USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Від російського газу Україна може відмовитися повністю

3 Березня 2014 10:23
Вже в квітні російський газ для України подорожчає. Нещодавно в міненерго РФ повідомили про готовність підвищити вартість палива у зв'язку з боргом України на $ 2 мільярди. Тим часом в українському Міністерстві енергетики та вугільної промисловості пообіцяли погасити заборгованість в найближчі місяці.

Крім того, у відомстві розглядають можливість взагалі відмовитися від російського газу у разі збільшення цін або ескалації воєнного конфлікту, повідомляє "Коммерсант-Украина". Зараз "Нафтогаз" проводить переговори з "Газпромом" про збереження нинішньої ціни на російський газ. Водночас на рівні міністрів консультацій немає через небажання російської сторони їх встановити, повідомив глава Міненерго Юрій Продан.

Як зазначило джерело в Міненерго, на сьогодні вживаються екстрені заходи з пошуку грошей для погашення боргів перед Росією. "Ми вважаємо, що гроші будуть знайдені вже найближчим часом. Закривши питання з боргом, ми цілком можемо вимагати продовження газової знижки", - заявило джерело.

З його слів, Україна зараз розглядає й інші варіанти поставок газу у разі збільшення цін на паливо або загострення військового конфлікту з Росією. "У нас є можливість імпортувати 6 мільйонів кубометрів газу з Угорщини і Польщі і технічні можливості імпорту газу зі Словаччини",- сказав представник Міненерго.

Він також повідомив, що, якщо прокачування російського палива в країни ЄС продовжиться в колишніх обсягах, то Україна зможе отримувати зі Словаччини 10 мільярдів кубометрів газу в рік. Якщо ж воно скоротиться чи зупиниться, з Європи можна буде отримувати до 30 мільярдів кубометрів газу в рік. "Теоретично, отримуючи газ із Словаччини, ми взагалі можемо закрити всі внутрішні потреби в паливі", - сказав співрозмовник видання.

Зазначимо, що вартість газу на спотовому ринку в Європі у II кварталі очікується на рівні $ 360-370 за тисячу кубів, що дешевше, ніж пропонує "Газпром". Щоправда, угоду про імпорт газу зі Словаччини поки ще не підписано словацькою стороною. Крім того, Росія навряд чи зупинить поставки газу в Європу, оскільки це економічно невигідно "Газпрому", говорить директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар. "Адже за контрактами з покупцями в країнах Євросоюзу платити неустойку повинна саме російська компанія, а не українська сторона. Що разом з 15-відсотковим падінням продажів, який і так очікується на європейському ринку за підсумками цього року, сильно погіршить фінансові результати "Газпрому"",- заявив Гончар.

А ось за словами глави альянсу "Нова енергія України" Валерія Боровика, Україна в переговорах з РФ може навіть використовувати загострення збройного конфлікту в Криму як фактор форс-мажору, який перешкоджає своєчасним розрахункам. "Оголошена Україні війна, безумовно, є форс-мажором, що нескладно буде підтвердити в будь-якому міжнародному суді", - заявив він. Нагадаємо, що в березні вартість російського газу для України повинна бути такою ж, як і у лютому,- $ 268,5 за тисячу кубів, а в II кварталі, якщо не вдасться домовитися про продовження знижки, вона може повернутися у рівня в $ 400 за тисячу кубометрів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
НЕЛУЧАНИН Показати IP 3 Березня 2014 10:35
парашку треба поставити раком економічно. нехай свій газ собі в штвни закачують. а крим нехай завозить енергорусурси у відрах . про туристичний сезон на найближчі 3-5 років вони теж можуть забути
Iван Показати IP 3 Березня 2014 11:37
"..ми цілком можемо вимагати продовження газової знижки". Може знижку не треба ВИМАГАТИ, а ДОМОВИТИСЬ?
ІванУ до Iван Показати IP 3 Березня 2014 13:03
Ага! Особливо Юля як поїде, як "домовиться", що вся Україна гола й боса буде!!!:)
Анонім Показати IP 3 Березня 2014 11:41
Росія хоче повернутись до вигідних юліних умов договору:-):-):-) невже колишня опоздриція вже проти???:-)
Всезнайко Показати IP 3 Березня 2014 13:20
Наїмося гороху і відмовимося від російського газу, буде свій...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus