USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

ЗМІ назвали спонсора Brexit

11 Червня 2018 09:13
Британський мільярдер Аррон Бенкс, який фінансував кампанію колишнього очільника Партії незалежності Найджела Фараджа з популяризації виходу Британії зі складу Євросоюзу, під час підготовки до рефрендуму кілька разів зустрічався з представниками російського посольства.

Про це повідомило відразу кілька англійських видань, зокрема The Guardian та Sunday Times, посилаючись на паперову версію The Observer, журналісти якого своєю чергою стверджують, що отримали доступ до електронного листування підприємця.

Як інформує Еспресо, Бенкс вклав в кампанію з пропаганди Brexit 12 млн фунтів, ставши найбільшим спонсором окремо узятої політичної акції в історії Британії. При цьому він багато разів заперечував, що пов'язаний із росіянами.

Окрім того, лідери руху Leave.EU (організація, яка агітувала за Brexit перед референдумом) кілька разів зустрічалися з високопоставленими російськими чиновниками з листопада 2015 по 2017 рік. Дві з цих зустрічей припали на тиждень, коли Leave.EU запустила свою офіційну кампанію по виходу Британії з Євросоюзу.

Тimes пише, що посередником при організації зустрічей виступав російський дипломат Олександр Удод, який був видворений з Англії з-поміж тих, хто був замішаний в «справі Скрипаля».

Росіяни познайомили Бенкса, згідно з інформацією ЗМІ, з якимось російським «бізнесменом», який запропонував тому купити проект з видобутку золота, що стоїть кілька мільярдів доларів. Це сталося на наступний день після старту кампанії Leave.EU, який пройшов за участю Бріттані Кайзер з Cambridge Analytica. Бенксу запропонували вкласти гроші в покупку 6 золотих копалень в Сибіру з тим, щоб об'єднати їх в одне підприємство, і як наслідок отримати гарантований прибуток у декілька мільярдів доларів.

Ці копальні належать Сергію Поваренкіну. У лютому 2016 року Бенкс прилетів до Москви, щоб зустрітися з ключовими партнерами та спонсорами проекту з видобутку золота. Серед них були представники одного російського банку.

Угода була анонсована 5 липня, через 12 днів після референдуму. Не ясно, чи інвестував в неї Бенкс, проте 17 липня він написав у Twitter:

«Я зараз купую золото і великі запаси корисних копалин».

Разом з тим, про те, що Бенкс був інвестором цього проекту, публічно ніде не повідомляється.

Бенкс і Вігмор, в свою чергу, запрошували посла і одного важливого російського дипломата на зустрічі в пабі і навіть пропонували їм дивитися результати референдуму в штаб-квартирі Leave.EU в Millbank, хоча посол відмовився, посилаючись на зобов'язання перед Москвою.

Контакти між Бенксом і Росією почастішали перед президентськими виборами в США, коли Бенкс, його бізнес-партнер і один з представників Leave.EU Енді Вигмор, а також Найджел Фарадж агітували за Трампа в Англії. У цей час вони регулярно відвідували Сполучені Штати.

Окрім того, дружину Бенкса звати Екатеріна Падєріна. Вона росіянка.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей відхилила пропозицію європейських політиків відмовитися від виходу з Євросоюзу. Другого референдуму щодо Brexit не буде, заявилаМей в інтерв’ю німецькій газеті Bild.

Велика Британія має вийти з Євросоюзу до кінця березня 2019 року після референдуму 2016-го, незначна більшість учасників якого проголосувала за цей вихід.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus