USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ставленик Порошенка відтепер керує в Києві, – німецька преса

15 Квітня 2016 12:22
Президент України Петро Порошенко зробив свого лояльного партнера Володимира Гройсмана прем’єр-міністром. Це повинно допомогти подолати кризу, в яку завів країну сам глава держави.

Про це на сторінках німецької газети «Züddeutsche Zeitung» у матеріалі «Ставленик Порошенка відтепер керує в Києві» написала Катрін Кальвайт.

Україна отримала новий уряд в новій коаліції з новим прем’єр-міністром. Багато днів тягнулися переговори щодо розподілу влади та посад.

Колишній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, який заявив про свою відставку у суботу, 9 квітня, спробував ще забезпечити своїй парламентській фракції «Народний фронт» якомога більшу кількість постів у новому кабінеті.

Реформатори у фракції президентської партії боролися за те, аби перетягнути якомога більшу кількість міністрів-реформаторів зі старого кабінету в новий. Водночас деякі олігархи намагалися поставити своїх людей на якомога більш впливові посади в уряді. Справа затягнулася.

Попередження президента парламенту

Тепер Володимир Гройсман – нова людина на верхівці влади. За нього проголосували 257 депутатів, хоча йому вистачило б і 226-ти голосів. Ще до свого обрання на пост прем’єра Гройсман заявив, що з ним в Україні все буде краще. Його уряд діятиме ефективніше і відкритіше, він буде орієнтованим на реформи та стабілізацію ситуації, а також на активізацію економіки країни.

Президент, своєю чергою, пригрозив, що розпустить Парламент, якщо той, нарешті, не дійде згоди. А тоді, кинувши погляд на Гройсмана, сказав, що чекає від депутатів, що ті виберуть стабільний та відповідальний уряд, бо відсутність політичної влади надзвичайно небезпечна для країни.

Заява Петра Порошенка на початку тижня стосувалася затяжної політичної кризи, коаліції, яка розвалювалася, і прем’єр-міністра Яценюка, який пішов у відставку і давно вважався «кульгавою качкою».

Однак, Порошенко не згадав, що він сам є частиною та двигуном цієї кризи, що він хотів позбавитися Яценюка і ослаблював його, що в Верховній Раді він, звичайно ж, захищає не тільки інтереси країни, а й, у першу чергу, свої власні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НА СКІЛЬКИ ТОРІК ЗБАГАТИЛИСЯ ГРОЙСМАН, ГОНТАРЄВА ТА ПОРОШЕНКО. ІНФОГРАФІКА

Володимир Гройсман досі займав пост спікера Верховної ради. Він – старий соратник президента, родом з Вінниці, де знаходиться адміністративний центр компанії «Roshen», яка належить Порошенку.

Нагадаємо, свого часу Президент Петро Порошенко пообіцяв усунути від влади олігархів, продати активи Roshen у РФ. Насправді бізнес глави держави процвітає, а його ділові відносини викликають питання. Roshen досі розширюється. Так, минулого року корпорація відкрила 14 нових магазинів. Окрім того, також повідомлялося, що Порошенко будує ще один завод ROSHEN.

Що ж президент насправді зробив з корпорацією "Рошен" – у матеріалі Інформаційного агентства Волинські Новини.

Повертаючись до матеріалу Катрін Кальвайт: в 28 років Гройсман був мером Вінниці – перед тим, як переїхати до Києва.

Потому він був на початках заступником міністра, пізніше – депутатом, і, нарешті – спікером парламенту. Він врегульовував і координував інтереси президента, лідера партії і олігарха Порошенка з представниками української політики.

Гройсман вважається енергійним і абсолютно лояльним. Зараз президент може цим скористатися, в особистому і політичному планах. Ситуація ж бо критична: референдум в Нідерландах поставив під питання майбутнє асоціації України з ЄС.

На сході України бої стали інтенсивнішими, Мінські домовленості, по суті, заморожені. Віра населення в готовність влади до реформ швидко втрачається. Економіка – в кризі, інфляція з’їдає слабкий ріст.

Міжнародний валютний фонд наразі затягує виплату наступних траншів через кризу у владі, яка, як стверджує журналістка німецького видання, тільки посилиться – розпочнеться більш інтенсивна боротьба за реформу судової системи і пост Генерального прокурора, а також методів подолання ендемічної, тобто місцевої, корупції.

Глава держави все більше відгороджується

Пост Генерального прокурора поки вільний, і, судячи зі всього, хороші шанси на нього є у Юрія Луценка, лідера фракції БПП. Він спеціаліст з внутрішньої політики, вірна людина Порошенка. Після відповідних змін у законі, згідно з якими для цього поста обов’язковим стане юридичний досвід, він міг би в якості головного слідчого займатися політикою, з користю для президента.

Петру Порошенку зараз потрібна будь-як підтримка. Викриття «Панамських документів» про створену в 2014-му році офшорну фірму президента на Британських Віргінських островах, яку він не вказав у своїй офіційній податковій декларації, ще більше підірвало довіру до олігарха Порошенка в Україні.

За два роки перебування при владі, Порошенко суттєво відгородився від свого оточення та послідовників: його вважають нездатним сприймати поради, а іноді – напряму егоцентричним. Він більше любить говорити сам, ніж слухати, і, як голова компанії, не звик до заперечень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПОРОШЕНКО СПРИЯЄ ЗБЕРЕЖЕННЮ КОРУПЦІЇ В КРАЇНІ, - THE NEW YORK TIMES

Варто також нагадати, – пише наша німецька колега, – що в 90-их роках Петро Порошенко був одним із засновників «Партії регіонів». До протестів на Майдані він займав різні посади – міністра закордонних справ, міністра економіки, голови Ради національної безпеки, начальника штаба і голови Національного банка.

Сумніви в моральності Порошенка, які все збільшуються

Імідж президента як всередині країни, так і на міжнародній арені руйнується: Порошенко все різкіше реагує на критику, на запити зі сторони ЗМІ відповідає рідко, на запитання про «Панамські документи» відповів лише три дні потому після їхнього оприлюднення в Японії перед японськими журналістами.

І зараз за допомогою щойно обраного прем’єра Гройсмана, підсумовує Катрін Кальвайт, Порошенко створив новий уряд, щоби уникнути перевиборів, і, відповідно, ще більшої дестабілізації як власного положення, так і країни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Павло Показати IP 15 Квітня 2016 13:15
Нічого від гройсмана не буде нового одне й теж. Корупцію на митниці податковій подолають? Люструють усіх тих хто накрав і зараз зажирається? Явно шо ні, так от і вже видно результат роботи. Міняють шило на мило а людям від того не тепліше і не краще живеться чекати вічно їхніх змін?
Andrij Показати IP 15 Квітня 2016 15:25
Vsi bagatijut! Tilku prosti ljudu jak resyrs vukorustovyjut.
Користувач Показати IP 15 Квітня 2016 17:58
Три євреї при владі - ну це просто атас, до такого не дійшла жодна країна Європи. За Яйценюк люди збідніли до останньої рубашки, а за Гройсмана,напевно й без штанів залишуться.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus