USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

18 травня: події, факти, дні народження

18 Травня 2013 00:01
День народження 18 травня відзначають голова Горохівської райдержадміністрації Жанна Савчук, голова Любомльської районної ради Святослав Гаврилюк, головний редактор газети «Відомості.UA» Галина Федоренко (на фото), головний редактор ківерцівської районної газети «Вільним шляхом» Людмила Якимчук.
«ВН» вітають їх зі святом та бажають здоров’я, довголіття та невичерпної енергії.
Сьогодні – Міжнародний день музеїв.
Хроніка «ВН»:
У 2011 році Громадську раду при Луцькому міському голові очолив колишній директор департаменту соціальної політики мерії Петро Верзун.
18 травня 2010-го «ВН» інформували, що в Луцькому художньому музеї на території замку Любарта провели європейську акцію «Ніч музеїв».
А 18 травня 2009 року із нагоди сотої річниці від дня народження Яна Юзефа Фітцке, археолога та дослідника Волині, у Луцьку відкрили меморіальну дошку.
Народилися:
Цього дня народилися перський і таджицький поет, математик, філософ, астроном, автор популярних рубаїв Омар Хайям, останній російський імператор Микола II Романов, російська піаністка, педагог, фундаторка та директор Інституту імені Гнесіних Олена Гнесіна, радянський композитор, хоровий диригент, художній керівник хору імені П'ятницького Володимир Захаров, український радянський партійний діяч, перший секретар ЦК Компартії України Леонід Мельников, американський кінорежисер, володар «Оскара» Річард Брукс («Шкільні джунглі», «Брати Карамазови», «Елмер Гентрі»), Папа Римський Іоан Павло ІІ (Кароль Войтила), українська політична діячка і підприємець, народний депутат Наталія Королевська, російський хокеїст Олег Твердовський.
Сталося:

1830У США почато промислове виробництво перших газонокосарок.

1927Американська кінозірка Номра Талмадж випадково залишила відбиток своєї ступні на незастиглому асфальті.

Це наштовхнуло на ідею створення в Голлівуді алеї відбитків ніг кінозірок.

2005Ратифікацією Оттавської конвенції Україна остаточно зобов'язалася позбутися п'ятого найбільшого арсеналу протипіхотних мін у світі.

Україна підписала конвенцію у лютому 1999 року у Нью-Йорку. Ратифікація договору Верховною Радою відбулася 18 травня 2005 року. На час підписання угоди Україна порядкувала п’ятим найбільшим арсеналом протипіхотних мін у світі (після Китаю, Російської Федерації, США та Пакистану), що дістався їй у спадок від Радянського Союзу та налічував 6 мільйонів мін типу ПФМ.
27 травня 2003 року на Донеччині, у результаті виконання рамкової домовленості між Кабінетом Міністрів України і урядом Канади про ліквідацію протипіхотних мін в Україні, було ліквідовано останню міну типу ПМН.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus