USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку пропонують дозволити прописуватися на дачах

20 Січня 2017 11:50
Депутати міської ради обговорюють проект рішення Про затвердження Порядку переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки. Проте через численні законодавчі колізії ця процедура ускладнена. А члени земельної комісії проект рішення не підтримали.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міської ради з питань земельних відносин та земельного кадастру 20 січня.

Депутат від фракції УКРОП Микита Рабан озвучив проект рішення, який підготував на розгляд сесії. Проект рішення стосується порядку переведення садових і житлових будинків у житлові.

Зауважимо, в межах міста Луцька є мінімум три дачні масиви: на Дубнівській, Володимирській та Львівській вулицях. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України N 321 від 29.04.2015 року «Про затвердження Порядку переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки» мешканці дачних будинків мають право їх перевести у житлові і там приписатися за рішенням виконкому. Та в самій постанові не вказана процедура, як саме це має відбуватися.

Зі слів Микити Рабана, вже чимало мешканців дачних масивів зібрали необхідні проект документів: основний документ – на садовий будинок і висновок сертифікованого архітектора. Але оскільки процедури не затвердили, право, вказане постановою, мешканці дачних будинків не можуть зреалізувати.

Проект рішення отримав негативний висновок від управління архітектури. Відповідно до нього, постанова КМУ суперечить законодавству про регулювання містобудівної діяльності.

Зокрема, є можливість, що після переведення дачних будинків у житлові, мешканці захочуть їх реконструювати, але земля надана під садівництво, де заборонено будь-яке будівництво. Також це житловий будинок, то газовики мусять підключити газ, і не можуть заявникам відмовити, але там немає ні під’їздів, ні ПДП.

Микита Рабан заперечив, він переконує: мешканці дачних масивів хочуть лише приписатися в своїх будинках і користуватися тими ж благами, що й інші лучани – реалізувати виборче право, отримувати освітні, медичні послуги в міських закладах. А газовики не дадуть дозвіл проводити газопровід на земельну ділянку для садівництва. Та й декларацію про реконструкцію на земельній ділянці під садівництво у ДАБІ не зареєструють.

Та начальник юридичного управління міськради Олександр Рачков зауважив: постанову КМУ практично виконати в користь громадян неможливо.

«Краще не зробите. Бо якщо треба прописатися, то я на 99,9% впевнений, що ці люди не зареєстровані в селі, вони зареєстровані в місті. Тоді нащо приписуватися? Треба змінювати призначення цілого масиву, вносити зміни в генплан, чи розробляти ПДП. Проблем може виникнути ще більше. Цей порядок однозначно необхідний, але він має бути більш деталізований - що робити далі міській раді», - пояснив він.

Начальник управління земельних ресурсів Сергій Шабала додав: з каденції в каденцію ведуть депутати мову про садові товариства.

«Більшість земельних ділянок там приватизовані для садівництва, більшість їх передбачені для садівництва. В перспективі там передбачена садибна забудова, але на це має бути згода всіх власників, розробка вулиць, заїздів. Можливий варіант, що один власник скупить в далекій перспективі всі ділянки й це стане можливим. Садове товариство не раз не погоджувалися на розробку ПДП», - зазначив він.

Крім того, додав Шабала, згадані нормативні акти приймалися скоріше для того, аби власники будинків у таких масивах як Конче-Заспа узаконили будинки, а не дачні будинки в Луцьку на Володимирській, розміром 4х5. Крім того, переконував він, якщо виконком визнає це житловим будинком, громадянин за рішенням суду змінить цільове призначення житлового будинку.

Урешті, члени комісії вирішили голосувати: проект рішення підтримав Микита Рабан, утрималися Євгеній Ткачук, Аркадій Саламатін та Микола Романюк. Тож проект рішення комісія не підтримала.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
дачник Показати IP 20 Січня 2017 12:22
романюка син ще туди не добрався
дачник Показати IP 20 Січня 2017 12:24
всі в суд. для чого газ коли людина на твердому палить. ви ще там землю не поділили
я Показати IP 21 Січня 2017 11:17
шановні дачники.поки не зберемся і не дамо хабаря романюку. нічого не буде.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus