USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волонтери Волині допомагають бійцям долати «донецький» синдром*

22 Жовтня 2015 18:30
Психологічну допомогу військовим, які повертаються із зони проведення Антитерористичної операції на сході України, розпочинали і продовжують переважно волонтери. Держава, і то не завжди, або не завжди якісно, одягала, взувала і давала озброєння. Але досвід інших країн давно показав, що стан бійця визначає, наскільки він налаштований на перемогу.

Щодня працюючи з бійцями АТО і їх родинами, Мирослава Мушкевич говорить про позитивні зміни в адаптації військовослужбовців у щоденному житті, про повернення їм у серця найголовнішого – миру.

Кандидат психологічних наук, доцент, завідувач кафедри практичної психології і безпеки життєдіяльності Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Мирослава Мушкевич балотується у депутати Волинської обласної ради у своєму рідному Рожищенському районі.

- Чи не було страху прийняти пропозицію балотуватися саме «вдома»?

- А тому і не відмовилася, що це – «вдома». Я народилася у Рожищах, закінчувала тут першу школу, найстарішу. Це місто, де минули мої дитинство і юність, де жили мої батьки, де продовжує жити мама, бо тата вже три роки нема із нами... Це місто, де живе мій брат із сім’єю, який також чимало зробив для Родищ і рожищан. А як психолог я тісно співпрацюю з місцевими волонтерами, тут створено потужну волонтерську групу. Для демобілізованих із зони АТО ми у Луцьку проводимо триденний психологічний відпочинок, разом з їхніми родинами. Приймали вже і три родини українських військових із Рожища. Місцеві волонтери мені кажуть, що вони бачать післявоєнні, так би мовити, проблеми у родинах бійців. Але їм не вистачає фахівців-психологів. Тому створення психологічної допомоги на рівні райцентру – і чому б не в Рожищах? – це одне з моїх найвагоміших завдань. Це моє рідне місто, і тут мені хочеться зробити більше.

- Ще на початку літа 2014 року довелося бути на зустрічі місцевої влади з бійцями, які після поранень лікувалися у військовому госпіталі. Запали у душу слова одного з бійців: «А що буде, коли ми повернемося додому?» Чи є відповідь у вас як психолога, на це питання тепер?

- Ми, фахівці, розуміли, що цей синдром, з яким вони повертатимуться, називатимуть «донецьким». Почали думати, як нам долучитися до психологічної підтримки вчорашніх воїнів. Наші наміри надавати допомогу військовим з так званим посттравматичним стресовим станом співпали з пропозицією заступника голови правління Фонду Ігоря Палиці Ірини Констанкевич. У Фонд за підтримкою йшли військові, родини загиблих і поранених бійців, бо там знали ситуацію.

У нас при кафедрі вже багато років діє Центр психологічної консультативної допомоги. Коли його створювали, були розмови, що психотерапевт не потрібен, що люди просто не підуть за консультацією у приміщення університету... Але ми стабільно маємо дуже багато клієнтів, а тепер до них додалися і бійці з АТО та члени їхніх родин. Дуже гарною справою став триденний психологічний відпочинок для родин бійців АТО, який організував Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» у готельному комплексі «Маєток» в Липинах. Вже було 5 заїздів, у кожному по шість родин. Зміни у сприйнятті світу «після війни», у соціальній адаптації вражають і нас, і самих учасників психологічних тренінгів.

- Ми знаємо про досвід Ізраїлю, США, інших країн з психологічної допомоги військовим, яку надає саме держава. А в нас її і розпочинали, і продовжують переважно волонтери. Чому так?

- Тривалий час вважалося, що психологічна допомога не є потрібною, не є результативною для військовослужбовця. Але досвід інших країн показав, що психологічна допомога якраз є базовою, наскільки боєць налаштований на перемогу. Тепер і в нас це розуміють. Люди-волонтери якраз і показали, наскільки це важливо, і самі військовослужбовці продемонстрували, наскільки це важливо для них самих.

- Як би ви пояснили факт, що у політичній партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» багато волонтерів, колишніх учасників АТО, членів їхніх родин. Чому вони приходять саме в цю партію?

- В партії УКРОП є чимало людей Фонду «Новий Луцьк» і вони не говорять, що відбудують нову Україну, а крок за кроком справді це роблять. Період пустослів’я вже минув. Якщо робити ставку на таких патріотів, практиків, тоді нас усіх чекатимуть позитивні зміни.

Марія САПІГА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus