USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Французи подарували Волині машину-амфібію. ВІДЕО

10 Червня 2013 14:30
Українським річкам загрожує не тільки повінь, а й екологічна катастрофа ‒ на Поліссі русла Припʼяті та Стоходу ‒ фактично суцільні чагарники. На окремих ділянках вага ряски ‒ 70 тонн, риба не може тут нереститися, а птахи ‒ вити гнізда.

Рятувати українські річки взялися у Євросоюзі. Волинська область, де власне і розташовані одні з найбільших водно-болотних угідь Європи, отримала машину-амфібію, яка розчищатиме береги, рятуватиме життя птахам та рибам та захистить Волинь від паводків та пожеж, - інформує ICTV.

Проточність річок Припʼять та Стохід ‒ в критичному стані. 80% русел ‒ суцільні чагарники. А значить вони мертві для гніздування пташок і нересту риб.

Кількадесят кілометрів річок геть заросли. Потужність повеней збільшилася втричі, пожежі, хоча й не часті, охоплюють дедалі більші площі.

Торік Інститут гідробіології Академії наук зафіксував: на початок липня на 1 кілометр русла загинуло 50 щук, 32 окуні і зо два десятки іншої риби.

«Це вже стало катастрофою для всієї екосистеми. Якщо це не розчищати, то ми маємо літні і зимові так звані задухи», ‒ зауважив Сергій Афанасьєв, доктор біологічних наук, заввідділом іхтіології річкових систем Інституту гідробіології НАН України.

«Є ділянки, де 100-150 метрів русла містять, за розрахунковими нашими даними, до 70 тонн, буває, ряски», ‒ зазначив кандидат біологічних наук Сергій Щербак.

За порятунок Полісся взялася Європа ‒ Волинська облдержадміністрація подала проект в ЄС і отримала машину-амфібію Truxor вартістю 80 тисяч євро.

«Цей проект підтримує ЄС. Над ним працювала французька команда, яка раніше створювала проект Піренейського парку. Ця команда тепер буде розвивати проект «Полісся»», ‒ розповів Анрі Барнабо, радник з аграрних питань при уряді України.

Ця техніка – втілення мрії, - каже заступник голови ОДА Віталій Карпюк, описуючи специфіку роботи перекачуючих станцій в області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
хм Показати IP 10 Липня 2013 16:10
Взагалі-то така новина УЖЕ БУЛА? Який прикол тсавити однакові?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus