USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

30 березня: події, факти, дні народження

30 Березня 2011 00:01
День народження 30 березня відзначають член Луцького міськвиконкому, колишній депутат Луцькради Юрій Циганюк, директор комплексної дитячо-юнацької спортивної школи №1 Луцької міської ради Руслана Оксентюк, український футболіт, уродженець Луцька Анатолій Тимощук.
«ВН» вітають їх зі святом та бажають їм здоров’я, наснаги й удачі.
Сьогодні виповнюється 110 років з дня народження командира Чернігівсько-Волинського з’єднання партизанських загонів, першого секретаря Чернігівського і Волинського підпільних обкомів КПРС, двічі Героя Радянського Союзу Олексія Федорова.
А 1857 року в цей день у селі Підгайці нинішнього Луцького району або в селі Прилуцьке нинішнього Ківерцівського району – достеменно не відомо – народилася польська письменниця й акторка Габріеля Запольська.
30 березня також народилися іспанський живописець Франсіско Хосе де Гойя, російський художник-портретист Василь Тропінін, французький поет Поль Верлен, голландський художник-постімпресіоніст Вінсент Ван Гог, український військовий і політичний діяч, генерал-хорунжий Армії УНР Микола Капустянський, український підприємець, цукрозаводчик та землевласник Михайло Терещенко, американський інженер, творець військових джипів Артур Херрінгтон, український оператор і кінорежисер Олексій Мішурін («Королева бензоколонки»), англійський рок-музикант, гітарист, співак і композитор Ерік Клептон, український футболіст і тренер Олексій Михайличенко, український політик і бізнесмен, великий землевласник, народний депутат України кількох скликань Богдан Губський, канадська співачка Селін Діон, іспанський футболіст Серхіо Рамос.
1613 – костромський селянин Іван Сусанін завів загін польських і литовських загарбників у болотистий ліс, де був замучений за відмову вказати правильний шлях.
1775 – Британський парламент ухвалив закон, який заборонив Північноамериканським колоніям торгувати з кимось іншим, крім Британії.
1842 – американський доктор Кроуфорд Лонг з міста Джефферсон (штат Джорджія) уперше застосував ефір як анестезуючий засіб під час операції.
1856 – за підсумками Кримської війни підписано Паризький мирний договір, що передбачав повернення Росією Туреччині фортеці Карс в обмін на Севастополь та інші міста, зайняті союзниками Туреччини, й оголошення Чорного моря нейтральним із забороною росіянам і туркам мати свій флот (крім 10 сторожових кораблів).
1858 – американець Гайме Лімпен з Філадельфії запатентував олівець зі стиральною гумкою на іншому кінці.
1867 – у Вашингтоні підписано російсько-американський договір: США придбали в Росії Аляску з Алеутськими островами за 7 мільйонів 200 тисяч доларів.
1919 – головою ВЦВК Росії обраний Михайло Калінін.
1922 – у Києві створено театр-студію «Березіль», нині Харківський український драмтеатр.
1923 – у Харкові організовано інформаційне бюро місії Фритьофа Нансена, яке надсилало повідомлення до західноєвропейських країн про політичне становище в УСРР.
1934 – радянська газета «Правда» вперше вжила фразу «ТАРС уповноважений заявити…».
1946 – церемонія вручення «Оскарів» вперше транслювалася на радіо.
1948 – керівник Радянського Союзу Йосип Сталін розпорядився блокувати всі дороги й залізниці, що сполучали Берлін із Західною Німеччиною.
1970 – на екрани СРСР вийшов фільм Володимира Мотиля «Біле сонце пустелі».
1976 – офіційний початок музичного панк-руху: перший концерт групи «Секс пістолз» в одному з лондонських клубів.
1981 – у СРСР вперше запроваджено літній час.
1987 – на екрани СРСР вийшов фільм Георгія Данелії «Кін-дза-дза!».
1991 – на об'єднаному з'їзді студентських організацій України, в якому брало участь понад 200 делегатів, активістів філій Української студентської спілки (УСС) та Студентського братства із 20 областей, прийнято рішення ліквідувати УСС і створити Спілку українських студентів (СУС).
1992 – фільм «Мовчання ягнят» Джонатана Деммі здобув п'ять призів «Оскар».
1995 – Папа Римський Іван Павло II випустив свою одинадцяту енцикліку, в якій він засудив аборти і евтаназію як злочини проти людства, котрі не повинні бути легалізовані.
1999 – суд міста Портленд у США виніс рішення, яке зобов'язало тютюнову компанію Philip Morris виплатити 81 мільйон доларів сім'ї померлого від раку легенів курця, який чотири десятки років курив «Мальборо».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus