USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ковельчани - проти забудови зеленої зони

8 Жовтня 2015 07:00
Земельні ділянки поблизу річки під забудову міська влада роздала, не врахувавши думку місцевих мешканців, - нарікають громадські активісти.

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини громадський активіст з міста Ковеля Сергій Котік, влітку 2014 року на березі річки Турія у Ковелі почав працювати грейдер, розрівнюючи ділянку під забудову. Це викликало обурення ковельчан, адже саме тут розташована зелена зона, гуляють діти, для старшокласників тут проводять заняття з військової підготовки.

Після того, як грейдер почав працювати, активісти одразу звернулися з обуренням у міську раду, наголошуючи, що це прибережна зона Турії. Ще у 2013 році відбувалися громадські слухання і про забудову, мовляв, навіть не йшлося. У міськраді відповіли, що у 2014 році, у лютому була розміщена публікація у газеті «Вісті Ковельщини» із закликом до ковельчан висловлювати свої пропозиції щодо цієї ділянки.
Дати оцінку діям та встановити особу громадянина, який в охоронній зоні річки Турія здійснював земельні роботи, підриваючи коріння дерев, активіст просив Ковельського міського голову Олега Кіндера ще у 2014 році, наголошуючи, що громаду обурив такий вчинок.

У відповіді на заяву йдеться про те, що запитувана інформація про особу громадянина є конфіденційною. Повідомити прізвища громадян, яким були передані земельні ділянки, у міськраді відмовилися.

Щодо земляних робіт у прибережній смузі річки, відповіли, що згідно із розробленим та затвердженим проектом встановлення прибережної захисної смуги на річці Турії у Ковелі, її ширина становить 50 метрів. Відповідно до генплану міста, територія вздовж водосховища від вулиці Підколоднова до вулиці Лугової належить до території житлової забудови.

Містобудівна документація, як відповіли у виконкомі, до її затвердження була винесена на громадське обговорення. Повідомлення про початок розгляду та врахування пропозицій громадськості було розміщено в газеті «Вісті Ковельщини» 27 лютого 2014 року і протягом місяця приймалися пропозиції від громадян для врахування в детальному плані території. Протягом встановленого терміну пропозиції та зауваження до містобудівної документації не надходили.

Проект детального плану території місця розташування садибної житлової забудови на вулицях Підколодного та Зеленій у Ковелі затверджено рішенням Ковельської міської ради № 53/5 від 27 березня 2014 року. Відповідно до затвердженого детального плану території надано в приватну власність земельні ділянки для будівництва садибних житлових будинків, які розміщені за межами прибережної захисної зони.
Своєю чергою, активіст стверджує, що про цю інформацію ніхто не знав, адже громадськість у лютому 2014 року переймалася подіями на Майдані, де вже лилася кров. Саме в той час ховали Героїв Небесної Сотні.

На знак протесту проти забудови ковельчани зібрали 566 підписів проте до їхньої думки наразі не прислуховуються владці. У «дерибані» землі звинувачують чинного міського голову Олега Кіндера, зауважуючи, що «дерибан» розпочався ще за каденції його попередника Сергія Кошарука.

«Ще за каденції Кошарука був розроблений злочинний план, коли він роздав під забудову вулицю, але частину вулиці він приберіг, адже на носі були вибори. Оскільки Кошарук програв вибори, іншу частину вулиці розпочав роздавати вже Олег Кіндер. Цю забудову заморозили за часів правління голови облдержадміністрації Бориса Клімчука, але після його відставки «дерибан» продовжився, адже руки бютівців стали розв’язаними. На Майдані у лютому 2014 року я не бачив жодного місцевого бютівця, у них були вимкнені телефони та вони розбігалися, мов щури з корабля перед потопом. Коли я прибув додому, побіг до секретаря міської ради Михайла Гетьмана як до товариша по Майдану і сказав «нашу землю роздали». Він каже «ну що, змінилося щось після Майдану? Шукай на нас управу в прокуратурі»», - розповів Сергій Котік.

Активіст вже протягом двох років звертається у прокуратуру. З його слів, земельні ділянки у цьому районі перепродавали по декілька разів. Відтоді, як громадськість почала протестувати, будівельні роботи на ділянці не здійснюються. Сергій Котік звернувся до прокурора Волинської області Дмитра Чепіжака, який відповів, що проти посадових осіб здійснюється досудове розслідування за кримінальним провадженням за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 364 Кримінального кодексу України за фактом зловживання службовим становищем службовими особами Ковельської міської ради.
15 вересня цього року відбувалися слухання щодо вулиці Лугової, де, як зауважив активіст, влада також хоче віддавати ділянки під забудову. Член виконкому, громадський активіст Ігор Пініс підтримав активістів, тож їм вдалося відстояти вулицю Лугову під час слухань. Активіст зауважив, що і попередню ділянку можна було б відстояти, але для того, щоб її віддати під забудову, міська влада обрала час, коли усі переймалися подіями на Майдані.

Як відповіли у виконкомі Ковельської міськради на заяву щодо повернення земельних ділянок на вулицях Волі, Підколодного та Зеленій у комунальну власність, органи місцевого самоврядування не можуть скасовувати свої попередні рішення, вносити до них зміни, якщо відповідно до приписів цих рішень виникли правовідносини, пов’язані з реалізацією певних суб’єктивних прав та охоронюваних законом інтересів і суб’єкти цих правовідносин заперечують проти їх зміни чи припинення. У відповіді йдеться про те, що земельні ділянки перебувають у власності, право яке охороняється Конституцією та законами України, правових підстав на вилучення цих ділянок у Ковельської міськради немає.

Затвердження містобудівної документації щодо розміщення садибної забудови на вулицях Волі, Підколодного, зеленій, як пояснюють у виконкомі, проводилося у порядку, встановленому чинним законодавством.

Активіст звертає увагу на те, що останнім часом з’являються оголошення про продаж ділянок під забудову саме у вказаному мікрорайоні вартістю від 20 до 40 тисяч умовних одиниць, а також є інформація про те, що один з місцевих посадовців вже запланував звести сауну та причали на цій земельній ділянці. На обурення громадськості місцева влада відповідає відписками про те, що усе в рамках закону і нічого змінити не можна. Відтак, збір підписів проти забудови зеленої зони триватиме.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Земляк Показати IP 8 Жовтня 2015 07:54
Виктор Фёдорович со своей семьёй по-моему отдыхает и нервно курит, смотря на Майдановску Владу. Просто беспредел и мародёрство. Жаль обманутых людей, а правду искать стало ещё тяжелей. Тут уже не семья, а гараздо серьезная банда
юрій Показати IP 10 Жовтня 2015 18:13
реально крутий матеріал і радий, що ВН його висвітлили. Думаю, що населення розуміє, що Кіндери і Кошаруки це одна й та сама банда, яка рветься до вдади! хай ковельчани не обируть рейдерів і здирників, які крім дерибану нічого не створили!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Дякую, що журналісти небайдужі до наших проблем. кошаруків на смітник історії!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus