USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Люблін не хоче сваритися із Луцьком через Бандеру

28 Лютого 2012 15:58
Громада польського міста Люблін хоч і не підтримує позицію Луцька щодо ставлення до провідника українських націоналістів Степана Бандери, але ставиться до цього із толерантністю та розумінням. Отож, мова про розрив партнерства між містами-побратимами не йде.

Про це у коментарі «ВН» 28 лютого розповів секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт.

Під час робочої поїздки у Польщу Пустовіт разом із головою ради міста Люблін Петром Ковальчиком обговорював, зокрема, питання про політичні настрої мешканців Польщі щодо провідника ОУН Степана Бандери.

Як повідомлялось раніше, поляки не погоджуються із позицією українців, зокрема, лучан щодо почесного громадянства Бандери. Нагадаємо, у грудні 2010 року Луцька міська рада присвоїла Степану Бандері звання «Почесний громадянин Луцька».

Зокрема деякі люблінські депутати вважають це рішення неприйнятним для Польщі. Окрім того, деякі громадські організації закликали владу припинити партнерство із Луцьком.

Проте під час зустрічі Пустовіта із головою ради Любліна чиновники обговорили цю ситуацію. Секретар Луцької міськради пояснив, що позиція лучан щодо Бандери аж ніяк не спрямована проти Польщі. Мовляв, тут більше йдеться про становлення українців як нації, а для цього потрібні національні герої.

Також під час розмови із Петром Ковальчиком Григорій Пустовіт розповів про те, що у Луцьку регулярно відбуваються заходи, спрямовані на популяризацію польської культури. Зокрема, секретар Луцької міськради згадав і про конкурс читців польської поезії, який відбувся днями у Палаці культури облцентру.

Петро Ковальчик із розумінням поставився до інформації, наданої Пустовітом. Мовляв, поляки із повагою ставляться до чужої історії, і через це не потрібно псувати братерські стосунки. Проте Ковальчик представляє не лише свої інтереси, а насамперед інтереси громади. А оскільки настрої польської спільноти щодо Степана Бандери нині невтішні, то їх влада повинна дослухатися до проблеми.

Так, як повідомив Пустовіт, 29 березня депутати Любліна будуть обговорювати проект звернення. У ньому буде йти мова про те, щоб громада та влада Луцька переглянула свої погляди щодо провідника ОУН Степана Бандери. Зокрема, про надання йому статусу почесного громадянина Луцька.

Натомість Люблін не має намірів переривати партнерство із Луцьком. До слова, угоду про партнерство між містами уклали у березні 1996 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Cтепан Бандера Показати IP 28 Лютого 2012 16:08
А мені знаєте, якось одинаково, як до мене ставляться поляки, я люблю Україну, тому мені важливе ставлення до мене мого народу.
Здрасте Показати IP 28 Лютого 2012 16:15
Цікавою буде позиція патріотичних організацій. Промовчать знову, як Бориска, в ім'я "дружніх" стосунків чи займуть позицію з гордо піднятою головою? Я переконаний це тест на вшивість зі сторони західного сусіда.
Джеджик (Турійськ) Показати IP 28 Лютого 2012 19:45
За волю України!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus