USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцький нардеп прагне очолити Держбюро

29 Листопада 2016 12:26
Співбесіди з кандидатами на посади директора та заступників директора Державного бюро розслідувань завершуються: 30 листопада мають відбутися зустрічі з останніми шістьма кандидатами. Один з претендентів на посаду директора Державного бюро розслідувань – син волинського судді і народний депутат від міста Луцька Ігор Лапін, який, щоправда, після отримання мандату рідко з’являється на окрузі, та встиг засвітися в багатьох скандалах. Співбесіда з ним була призначена на 24 листопада.

Пояснимо: Державне бюро розслідувань має розпочати свою діяльність не раніше січня 2017 року. Поки ця структура існує лише на папері, в рамках формування нового органу влади створено лише конкурсну комісію (складається з 9 членів, які призначаються пропорційно президентом, Кабміном та Верховною Радою). Ця комісія має відібрати директора ДБР та його заступників. Лише після цього переможця конкурсу президент за поданням прем’єр-міністра призначить директором Бюро. Заступника та першого заступника призначатиме сам директор за поданням тієї ж комісії.

Основна функція відомства полягає в тому, що воно буде розслідувати кримінальні провадження, в яких фігурують правоохоронці, судді і найвищі службовці (від міністрів до начальників ГУ). ДБР остаточно перебере на себе функцію досудового (попереднього) слідства від прокуратури. Тож для не надто чистих на руку місце доволі «хлібне». Відтак, від того, яка людина очолить цю структуру залежатиме й левова частка антикорупційних реформ.

Згідно з даними ресурсу «Главком», чи не до половини претендентів на посади директора Бюро та заступників є сумніви щодо їх доброчесності. Тут і «бідні» судді без даху над головою, прокурори, які підлягали люстрації, і нардепи, і креатури різних політичних партій. І хоч їх кандидатури відповідають вимогам закону (вік – більше 35 років, вища юридична освіта, досвід роботи за фахом – понад 10 років, володіння державною мовою, безпартійність), але зв’язок з політичними партіями в багатьох проглядається чітко.

На конкурс подався 81 кандидат, після тестувань на загальні здібності та знання законодавства, до етапу співбесід дійшли 50. З-поміж цих кандидатів, один з найнижчих результатів тестування на знання законодавства продемонстрував діючий нардеп Ігор Лапін, який пройшов до Верховної Ради України від округу № 22 (Луцьк) від Народного Фронту. Та на окрузі Ігор Лапін з’являється вкрай рідко, а виборців, уникає.

Вперше про Ігоря Лапіна як про можливого кандидата лучани почули 9 вересня 2014 року, проводжаючи з Театрального майдану на фронт бійців «Айдару». Під час цього зібрання один із членів формування на прізвисько Самурай оголосив, що «бійцівським підрозділом прийняли рішення», згідно з яким, їхнім представником у ВРУ має бути своя людина, яка пройшла з ними крізь кулі.

Досі в Луцьку про Ігоря Лапіна не чули, адже більшість інтересів нинішнього нардепа зосереджувалася тоді в іншій частині Волинської області. У 2010 році він балотувався на посаду Ковельського міського голови від «Селянської партії». А його батько Олександр Лапін майже тридцять років працював на посаді голови Ковельського міськрайонного суду. Сам же Ігор теж пішов у юриспруденцію: у 1997 році закінчив Львівський національний університет імені Івана Франка, факультет правознавства. З 1997 року до отримання мандату працював адвокатом у Волинській обласній колегії адвокатів.

В результаті передвиборчої боротьби Ігор Лапін таки переміг у Луцьку з мінімальним відривом: лише на 28 голосів він обігнав свою конкурентку – самовисуванку Ірину Констанкевич (до слова, яка наразі є нардепом від партії УКРОП, пройшовши до парламенту на додаткових виборах у 23 окрузі). Після отримання мандату нардеп з головою занурився в парламентську діяльність. От тільки лучанам від його діяльності – користі мало. Нардеп, якщо й приходив на засідання сесії міської ради, то лише на кілька хвилин і в моменти прийняття політичних рішень. А ось господарські проблеми міста його вочевидь мало хвилюють. І лише, якщо державний бюджет виділяє кошти на соціально-економічний розвиток територій, обранець все представляє так, наче їх отримання – результат його надскладної роботи.

Якщо говорити про конкретні речі, то найголовнішим завданням, яке ставив перед собою Ігор Лапін, ідучи працювати в парламент, було відновлення територіальної цілісності України, звільнення її від терористів, іноземних військ і найманців та встановлення належного контролю над державним кордоном.

Як народний депутат він обіцяв контролювати та відстоювати протидію корупції, створення незалежного антикорупційного органу, розширення свободи підприємницької діяльності, диверсифікацію джерел постачання газу, використання альтернативної енергетики, лідерство України на ринку сільськогосподарської продукції та в інших галузях, чітке розмежування учасників АТО і учасників бойових дій з відповідним підходом у наданні пільг, надання субсидій малозабезпеченим громадянам на оплату комунальних послуг, забезпечення доступності якісних медичних послуг для громадян усіх регіонів країни.

Щодо питань округу головним завданням Ігор Лапін поставив перед собою сприяння тому, щоб лучани отримали максимальну користь від статусу Луцька як європейського міста. Також обіцяв, що сприятиме тому, аби призначення на важливі посади відбувались тільки через відкриті конкурси та громадські слухання, а ключові реформи проходили перевірку у регіоні.

Як бачимо, коло інтересів – надзвичайно широке. І непочатий край роботи. Натомість, у нардепа всього лише 6 запитів, про відповіді на які виборцям нічого не відомо та 34 популістські виступи.

За повідомленням громадянської мережі «ОПОРА» станом на квітень 2016 року, депутат не вніс жодного законопроекту та запиту, які б стосувалися його виборчого округу. Окрім того, він абсолютно не працював з виборцями, оскільки громадська приймальня депутата в Луцьку не працювала. А за рейтингом серед 105-ти народних депутатів-мажоритарників він зайняв аж 91 місце.

Але ось щодо кадрових питань, то тут нардеп доволі завзятий. Його помітили під час засідання комісії, яка призначила начальником Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Кватирка, до якого в місцевих лісівників було чимало претензій. Варто зазначити, що саме у цей день відбувалось засідання Верховної Ради, однак, нардеп більш пріоритетним обрав засідання щодо призначення головного лісівника області. У результаті всі заяви про кримінальні справи та зловживання на попередніх посадах Олександра Кватирка комісія не врахувала і призначила «потрібну» людину керувати лісовими ресурсами всієї області.

Але лише лісом кадрові інтереси нардепа на окрузі не обмежилися. Під час атестації працівників поліції до складу атестаційної та апеляційної комісій увійшло троє його помічників як нардепа та двоє працівників місцевого регіонального сайту, неофіційним власником якого є Ігор Лапін. Тож п’ятеро підконтрольних йому людей мали вплив на рішення, кого з правоохоронців залишити на роботі, а кого звільнити.

Варто відзначити, що один з помічників Лапіна, член вищевказаної атестаційної комісії Віктор Вальчук, будучи в стані алкогольного сп’яніння зчинив стрілянину в одному з районів Луцька. Однак, дивним чином, шляхом різних маніпуляцій з перекваліфікацією кримінального провадження та з урахуванням довідки експертів-психіатрів про те, що Віктор Вальчук не міг точно співвідносити свої дії з об’єктивними потребами ситуації, останній не був притягнутий до кримінальної відповідальності.

Не залишився і поза увагою нардепа і незаконний видобуток бурштину. Щоправда, публічно нардеп з’явився на клондайку тоді, коли з Волині виганяли старателів з інших областей.

Крім кадрових зацікавлень, нардеп встиг побувати в центрі скандалу з застосуванням вогнепальної зброї: 9 червня цього року його намагалися пограбувати. Нардеп, захищаючи свою барсетку, почав стріляти в зловмисників з вогнепальної зброї в житловому кварталі, не переймаючись, чи може хтось з випадкових перехожих потрапити під перехресний вогонь. Чи правомірно нардеп застосував зброю обіцяв перевірити новопризначений прокурор Волинської області Максим Киричук, проте відповіді так ніхто і не отримав.

Ось такий портрет кандидата на посаду Державного бюро розслідувань з точки зору його організаторських здібностей, особистої та соціальної компетенції (саме за такими критеріями конкурсна комісія має відбирати очільника ДБР). Крім того, постає питання й про управлінську діяльність, оскільки досвіду як такого в нардепа небагато.

А ось відповідність антикорупційним критеріям Ігоря Лапіна потребує прискіпливого вивчення. Адже, судячи з його декларації, тандем батька-судді та сина-адвоката приніс плоди: в родини 7 земельних ділянок, у матері квартира, у батька будинок, а в самого нардепа – квартира під Луцьком в селі Липини. Зауважимо, неофіційні джерела повідомляють про купівлю нардепом в Луцьку двох квартир в новобудові по вул. Огієнка (ЖК Центральний), не відображених в його декларації. Крім того, під час інциденту з стріляниною та пограбуванням на вулиці Арцеулова в Луцьку нардеп переконував, що вийшов з власного помешкання. Але квартири за цією адресою в декларації нардепа теж немає.

Що ж до грошових активів, то у Верховній Раді Ігор Лапін заробив 77 тисяч гривень зарплати, ще 80 тисяч отримав у якості відшкодувань пов'язаних із виконанням депутатських повноважень. 20 тисяч з Держбюджету йому відшкодували за проїзд, ще 167 тисяч за винайм житла. За відчуження рухомого майна від Оксани Лапіноїотримав 317 тисяч гривень. Ігор Лапін не вказав в декларації жодних банківських рахунків. Готівкою у гривневому еквіваленті він зберігає приблизно 1,4 мільйона гривень: 128 тисяч гривень, 26 тисяч доларів, 16 тисяч євро, 25 тисяч польських злотих.

***

Після оприлюднення результатів тестування на посаду в Державному бюро розслідувань кидається в очі низький результат тестування на знання законодавства. Проте, нардеп, який має 20 років правничого стажу, одразу ж почав виправдовуватися: мовляв, він увійшов до 50-ки найкращих. Дарма, що обирали цих 50 претендентів всього лише з 81.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Зайчик Показати IP 29 Листопада 2016 12:34
Йому б сізо прибирати
олег до Зайчик Показати IP 29 Листопада 2016 15:14
в СІЗО в камері парашу мити!
нхя не смішно Показати IP 29 Листопада 2016 12:45
Не дай Боже...
123 Показати IP 29 Листопада 2016 12:54
Зачем вообще писать что либо про этого м*дака? Никому не интересный персонаж.
ЗАМПОЛІТ ЛАПІН Показати IP 29 Листопада 2016 13:01
не можна тобі по закону бо замполіт радянської армії
Сераховичі Показати IP 29 Листопада 2016 15:25
Про таких.. ляпіних- дуже влучно висловився Павло Чайка на програмі у Шустера.
Колки Показати IP 29 Листопада 2016 18:19
Навіщо писати якщо йому і близько нічого не світить очолити? Якщо він третій ззаду? Просто, щоб полоскотати нерви людині?
МИКОЛА Показати IP 29 Листопада 2016 19:59
ЯКИЙ ТО АДВОКАТ...ТАТО ГОЛОВА СУДУ КУПИЛИ ДИПЛОМ... А САМ ВІН НЕЗНАЄ ЕЛЕМЕТАРНИХ НОРМАТИВНИХ АКТІВ, НЕ ГОВОРЯЧИ ПРО ТЕ,ЩО ПОРУШУЄ СИСТЕМАТИЧНО ЗАКОН УКРАЇНИ "ПРО ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН", ТАК ЯК ПОРУШУЄ ТЕРМІНИ...МЕНІ ОСОБИСТО ВІН ВІДПОВІДЬ НАДАВ ЧЕРЕЗ ДВА МІСЯЦІ І ТО ЇЇ ЩЕ Б НЕ БУЛО, ЯК БИ Я ЙОГО НЕ ВИЛОВИВ В ЛУЦЬКУ КОЛИ ВІН ВИРІШУВАВ СВОЇ ПИТАННЯ З ПІДОЗРІЛИМИ ОСОБАМИ
Князь Показати IP 29 Листопада 2016 23:26
Чудак робить кар'єру! Вон з провінції вже в нардепи пробився! Тата свого вже переплюнув! От що значить вчасно тряпку на голову намотати, а потім придумав що типу поранений))) умора повна!
просто Показати IP 29 Листопада 2016 23:48
вже обрали депутатом,а толку як з козла молока!брехун,чому будинок в Луцьку ,не внесений в декларацію,вилізло з грязі в князі,а гонору,,,
злий Показати IP 30 Листопада 2016 09:26
В мене питання до жителів Луцька, які вибрали цє "чудо" - вам не соромно?
До Лапіна Показати IP 30 Листопада 2016 11:57
Тобі, горе-депутат, горе-замполіт, горе-адвокат, просто понтар, не соромно за такі оцінки людей??? Згідний на 100% із "злим", Ви ж самі це "чудисько" обрали. Знали очі, що брали, далі по тексту. За місто Луцьк - соромно, за себе, хоч знаючи цього "хероя війни", як ковельчанина, що клеймо немає де ставити і не голосував за прохіндея. Голова ДБР - тримайте, вмру від сміху!!!!
Набридло Показати IP 30 Листопада 2016 16:08
У Лапіна є будинок у луцьку, зареєстрований на його коханку. Чому ж не вказує?
Олег Показати IP 30 Листопада 2016 21:09
Лапіна, кватирка, колісників скормити собакам (бездомним)
ШЕФ Показати IP 1 Грудня 2016 10:49
НАРОД .НЕ ОБИРАЙТЕ ТИХ ХТО ГОЛОСНО ЩОСЬ КРИЧАВ В МЕГАФОН.ДУМАЙТЕ....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus