USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

«Усі забули про Ложкіна»: як гроші Курченка пов'язують олігарха з екс-главою АП

7 Грудня 2017 12:21
Опозиціонера Міхеїла Саакашвілі звинувачують у тому, що його протестні акції, буцімто, фінансуються олігархом-втікачем Сергієм Курченком. Проте опускають той момент, що свого часу друг Петра Порошенка і екс-глава Адміністрації Президента Борис Ложкін отримав від того ж Курченка 650 мільйонів доларів за «Український медіа-холдинг», не сплативши при цьому ні копійки податків.

Про це пише журналіст, редактор програми «Гроші» Олександр Дубінський на своїй сторінці у Фейсбуці.

«З огляду на, що брати гроші у Курченка стало дуже небезпечно – хочу поцікавитися, як там справи у друга президента і реального глави АП Бориса Ложкіна? Якщо хтось ще пам'ятає, то він взяв у Курченка і Ко 650 млн дол за «Український медіа-холдинг». І не заплатив з цієї угоди жодних податків», - йдеться у дописі.

Медіа-магнат Борис Ложкін продав свій бізнес, компанію «Український медіа-холдинг», Сергію Курченку у 2013 році, пише LIGA.net.

Угода наробила шуму. Вважалося, що 27-річний Курченко входить до найближчого оточення сина екс-президента Олександра Януковича і екс-глави міністра доходів і зборів Олександра Клименка. UMH - один з найбільших медіа-холдингів в Україні, в який входили близько 50 брендів на ринках друкованої преси, радіо та інтернет-ЗМІ. Найбільш відомі з них - журнали та сайти Кореспондент, Forbes, Vogue, Комсомольська правда, Аргументи і факти в Україні, За кермом, сайти i.ua, bigmir.net, football.ua, радіостанції Ретро FM, Наше радіо, Europa Plus, Авторадіо та інші.

За даними ЗМІ, за 98% акцій UMH Курченко заплатив майбутньому главі Адміністрації Президента до $ 400 млн. Озвучена сума значно перевищувала вартість аналогічних компаній в найближчому зарубіжжі, наприклад, польського холдингу Agora, ціна якого коливалася на рівні 150 млн доларів. Agora в кілька разів більша за бізнес Ложкіна, її інтереси - і в медіа, і в поліграфії, і в радіо, в інтернеті. Доходи Agora в рази перевищували доходи бізнесу Ложкіна. І, незважаючи на це, її ціна за ринковою оцінкою виявилася чи не в три рази нижчою, ніж оцінка бізнесу Ложкіна. Проте завищена ціна - закономірна. На думку експертів ринку, Ложкін отримав більше, ніж мав би, не просто так.

Чому легко повірити в те, що ціна Agora - чесна, а оцінка бізнесу Ложкіна - фіктивна? Тому що ціну Аgora визначає ринок, акції її щодня оцінюють інвестори на Варшавській біржі. Ложкін ж з біржі буквально втік, щоб не оприлюднювати свою фінансову звітність. Очевидно, саме це і дозволило якомусь оцінювачу зробити сміливий висновок, що бізнес Ложкіна коштує майже 460 мільйонів доларів.

Ці факти дозволили говорити про те, що основна мета покупки - прагнення влади монополізувати вплив на інформаційне поле країни. Своїх грошей не вистачило. Для покупки UMH Курченко довелося взяти кредит $ 160 млн в державному Укрексімбанку. За офіційною інформацією угоду закрили в листопаді 2013-го.

Перед тим як сісти в крісло глави АП, Ложкін заявив, що продав увесь бізнес. Проте з багатомільйонної угоди він не заплатив ні копійки податків до бюджету України, пише ord-ua. Схему Ложкіна-Курченка в СБУ назвали «злочинною», але зважаючи на високий пост чиновника та наближеність до президента ніхто не поспішає допитувати колишнього голову АП.

Нині генпрокурор Юрій Луценко звинувачує Саакашвілі у тому, що він нібито взяв гроші Курченка для організації акцій протесту.

Спецконфіскація UMH відбудеться ще до кінця 2017 р, прогнозує Луценко. «Ми рухаємося до спец конфіскації медіа-холдингу. Зараз в інтересах слідства я не можу розголошувати, коли відповідне рішення вступить в законну силу, але сподіваємося, що до Нового року українці будуть позбавлені нещастя слухати і читати певні проросійські видання», - сказав генпрокурор.

Що дасть владі контроль над медіабізнесом Курчена? По-перше, джерела LIGA.net стверджують, що медіахолдинг залишається прибутковим. По-друге, за інформацією UMH, його ресурси покривають близько 50% українських інтернет-користувачів.

У 2019 року в Україні відбудуться президентські і парламентські вибори. Лояльні медіа - важливий елемент передвиборної компанії. Своїх впливових інтернет-ЗМІ у представників влади зараз немає. За інформацією LIGA.net, Борис Ложкін продовжує стежити за ситуацією в UMH.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus