USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.85 9.95

16 травня: події, факти, дні народження

16 Травня 2013 00:01
День народження 16 травня – у першого заступника голова Волинської облдержадміністрації, депутата Волиньради Олександра Башкаленка (на фото), начальника Луцького відділення Львіської філії «Київстар Дж.Ес.Ем» Миколи Косенка, завідувачки госпрозрахунковим діагностично-лікувальним центром «Мискур» Людмили Колодій, підприємця і громадського діяча Сергія Адамчука та представника радіо «ФМ Галичина» Юрія Мартинюка.
«ВН» вітають усіх їх і бажають здоров’я, довголіття і невичерпної наснаги.
Сьогодні - День пам'яті жертв політичних репресій.
Хроніка «ВН»:
У 2011 році біля СБУ в Луцьку не розминулися дві іномарки.

А 16 травня 2010 року «ВН» повідомляли, в Луцьку поблизу Свято-Покровського храму відкрили пам’ятник Миколі Теодоровичу.

16 травня 2009 року «ВН» інформували, що дитячі ліки від гіперактивності мають ті ж властивості, що й кокаїн.

Народилися:
Цього дня народилися український історик, етнограф і письменник, громадський діяч Микола Костомаров, американський актор, батько акторів Пітера і Джейн Фонда Генрі Фонда, радянська ленінградська письменниця й поетеса Ольга Берггольц («Ніхто не забутий і ніщо не забуте»), французька кіноакторка, секс-символ Франції 1950-1960-х років Мартіна Кароль (Марі-Луїз Муре), французький кутюр'є Кристіан Лакруа, ірландський кіноактор Пірс Броснан, білоруська гімнастка, чотириразова олімпійська чемпіонка Ольга Корбут, російський рок-співак і музикант, лідер групи «ДДТ» Юрій Шевчук, американська поп-співачка, сестра Майкла Джексона Джанет Джексон, український письменник Тарас Прохасько («Непрості», «Інші дні Анни», «Спроба реконструкції»), американська акторка Меган Фокс («Трансформери», «Як втратити друзів і змусити всіх себе ненавидіти»), українська фехтувальниця Олена Хомрова.
Сталося:
1920Жанну д'Арк канонізовано римською католицькою церквою.

Жанна, селянська дівчина зі сходу Франції, стверджувала, що мала видіння від Бога, у котрих їй було доручено врятувати Францію від англійського панування наприкінці Сторічної війни. Вона очолила французькі війська, і спочатку її діяльність принесла французам чимало успіхів та особисту славу самій Жанні, але потім вона почала зазнавати невдач.

Орлеанська Діва воювала проти англійців на боці майбутнього короля Карла VII; була схоплена бургундцями, союзниками англійців, і 30 травня 1431 року спалена на вогнищі в Руані «за єресь, відьомство і носіння чоловічого одягу».
Одразу ж після її смерті розпочався реабілітаційний процес, який проходив у Парижі та Руані в 1455—1456 роках і відновив добре ім'я Орлеанської Діви.

1929У США відбулася перша церемонія вручення «Оскарів».
Перше вручення премії «Оскар» відбулося 16 травня 1929 року в готелі «Roosevelt» в Голівуді.
До 1953 року нагородження транслювалося по радіо. Потім - по телебаченню.
Перша документальна згадка імені «Оскар» відноситься до 1934 року, коли журналіст Сідней Скольські використав його, розповідаючи про Кетрін Хепберн, яка отримала статуетку в номінації «Найкраща актриса». Сама Академія стала використовувати це ім’я тільки з 1939 року.
2004українська співачка Руслана Лижичко здобуває перемогу в музичному конкурсі «Євробачення».
У фіналі конкурсу, що відбувся 15 травня 2004 року, українська співачка набрала переможних 280 балів на підставі телеопитування, що проводилось у 36 країнах.
Основна боротьба за перше місце розгорілася між Україною, Грецією і Сербією та Чорногорією, але підтримка жителів багатьох європейських країн, які високо оцінили «Дикі танці» Руслани, допомогла українці перемогти.
Найвищі оцінки — 12 максимальних балів — Руслані поставили Ізраїль, Ісландія, Литва, Латвія, Естонія, Польща, Росія і Туреччина.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus