USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Януковича вже підготувалися до розпуску Верховної Ради

10 Лютого 2014 13:05
В адміністрації президента вже підготовані два проекти указу про розпуск Верховної ради.

Про це Українській правді вдалося дізнатися з власних джерел.

Як пише журналіст Мустафа Найем, до такого кроку АП підштовхнула підготовка опозицією так званого Конституційного акту, який гіпотетично може розвалити більшість і дозволити здійснювати Конституційний процес в обхід президента.

Ці проекти відрізняються схемами юридичного обгрунтування. У першому юристи Банкової роблять налогос на тому, що у Віктора Януковича є безумовне право на оголошення дострокових парламентських виборів.

Статтю 90 Конституції, яка передбачає, що президент України може достроково припинити повноваження парламенту, якщо пленарні засідання не розпочинаються протягом тридцяти днів, вони збираються ігнорувати, адже в ній відсутнє слово "лише".

Таким чином, в першому варіанті указу про розпуск Віктор Янукович спиратиметься на статтю 77 Конституції України, яка дозволяє президенту призначати позачергові вибори до Верховної Ради.

Інший указ, авторство формули якого, нібито, належить заступнику голови АП Андрію Портнову та його підлеглим, базуватиметься на ухвалі Конституційного суду від 8 травня 1997 року.

Ця ухвала КС стосується звернення громадянина України Миколи Романчука в рамках шлюборозлучного процесу у 1983 році. Лучанин незадоволений рішенням суду, просив пояснити, чому президент України не відреагував і не втрутився у судовий процес, і не захистив його права.

У тексті ухвали КС зазначає, що президент в разі необхідності може "безпосередньо втручатися к критичну ситуацію з метою усунення будь-якої загрози для держави та її громадян". Фактично спробу Верховної Ради змінити Конституцію в АП можуть назвати саме такою загрозою, запустивши механізм розпуску Ради.

Як відомо, хоча формально в ПР підтримують проведення конституційної реформи, реального консенсусу між владою та опозицією так і не було досягнуто. Під час засідання Ради у четвер, 6 лютого, керівники парламентських фракцій вирішили не утворювати тимчасову комісію для розробки проекту змін до Конституції. Цього тижня вони мають підготувати цей проект, а Рада збереться на позачергове засідання, що його розглянути.

В той же час Віктор Янукович під час зустрічей з представниками Заходу в рамках свого візиту в Сочі запропонував міжнародним організаціям приєднатися до проведення конституційної реформи в Україні. Джерела ж УП стверджують, що за апелюванням до європейських стандартів може стояти спроба затягти процес внесення змін до Конституції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
юра Показати IP 10 Лютого 2014 13:48
хахахаха .. А потім знову теж саме. А потім знов Майдан. Вже модно майдан
Юля Показати IP 10 Лютого 2014 14:01
Все по колу.
НЕЛУЧАНИН Показати IP 10 Лютого 2014 14:17
мдяяяяяяя.... в партії голубих самі прахфєєсора і юристи. причому одну і ту ж норму права вони тлумачать завжди на свою користь у протилежних трактуваннях. у ст.90 Конституції України вказано безумовну обставину, за наявності якої президент може розпустити верховну раду - "якщо пленарні засідання не розпочинаються протягом тридцяти днів". а призначаються позачергові вибори, коли розпущена верховна рада. істинна причина - розкол у партії голубих, який може призвести до втрати тіпа президентом своїй диктаторських повноважень
Зимін Показати IP 10 Лютого 2014 15:32
Знову граблі.Розпустити парламент і взяти всі важелі керівництва на себе-це вигідно президенту-,але чи згідна на це буде ПР?
НЕЛУЧАНИН Показати IP 10 Лютого 2014 16:32
наступними рішеннями тіпа президента будуть запровадження надзвичайного стану (читай - хунти), проголошення себе ставлеником Бога в УРКАїні
Лучанин Показати IP 10 Лютого 2014 17:12
Розпустити "розпущену" верховну Раду не проблема, її теперішній склад нікчемний. Але для виборів нового складу депутатів треба прийняти нормальний виборчий закон, а не "закриті" списки та самовисуванці-грошові мішки.
еге Показати IP 2 Червня 2019 22:49
ганебного бувшого кровавого недопрезидента петька парашенка крадія пенсій посадити з конфіскацією довічно на нари!!!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus