіба міг він гадати, що під склепінням цих високих залів, де лунала класична музика і кружляла в танці юність, після 1917 року поселиться кривава катівська зграя? Так, після більшовицького перевороту 1917 року репресивні органи - ЧК, ДПУ, НКВС, міняючи лише вивіски на цій світлій споруді по вулиці Інститутській, 5, (Жовтневий Палац культури в Києві), чинили криваві звірячі акції проти всього народу України. Можливо, і цю споруду треба знести бульдозером в Дніпро? ? Ці безродні штефани готові це зробити, якби їм дати владу. А на тому місці поставити шатро з пивом і з «Оперою». Впевнений, що ці пам’ятки стоятимуть ще віки, а пам'ять про штефанів заросте кропивою і чортополохом.
ВОВК Показати IP 27 Лютого 2016 18:24
Однозначно знести комуну. Поставити контейнери з лахами. Пару -тройку пивнух відкрити благо біля парку уборняга є. І буде Вам полішуки історична справедливість - колись цей район називався Ж*дівщина.
до Вовк Показати IP 28 Лютого 2016 12:05
хочеться щоб вони дослухались до твоєі поради! чесно! просто на інше вони не заслуговують!!! Дебилизм граничащий с садизмом!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus