USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Як люди Порошенка і Яценюка «ділять» між собою Держбюро розслідувань

1 Грудня 2016 18:52
30 листопада завершився останній етап відбору директора Державного бюро розслідувань - нещодавно створеного антикорупційного органу, який повинен остаточно забрати всі кримінальні справи у прокуратури. Але, замість прозорості та незалежності, чиновники зробили все, щоб зробити майбутній орган залежним від політиків, - пише Politeka.

Створення нового незалежного органу для розслідування злочинів високопосадовців: президента, депутатів, міністрів, суддів, прокурорів, міліціонерів - вимагали європейці в рамках реформування правоохоронної системи для надання Україні безвізового режиму. Головна мета вимоги полягала в тому, щоб розірвати корупційний зговір між прокуратурою і МВС, які, замість боротьби з корупцією, займалися її імітацією з огляду на політичну мотивацію керівників відомств.

Український аналог ФБР повинен був забрати функцію слідства і всі кримінальні справи у Генпрокуратури, яка після цього зможе лише представляти в суді звинувачення. Загального нагляду її позбавили ще півтора роки тому, а з 2017 року прокурори не зможуть вести навіть слідство.

Важливо не як голосують, а хто підраховує

Головним гравцем на антикорупційному поле після перемоги Євромайдану громадські активісти бачили Національне антикорупційне бюро. На прозорість відбору працівників і директора були кинуті значні зусилля. Незважаючи на опір чиновників, до складу конкурсних комісій по набору НАБУ включили представників громадськості та зарубіжних експертів, що забезпечило незалежність конкурсу та ключових призначень.

З більшістю інших нових органів ситуація набагато складніше. Конкурсні комісії складаються з представників органів влади, а громадські активісти та незалежні експерти якщо і входять до складу комісій, то впливати на прийняття рішень не можуть. Днями завершився конкурс на посаду директора Нацагентства з повернення активів, в якому переміг чинний заступник міністра юстиції Антон Янчук.

Керівник Антикорупційної групи реанімаційне пакету реформ Олександр Лемен, який стежив за конкурсом на посаду директора ГБР з самого початку, називає Янчука представником «команди екс-прем'єр-міністра Арсенія Яценюка» і прогнозує, що керівником ГБР тепер може стати «людина Порошенка».

В цілому працює практика призначень і розподілу посад серед представників двох найбільших політичних сил в державі, - вважає Лемен. - Для цього вони попередньо домовляються про результат, а після цього оголошують конкурс. Якщо один орган вже очолив представник команди Яценюка, то наступний очолить «людина Порошенка», і це буде ГБР.

Поборотися за контроль над Державним бюро розслідувань при владі був не просто сенс, а гостра необхідність. Для того, щоб зрозуміти важливість призначення директором відомства підконтрольного людини, досить порівняти поле роботи НАБУ, яке вже певним чином вийшло з-під контролю політиків, з ДБР.

До повноважень НАБУ відносяться чотири напрямки роботи: прояв системної корупції в вищих колах влади, внесення в декларації завідомо неправдивих показань, злочини зі збитками в понад 500 мінімальних зарплат і розслідування спроб підкупу іноземних посадових осіб. А ДБР буде займатися всіма тими справами, які не потраплять до НАБУ, розслідуванням військових злочинів і головне - розслідуванням злочинів посадових осіб і працівників правоохоронних органів, в тому числі працівників НАБУ і САП.

Виходить, що чи не єдиним органом, який зможе порушувати справи проти працівників НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, є саме ГБР.

«Після історії з відбором керівництва НАБУ і НАЗК, політики зрозуміли, що немає сенсу боротися на конкурсах, треба боротися за конкурсну комісію, - говорить народний депутат Віктор Чумак. - Якщо в комісіях буде більшість керованих людей, це забезпечить належний результат. Саме тому у випадку з ГБР в конкурсну комісію не включили представників громадськості, через що конкурс став цілком керованим ».

Зараз в списку кандидатів, які пройшли тести, іспити і перший етап співбесід, залишилося 49 чоловік. Серед них, нагадаємо,– син волинського судді і народний депутат від міста Луцька Ігор Лапін, який, щоправда, після отримання мандату рідко з’являється на окрузі, та встиг засвітися в багатьох скандалах. Співбесіда з ним була призначена на 24 листопада.

ЧИТАТИ ЩЕ: ТРЕТІЙ З КІНЦЯ. ЛАПІН З ПРОВАЛЬНИМ РЕЗУЛЬТАТОМ ХОЧЕ ОЧОЛИТИ ДЕРЖБЮРО

Найближчим часом всі кандидати, які пройшли тести, відправляться на детектор брехні. Після цього кандидати з найвищими балами за результатами всіх попередніх конкурсів пройдуть другу співбесіду.

Член конкурсної комісії за квотою Кабміну Денис Монастирський рішуче не погоджується з підозрами про політичну ангажованість членів комісії і каже, що замінив в ній Антона Геращенко, помічником якого був раніше. За півроку роботи, за словами експерта, він жодного разу не відчув прихильність членів комісії до когось з кандидатів.

«Закон про ДБР чітко визначає, що керівник і заступники відомства не можуть бути членами політичних партій. Наявність попередньої партійної приналежності кандидатів потрібно ретельно аналізувати. Скажімо, чи можна вважати політизованість участь в Майданах? - Запитує Монастирський. - А якщо людина кілька років очолював якісь осередки політичної партії? І це тільки формальна сторона справи. Як обчислити лояльність людини до політичної сили, якщо він ніколи не був членом партії? »

Він радить журналістам звертати увагу на неформальні дані про кандидатів в керівники ГБР, оскільки вважає, що важливо помічати здатність протистояти спробам політиків обмежити незалежність роботи відомства.

Зрозуміло, що директору ГБР однозначно будуть дзвонити, просити, вимагати щось, і тут людина повинна вистояти і відстояти незалежність органу. Саме тому я в документах, через експертів і особистих знайомих, вивчаю незалежність людини, його здатність протистояти тиску, - пояснив Монастирський.

На кого ставка?

Серед нинішніх фіналістів на конкурс глави ДБР як Лемен, так і народний депутат Віктор Чумак називають прізвища трьох людей, яких можна вважати представниками «команди Порошенка»: працівниця Генеральної прокуратури Ольга Варченко, працівник Адміністрації президента Олексій Горащенко, а також народний депутат від БПП Юрій Македон .

Ольга Варченко з добрий десяток років працює в органах прокуратури, під час правління Януковича займала посаду «виконувача обов'язків», що дозволило їй уникнути люстрації. Зараз вона працює в ГПУ начальником департаменту, який займається розслідуванням злочинів в держкомпаніях і на державній службі. Це його Сергій Лещенко назвав «департаментом Кононенка-Грановського» за те, що саме цей департамент є одним з найбільш політично мотивованих, судячи з історії їх справ: Віталій Касько, Геннадій Корбан і силове протистояння з працівниками НАБУ.

Чинний помічник президента Порошенка Олексій Горащенков - класичний кабінетний чиновник. На державній службі перебуває з початку 2000-х років, встиг послужити державі і в МЗС, і в Міграційній службі, і в РНБО. В електронній декларації чиновника з 15-річним стажем - дві квартири, будинок площею в 600 кв. м, автомобіль Toyota Land Cruiser і більше $ 100 тис. готівки на двох з дружиною Ганною - теж чиновником, начальницею департаменту Державної інспекції ядерного регулювання України.

Депутат-мажоритарник з Вінницької області Юрій Македон зараз входить до складу фракції БПП у Верховній Раді, а в 2010 році ходив на місцеві вибори від «Фронту змін». У коментарі Politeka він рішуче спростовує підозри у політичній ангажованості та стверджує, що на момент формування парламенту у нього не було вибору, окрім як піти в Блок Петра Порошенка, щоб виконати обіцянку виборцям.

«Я йшов на вибори як самовисуванець, БПП мав власного кандидата в моєму окрузі, який йшов проти мене, - переконує Македон. - Я обіцяв виборцям, що вступлю в проєвропейську коаліцію і ні за що не ввійду в Опозиційний блок. Тому на момент початку роботи Верховної Ради у мене не було іншої можливості виконати обіцянку виборцям, окрім як йти в фракцію БПП, а вже з неї - в європейську коаліцію. Вважаю, що говорити про політичну ангажованість потрібно виключно окремо по кожній людині ».

Нардеп уточнює, що про висунення на конкурс не радився ні з ким з колег по фракції чи іншими політиками, тільки повідомив родині і особистим помічникам, щоб вони були в курсі. Він упевнений, що політичний досвід тільки допоможе йому на новій роботі.

Я був по обидві сторони барикад: був адвокатом, потім дізнавачем в СБУ, потім в парламенті, який приймає закони. Вважаю, що така особиста історія може в моєму особистому випадку тільки допомогти, - наполягає Македон.

Монастирський уточнив Politeka, що 5 грудня члени комісії зберуться на відкрите засідання, де будуть голосувати по кожному з 49 кандидатів. До поліграфа, психологічного тесту і другого співбесіди допустять лише тих, хто набере не менше 5 голосів від 9 членів комісії.

Ілля Лукаш
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Сераховичі Показати IP 1 Грудня 2016 19:02
Чергова контора "рога и копыта" і всі украінці від цього повинні бути радісні та щасливі та впевнені в тому .що все повернеться до державноі скарбниці до цента. Не думаю .що в це ще хтось може повірити.
000 Показати IP 1 Грудня 2016 19:25
Кажуть, що Яценюк недавно купив у Флориді 24 (двадцять чотири) віли, кожна ціною від 1 до 5 млн.
Миколай Показати IP 1 Грудня 2016 22:17
Чому люди такі тупі? І ці гн*ди закінчать як і усі їх попередники і ті падлюки що стоять в черзі до корита
УКРАЇНА- РУЇНА Показати IP 2 Грудня 2016 10:43
В конце сентября Яценюк вывез своих дочерей в Вашингтон, где купил недвижимость, продав на Украине дом и несколько элитных квартир. Также Яценюк избавился от доли в украинских бизнес-проектах, в том числе от бизнеса, связанного с бориспольским аэропортом и обеспечением дьюти-фри», - об этом сообщили в издании «Новости Украины». Грамотни евреи воруют бюджет Украины и убегают с вализами денег в США, Англию и т.д. А мы , Л*ХИ, их не НАКАЗУЕМО !!!! ХВАТИТ ПЕЙСАТЫМ и ОБМАНЩИКАМ ВЕРИТЬ.
УКРАЇНА- РУЇНА Показати IP 2 Грудня 2016 10:44
Те насіння розпалило війну в Україні. Гасла кидало "Кулявлоб" і на крові з своїми пейсатими і кучерявими до влади прийшло! Нагребли і гребуть....НАГЛі І ЦИНІЧНі !!!
Клаус Показати IP 3 Грудня 2016 09:28
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus