USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Який статус має скандальна ділянка в Старому місті

20 Жовтня 2015 18:37
Волинських чиновників, чиї дії призвели до знищення підвалів 17 століття, вкотре пропонують притягнути до відповідальності. Адже поки готові документи припадають пилом у владних кабінетах, щодо статусу об’єкту, як пам’ятки 17 століття, цей об’єкт підприємець оформив як незавершене будівництво.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії Луцької міської ради з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму 16 жовтня.

Нагадаємо, щодо ділянки на вулиці Кафедральна, 13 вже давно точаться суперечки, а тим часом вона перетворюється на смітник. Вже три роки на ній не ведуться роботи. Водночас, підземелля 17 століття руйнуються.

Будинок за адресою Кафедральна, 13 був зруйнований у 1944 році. Ще 30 років тому двоярусні підземелля були досліджені. Свого часу луцькі депутати виділили згадану земельну ділянку в оренду Марії Поцілуй, яка є матір’ю нардепа Сергія Мартиняка. Згодом цю ділянку віддали в суборенду ТзОВ «Луцькміськбуд», засновником якого є Тихін Павлюк – депутат Луцької міської ради у 2006-2010 роках від фракції БЮТ.

У 2012 році ТзОВ «Луцькміськбуд» уклало договір з ДП «Волинські старожитності» на проведення археологічних розкопок. Свого часу тут археологи відшукали гаманець зі срібними монетами та срібний посуд.
На тому місці мав бути збудований житлово-офісний центр. А підземелля забудовник обіцяв розчистити і відкрити для відвідувачів. Але будівельні роботи так і не розпочалися. Під час розкопок краєзнавці ініціювали внесення підвалів до реєстру пам’яток. А тим часом будівництво зупинилося, бо закінчилися гроші. Тож уже три роки пам’ятка стоїть пусткою.

Свого часу члени депутатської комісії вирішили доручити земельному управлінню звернутися до орендаря (Марії Поцілуй) та суборендаря (ТзОВ «Луцькміськбуд») з проханням добровільно відмовитися від ділянки. Якщо ж орендар погодиться, - по тому можна було б або законсервовувати цю ділянку, або ж виставляти повторно на аукціон, щоб знайти іншого забудовника.

Проект рішення про припинення договору оренди декілька разів виносився на сесію, але або знімався з розгляду, або ж не набирав жодного разу необхідної кількості голосів.

Врешті, на одну із сесій, каже начальник управління земельних ресурсів Сергій Шабала, виноситься проект рішення про скасування оренди Марії Поцілуй за умови продовження оренди ТзОВ «Луцькміськбуд». Крім того, буквально місяць тому стало відомо, що забудовник оформив підвали 17 століття як незавершене будівництво з готовністю 3%, про що йдеться в довідці Державного реєстру нерухомого майна.

Яким чином забудовник оформив підвали, яким уже 4 століття, як незавершене будівництво – має розібратися прокуратура, адже відповідний лист вирішили направити депутати міськради, члени вищезгаданої комісії, до прокуратури області.

Зауважимо, за 4 місяці, відколи тема згаданої ділянки активно обговорюється краєзнавцями і депутатами, на ділянці фактично нічого не змінилося. Хіба що побільшало сміття. Фото, використані у згаданому матеріалі, зроблені 19 жовтня, і стан ділянки може побачити кожен лучанин, який прогулюється Старим містом. А будівельних робіт ніхто там і не розпочинав.
Врешті, члени експертної ради при комісії пропонують вчергове звернутися до міського голови, до голови ОДА, щоб він таки зініціював притягнення відповідальних чиновників, які призвели до нищення пам’ятки. Річ у тім, каже краєзнавець Ігор Левчук, що документи на ці підвали, як нововиявлену пам’ятку, вже готові давно.

«У листопаді 2012 року вся документація була готова: я був членом консультативної ради при облдержадміністрації - всі документи були. В мене копії лежать. Пішли хабарі. Чиновники загальмували це питання. Техпаспорт є, його виготовив Олексій Златогорський (очільник ДП «Волинські Старожитності – ред. ) за свої гроші. ОДА мала передати на Київ. Але так і не передала», - каже він.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЗАПОВІДНИК «СТАРИЙ ЛУЦЬК» ПРОПОНУЮТЬ ПЕРЕКРОЇТИ, АБИ ПРИВАТИЗУВАТИ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Архітектор Показати IP 20 Жовтня 2015 19:52
Хіба Левчук є фахівцем в архітектурній спадщині? Для чого дурити громаду.Причому тут чиновники, якщо Златогорський затягнув археологічні розкопки.
Лучанин Показати IP 20 Жовтня 2015 20:02
Чим би діти не бавилися, аби не вагітніли... У Луцьку більш ніж достатньо будівель які маю велику культурну та історичну цінність - але вони осипаються і руйнуються, бо нема нікому до них діла. Проте, до куска старої цегли є діло багатьом - бо земелька-то дорога! Якби були мудрі люди - загнали б експедиції археологів - перерили все - цінності забрали і в музей, а місце під забудову. НЕМА там що рятувати - чи може краще хай буде яма з бур'янами в історичному центрі?!
Че Показати IP 20 Жовтня 2015 23:11
Оренду і суборенду припинити. Ділянку виставити на аукціон. Публічно. Тоді буде реальна користь для міста.
місцевий Показати IP 21 Жовтня 2015 06:50
Коли поставлять обіцяні мером паркомати? Скільки можна жити брехливими обіцянками? Ще в серпні вони мали бути. А туристи проїхати по Братковського так і не можуть.
11 Показати IP 21 Жовтня 2015 09:12
читаємо "Свого часу члени депутатської комісії вирішили доручити земельному управлінню звернутися до орендаря (Марії Поцілуй) та суборендаря (ТзОВ «Луцькміськбуд») з проханням добровільно відмовитися від ділянки. Якщо ж орендар погодиться, - по тому можна було б або законсервовувати цю ділянку"...............можна подумати якщо законсервувати ділянку....то там на місці бурянів виростуть троянди......

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus