USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як у Луцьку готуються до Святвечора. ФОТО

6 Січня 2013 17:08
Мешканці Луцька і околиць надають перевагу готувати на Святвечір класичні пісні страви. Однак, не відмовляються і від риби.

Про те, які страви будуть на святковому столі у волинян, «ВН» розпитали у покупців на Центральному ринку Луцька 6 січня.

Так, мешканка Рокинь пані Людмила зауважила, що у її родині на Святвечір буде 12 страв. «Буде все таке пісне. Будуть якісь рибні котлети. Огірочки, якісь овочі і фрукти. Більш все таке грибне. Будуть голубці з грибами, підливка з грибів, мариновані гриби», - розповіла жінка. Щодо фірмового рецепту куті, пані Людмила зазначила, що готує її дуже просто, додаючи лише мак і горіхи.





Лучанка пані Тетяна на святковий стіл напередодні Різдва подасть вареники і пиріжки з капустою. Рибних страв жінка не готує. Мовляв, вечеря на Святвечір має бути пісною. А на десерт у її сім’ї приготують вареники з вишнями.





У кутю пані Тетяна родзинок не додає, щоб не «бродило». Так, серед інгредієнтів головної страви Святвечора – лише горіхи, мак та мед. «Зараз люди готують все стандартно», - зауважила жінка.




Пані Леся з Боратина приготує на Святвечір овочеві страви. «Буде бурячок червоний, пекінська капусточка з морквочкою, з олійкою тільки всього-на-всього». Окрім того, волинянка додала, що приготує тушковані гриби, які вона заготувала своїми руками. «Риба сьогодні на столі повинна бути. У мене буде заливне з риби», - зазначила пані Леся. Жінка поділилася і власним рецептом куті. З її слів, щоб вона була смачніша, горіхи і мак треба «перетерти».




Підготовка до Святвечора для пані Світлани з Луцька відбувається по-особливому. За її словами, кутю у її сім’ї готує чоловік. Цей звичай він «привіз» із Закарпаття, звідки сам родом. Окрім того, пані Світлана додала, що горщик із кутею у їхньому домі ставлять на сіно у центрі столу, а на кути скатертини кладуть часник.




Розповіла жінка і про те, що на її столі будуть рибні страви. Зокрема, вказала, що запече скумбрію і приготує оселедець. «Хліб, фрукти, картопля печена», - перелічила жінка святкові страви. До того ж, пані Світлана додала, що особливим наїдком на Святвечір у її родині вважають грибну юшку. «Робляться такі ніби варенички всередині з білими грибами і цією юшкою, де варилися гриби, заправляється», - розповіла лучанка.



Окрім класичних страв, мешканка Луцька пані Валентина готуватиме картопляні пиріжки і пісні голубці. Останні жінка полюбляє готувати з гречкою. Однак, вона переконана, що особливого присмаку страві додає те, що перед тушкуванням вона обсмажує їх на олії. «Міняється просто смак», - зауважила пані Валентина.



Щодо рецепту куті, лучанка розповіла, що додає у неї лісові горіхи і «дуже багато» маку. «Родзинки обов’язково додаю. Ще можу додавати шматочки апельсинів, мандаринів і вишні», - додала жінка.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Світлана Показати IP 6 Січня 2013 17:20
Пісне можуть їсти ті - хто постив, а хто не дотримувався посту, а на стіл ставлять "як положено" це вже...!!!
ss6669 Показати IP 6 Січня 2013 17:57
А решта світу, яка не постить, що з ними буде на страшному суді?
довідково Показати IP 6 Січня 2013 18:02
ну оселедець це вже маразм, є страви котрі можна їсти лише на свята для кожного вони свої це ті страви котрі він з якихось причин не вживає на що день хоча полюбляє, а справній піст це взагалі відмова від їжі на певний час класичний же піст коли їжа вживається постійно але в певному асортименті так звані "пісні страви" як і обжорство в святкові дні це від ЛУКАВОГО!!
сс Показати IP 6 Січня 2013 22:21
...головне не їсти один одного!!!
пп Показати IP 7 Січня 2013 00:05
....
Адвокат Показати IP 8 Січня 2013 11:24
Підтримую, не їсти один одного.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus