USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.85 9.95

Палиця хоче змусити держслужбовців говорити українською

5 Липня 2012 09:16
Законопроект 10700 «Про обовʼязкове володіння і використання державної мови» зареєстрував у парламенті у середу, 4 липня, нардеп від НУ-НС Ігор Палиця.

Про це повідомляє ТСН.

Документ передбачає прийняття на держслужбу в Україні лише тих осіб, які вільно розмовляють українською та застосовують її при виконанні своїх обовʼязків.

У законопроекті уточнюється, що службовими особами вважаються посадові особи, які уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, обіймають в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах та отримують заробітну плату з Державного бюджету України, або ж місцевих бюджетів. Нардеп пропонує складати іспити, аби перевірити знання української.

Законопроект отримав позитивну оцінку в Інституті мовознавства імені О.Потебні та в Інституті держави і права імені В.Корецького НАН України.

Вчені вже підготували свої пропозиції та доповнення до документу. У пояснювальній записці «нунсівець» вказує на необхідність запровадження контролю за знанням та використанням державної мови в державному і публічному секторах, адже обовʼязкове знання та використання державної мови особами під час використання службових обовʼязків є поширеною практикою в усіх країнах.

«Мої батьки привчили мене змалку шанувати рідну мову. Так само як привчили французи, німці, італійці, іспанці, поляки своїх дітей. Важко уявити собі будь-кого, хто претендує на проживання в одній з провідних європейських країн, що він чи вона не будуть знати мови цієї країни. Навіть у маленьких країнах ЄС – Естонії, Литві, Латвії – мова єдина. Тому перше, що хочеться сказати тим, хто, не гребуючи ніякими методами, по суті позбавляє українську мову статусу державної: хочеш двомовності – спершу вивчи українську», ‒ коментує свою ініціативу нардеп.

Водночас Палиця стверджує, що в Україні є труднощі зі зміною мовної ієрархії на користь державної мови. А це, за його словами, призводить до того, що українці не можуть отримати відповідь державною мовою від службових осіб органів державної влади. Тому, на думку Палиці, необхідно негайно запровадити законодавчі механізми з контролю за знанням і використанням української у держустановах.

Цей проект позитивно вплине на розвиток державної мови, оскільки дозволить збільшити сферу її застосування, ‒ вважає «нунсівець».

Нагадаємо, у вівторок, 3 липня, Ігор Палиця заявляв про фальсифікацію голосування в другому читанні мовного закону. Коментуючи те, що його картка проголосувала за прийняття скандального закону, нардеп наголосив, що він перебуває за кордоном і тому не міг голосувати.

«Маніпулювання з голосуванням чужими депутатськими картками – неприпустиме. Маніпулювання базовими принципами існування держави – повинно бути покарано. Українська держава, яка має свої кордони, герб, прапор гімн – повинна мати єдину державну мову. І ця мова – українська», ‒ зазначив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus