USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Костел у Луцьку перетворили на сцену. ВІДЕО

6 Грудня 2012 11:51
Виставу «Борозна» презентували лучанам польські театрали у соборі Петра і Павла. Приміщення костелу обрали задля помпезності та експресії сценічної дії.

Про це повідомляє ВОДТРК.

У Римо-Католицькому кафедральному соборі святих Петра і Павла, після святої меси відбулося незвичне театралізоване дійство — видовищний спектакль «Борозна». Вперше у Луцьку свою творчість представив польський режисер театру «Сцена пластична» Лєшек Монджік. Попри те, що працює театр недавно, однак, вже здобув чимало нагород і популярність серед шанувальників нетрадиційного мистецтва. На рахунку акторів — більше 50-ти міжнародних фестивалів. Творчість аматорського театрального колективу оцінили глядачі майже усіх континентів.

Непересічний театрал, професор Люблінського Католицького університету Лєшек Монджік презентував у Луцьку своє творіння — студентський театр «Сцена пластична». У ньому грають не професійні актори, а студенти факультету журналістики Люблінського Католицького університету. До слова митець викладає сценографію у цьому закладі. До того ж чоловік - талановитий фотомитець із доволі неординарним і глибоко філософським світовідчуттям

Як зауважив один із акторів «Сцени пластичної» Кароль Фурманек, театр їздить різними містами і щоразу спектакль виглядає інакше. «Я був у різних країнах – від Австрії до України. Натхнення черпаю тільки одне – на виступах», - пояснив студент Люблінського Католицького університету.

У центрі уваги режисера — особа з її переживаннями, буття та смерть. У постановках Монджека час, і руйнує, і водночас, дає нове життя, що народжується у стражданнях, постає на руїнах драматизму.

Спектакль «Борозна», за словами Лєшека Монджіка, це своєрідна мандрівка у часі, що починається від народження і триває до смерті. Її лейтмотив — терпіння. «Ми виникли і ступаємо борозною, сповненою турбот і страждань, вона є дороговказом, який визначає сенс буття», – розповідає постановник.

Поділився своїми враженнями від заходу і директор обласного академічного театру ляльок Данило Поштарук. Зокрема, він вважає, що є мистецтво, яке неможливо переказати словами, його треба відчути і сприйняти. «І скільки буде людей його дивитися, кожна людина має свій організм і кожна людина сприйме по-своєму і прочитає щось своє», - додав директор лялькового театру.
Здійснивши постановку у костелі, режисер, тим самим, надав сценічній дії помпезності та експресії. Довершила виставу сакральна музика сучасного естонського композитора Арво Пярта.

Фото: Сильвестер Адамчик
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
* Показати IP 6 Грудня 2012 12:05
чому про такі заходи повідомляють лише постфактум?
Чеширский Кот Показати IP 6 Грудня 2012 12:26
Следующее представление будет цирковое?
алле ап Показати IP 6 Грудня 2012 13:47
точно. дрессированный кот.
Чеширский Кот до алле ап Показати IP 6 Грудня 2012 14:46
:)))))))))))
OrestN Показати IP 6 Грудня 2012 22:12
Як хтось сказав, відновлюється ополячення(окатоличення) Кресів Заходніх? А костел же був побудований єзуїтами....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus