USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

За розіграш Порошенка пранкерами покарають протоколістів

18 Листопада 2016 09:58
Президента України Петра Порошенка розіграв пранкер Вован, який видав себе за президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва і 15 хвилин обговорював з главою нашої держави конфлікт на Донбасі і можливість оформлення на підставних осіб Липецької фабрики "Рошен". Відповідальними за це зроблять протоколістів і зв'язківців, - пише політолог Вадим Карасьов.

Безпрецедентний випадок у світовій практиці трапився кілька тижнів тому. Як охарактеризував цей випадок один з нардепів - "світова ганьба". Проте, цікавою є реакція Банкової. В АП не тільки не відхрестилися від цієї розмови, але і опублікували своєї варіант цієї бесіди, з деякими редакційно-політичними правками. Загалом у Порошенка акцент ставлять на підступах спецслужб іноземної держави намагаючись не піднімати питання про якість роботи офісу президента, який дозволяє пранкерам "розводити" главу держави.

Які наслідки матиме ця делікатна ситуація і що взагалі відбулося, з'ясововувала "Страна.ua".

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, вчора, 17 листопада, пранкер з Росії Олексій Столяров, більш відомий за нікнеймом «Лексус», анонсував публікацію розмови з Президентом України Петром Порошенком буцімто від імені переможця виборів в США Дональда Трампа.

Як це було

2 листопада. День. Сайт президента України повідомляє про те, що глава держави поговорив по телефону з президентом Киргизстану. Однак в апараті президента цієї країни факт розмови відразу спростували. Незабаром новину про розмову зняли з сайту Порошенко. Виконувач обов'язків глави МЗС Киргизстану Ерлан Абдилдаев заявив Петро Порошенко став жертвою телефонного розіграшу. Дзвінок здійснили з киргизстанського номера Питання розслідується спецслужбами Киргизстану і України. Але ніяких переговорів не було, цитує Абдилдаєва місцеве видання Sputnik.

2 листопада. Вечір. Пильні користувачі помітили на сторінці пранкера Лексуса (друга Вована) запис, датованого 1 листопада, де той цікавиться ситуацією в Киргизстані. Що відразу ж дало привід припустити, що президента розіграла саме парочка цих знаменитих пранкери.

3 листопада. Неназвані джерела в дипломатичних колах повідомили українським ЗМІ, що дійсно мав місце розіграш і що до нього причетний тимчасовий повірений республіки Киргизстан в Україні.

16 листопада. Пранкер Лексус робить свого роду анонс розмови з президентом України, натякаючи на те, що говорив від імені Трампа. Щоправда, пізніше він каже, що говорив від імені іншої людини.

17 листопада. Пранкер Вован викладає в мережу 15-хвилинний запис розмови з президентом Петром Порошенко, в якому видає себе за президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва.

У той же день запис коментує прес-секретар Порошенка Святослав Цеголко, який фактично визнав те, що розмова мала місце. Він заявив, що аудіозапис довго монтували, а потім отримували дозвіл на її публікацію в Кремлі. Цеголко публікує стенограму бесіди, яка значно довша тієї, що виклав пранкери.

Крім того, він заявив, що те, що сталося завдяки допомозі працівників зовнішньополітичного відомства Киргизстану.

Питання про те, чи будуть покарані працівники АП, які дозволили пранкери поговорити з президентом, Цеголко залишає без відповіді.

Хто понесе відповідальність

Покарати всіх, хто підставив президента, публічно запропонував народний депутат Сергій Лещенко.

"Я закликаю Президента покарати людей в своєму оточенні, які підставили його (Порошенка, - прим.ред) під світової ганьба, коли він 15 хвилин розповідав про міжнародну політику, про внутрішні українські справи людині, яка представилася президентом Киргизстану, а насправді ним не був, а був звичайним актором, мета якого була дискредитувати українського президента", - заявив нардеп.

Як так сталося, що жертвою розіграшу пранкери став глава держави, запитали у секретаря парламентського комітету з питань національної безпеки Івана Винника. Парламентарій заявив, що це не просто невинний жарт, а частина операції російських спецслужб по дестабілізації ситуації в Україні.

"У Росії чимало людей, які займаються спецопераціями в рамках гібридної війни. Всі ці дії по відношенню до Порошенка. - Це елементи інформаційної операції, мета якої створити враження, що Україна - це бананова республіка, де не можуть відрізнити дзвінок президента Киргизстану від розіграшу пранкерів. Такі операції довго і професійно готуються, з використанням професійного устаткування", - вважає Іван Винник.

На його думку, наслідком цього інциденту стане посилення безпеки навколо глави держави. "У нас є спецслужби, завдання яких посилити перевірку, верифікувати контакти і не допустити, щоб всякі лексуси і Вова і інші штатні співробітники російських органів не могли більше створювати подібні ситуації", - сказав Винник.

Глава комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко також заявила, що Україна в особі президента стала жертвою інформаційної атаки.

"Нам потрібно посилити складову безпеки. Для цього, потрібно провести внутрішні розслідування і зрозуміти, як таке могло статися і як наступного разу не допустити таких інцидентів. Тому що російська агресія тільки набирає обертів і потрібно добре подумати, як підвищити рівень безпеки, як зробити безпечну комунікацію надалі. Зараз ми стали жертвою високих технологій ворога. Але також слід поставити питання про професійність кадрової політики, адже хтось же допустив цю ситуацію", - вважає депутат.

"Система дала збій"

Екс-міністр закордонних справ України Леонід Кожара, коментуючи цей інцидент, каже - система дала збій.

"Я працював з трьома президентами України, працював в МВС, більше 12 років займався організацією таких переговорів, але такого, щоб хтось обдурив з дзвінком, не пам'ятаю значить, система дала збій і сильно змінилася.", - вважає екс-міністр.

З його слів, найчастіше організація переговорів відбувається через Службу протоколу і зовнішньополітичне управління Адміністрації президента. Ці служби зв'язуються зі своїми зарубіжними колегами, готують матеріали і тези для розмови, а також - визначають канал зв'язку.

"Не знаю, як в Киргизстані, але в багато республік СНД можна дзвонити через спеціальний і захищений комутатор по урядовому зв'язку, який зберігся з часів Радянського Союзу", - розповідає він, але зазначає, що це могла бути і розмова по мобільному зв'язку. У будь-якому випадку - тут мав місце "людський" фактор.

"Де була служба протоколу, СБУ, люди, які в цьому розбираються? - запитує політичний експерт Руслан Бортник. На його думку, ситуація повинна завершитися публічним покаранням. -... Повинні бути публічні покарання і звільнення людей, які підставили президента. Ці люди підставили всю країну, тому, звичайно, потрібно реагувати, а не спихати всю провину на російську агресію. Уявіть, тепер будь-яке повідомлення про телефонну розмову Порошенка з лідерами іноземних держав викликатиме жарти".

Своєю чергою, політолог Вадим Карасьов, вважає, що якщо хтось і буде покараний, то аж ніяк не той, хто займає високі пости.

"Тут не потрібна показова страта, але урок повинен бути. Це неприємно, коли в команді глави держави, серед тих, хто повинен фільтрувати доступ до президента, виявилися ті, хто виконали свою роботу крізь пальці. Але понесе покарання не Райнін, а хтось із зв'язківців або готують протоколи ", - вважає він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Всезнайко Показати IP 18 Листопада 2016 11:38
Лошара...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus