USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Торчині люди повстали проти медичної реформи. ФОТО

5 Березня 2013 19:07
Жителі селища Торчин Луцького району висловили протест проти реорганізації районної лікарні у центр надання первинної медико-санітарної допомоги. Про це стало відомо під час зборів громади у будинку культури Торчина 5 березня.

Під час позачергової сесії Луцької районної ради 8 лютого депутати ухвалили рішення про реорганізацію Торчинської районної лікарні. І створення комунального підприємства Центру надання первинної медико-санітарної допомоги, простіше кажучи, амбулаторії. З таким рішенням незгідна громада селища, яка прийшла у місцевий будинок культури, аби висловити протест. Під час зустрічі також були присутні головний лікар Торчинської районної лікарні Андрій Коновал, селищний голова Юрій Кревський, заступник голови Луцької райдержадміністрації Арсеній Сидорчук, депутати обласної ради Святослав Боруцький і Олександр Пирожик.

«Вони порушили закон України прийнявши таке рішення. Тепер нашим жителям доведеться їздити в лікарню до Горохова, або в Ліпіни», - зауважила депутат Луцької районної ради від ВО «Свобода» Марія Пивовар.

Жителі селища теж проти такої реформи. У будинку культури зібралося щонайменше 300 протестантів. Під час виступу представників влади іноді з залу лунали вигуки «Ганьба!».

«Не треба нам вішати «лапшу», що буде краще. Зараз лікарню закриєте, а потім школу, музичну школу, в кінці кінців церкви позакриваєте. Таким реформаторам треба свічки ставити у церкві, але не за здоров’я», - виказала обурення місцева мешканка Антоніна Семенівна.

Обурені таким нововведенням не лише жителі Торчина, але й сусідніх сіл. Адже у місцеву лікарню зверталися й мешканці Рожищенського та Локачинського районів. «Куди тепер нам їздити в лікарню, до Горохова?», - скаржиться мешканка Локачинського району села Окорськ Ольга Василевська.

Самі лікарі теж не знають, як вони будуть працювати. «Я буду один сімейний лікар на Торчин. Як я справлюся з цим, я не знаю», - каже сімейний лікар новоствореної медичної структури Лідія Климович.

В селищі Торчин мешкає приблизно 5 тисяч людей, а за словами головного лікаря «районки», на цю кількість згідно з законодавством мало б бути принаймні 4 сімейних лікарі. «Над людьми ставлять експерименти. У нас є людина, яка хоче зробити галочку для Києва. Людина, яка біжить перед потягом. Це голова облдержадміністрації Борис Клімчук», - заявив депутат обласної ради Святослав Боруцький.

Нагадаємо, що медична реформа має бути впроваджена в Україні з 2015 року. Аби побачити наскільки нововведення будуть корисними для людей, на всеукраїнському рівні затвердили пілотні регіони, де впроваджуватимуть елементи реформи. Волинь до їх числа не входить.

У підсумку на зборах громади прийняли резолюцію згідно з якою пропонується зібрати позачергову сесію Торчинської селищної ради, де депутати мають дати оцінку нововведенню. А також висловили пропозицію щодо скасування рішення сесії Луцької районної ради від 8 лютого цього року щодо створення нової медичної установи. Окрім цього, Марія Пивовар подала позов до суду щодо неправомірності прийнятого сесією рішення. Справа нині знаходиться у суді. Резолюцію підтримало приблизно 300 учасників зборів.


















Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
МНН Показати IP 5 Березня 2013 21:01
та виженіть вже того баріску на пенсію! влаштуйте йому обструкцію.
нагадування до МНН Показати IP 6 Березня 2013 19:45
боруцький забувся де його округ??? чи він й не знав???
Всезнайко Показати IP 5 Березня 2013 22:00
Для Марії Пивовар з "свободи" вже давно пряма дорога в Липини... тільки не в райлікарню, а в психиатричну...
Міля Показати IP 6 Березня 2013 04:21
Раз Пірожик і Боруцький замутили цю сходку, значить влада добру справу робить. Я не розбираюся у медичних реформах, але знаю, що ці два пани людям ніколи добра не бажають. А чого ж не прикотив на зборище мєстний авторитєт Волошенюк?
Семеныч Показати IP 6 Березня 2013 09:41
В окресных селах поговорка - хочеши умереть - ложись в больницу в Торчин.
колега Показати IP 6 Березня 2013 13:02
Наша влада - це придурки. Як сільський медик можу сказати, що при таких зарплатах і нагрузках скоро не залишиться ні одного лікаря, так що смерть сільської медицини є невідворотньою. Ця реформа приведе до того, що ще більше молодих лікарів буде виїзджати за кордон. Але "не трєба скігліті, треба браті лопату і работать".
911 до колега Показати IP 6 Березня 2013 22:13
Підтримую колегу.
ура Показати IP 6 Березня 2013 13:44
Яка розумна реформа, після неї підніметься народжуваність, впаде смертність, чиновники стануть чесні. Слава проффесорам і доцентам!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus