USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Луценко, Добкін і Гурвіц отримають «будяки»

10 Грудня 2009 16:32
До переліку переможців правозахисної антипремії «Будяк року-2009» увійшли: Верховний суд України, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі, міський голова Харкова Михайло Добкін, Северодонецька міська рада та мер Одеси Едуард Гурвіц.
Лауреатом в номінації «За відверту зневагу до принципів правосуддя» став Верховний суд України. Журі відзначило його, зокрема, за розгляд справи засудженого до довічного позбавлення волі за вбивства Олександра Яременка. ВСУ відмовився скасувати рішення щодо його засудження, хоча Європейський суд вказав, що «засудження було результатом несправедливого судового розгляду».
У номінації «За систематичні порушення прав людини» першість здобув міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко. «Сподівання, які були покладені на реформи в МВС і взагалі в органах внутрішніх справ, які ще були кілька років тому, зараз остаточно розвіялися», - коментують представники оргкомітету.
Ще одним лауреатом лауреатом стала Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі в номінації «За обмеження свободи вираження поглядів». НЕК заборонила «дуже багато матеріалів для публікування», що погіршує ситуацію зі свободою слова в Україні.
Першістьу номінації «За брутальне порушення права на охорону здоров\'я» здобув мер Харкова Михайло Добкін за те, що внаслідок дій міського голови та його підлеглих «велике місто залишилось без жодного стаціонарного ліжка для хворих на туберкульоз», що призвело до зростання загрози епідемії. Крім того, пан Добкін ліквідував єдине в області торокальне хірургічне відділення.
Мера Одеси Едуарда Гурвіца відзначили «За систематичні перешкоджання у проведенні мирних зібрань». Зокрема, 5 травня 2009 року він заборонив Марш свободи, що мав проводитись громадською організацією «Об\'єктивна реальність».
Сєвєродонецька міськрада перемогла в номінації «За порушення екологічних прав». Через те, що депутати досі не визначили і не закріпили документально існування в місті скверів і парків, тут можна безперешкодно проводити забудову і вирубувати зелені насадження в місті.
За словами PR-менеджера Української Гельсінської спілки з прав людини Марини Говорухіної, кожний лауреат отримає «свій будяк та дипломи поштою», - пише Телекритика.
Довідково:
«Будяк року» - щорічна українська антипремія, запроваджена УГСПЛ. «Будяком року» відзначають за найбрутальніше порушення прав людини. Мета антипремії -стимулювати суспільну дискусію щодо небезпечних для прав людини тенденцій у вітчизняній правовій системі. Лауреатів «Будяка року» правозахисники оголошують щороку в Міжнародний день захисту прав людини, 10 грудня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Юка Показати IP 10 Грудня 2009 22:19
Ги-ги, тільки ще б ця премія якось позначалася згодом на вчинках її лауреатів, щоб вони, отримавши антивизнання, доклали максимум зусиль аби більше цього не сталося!
OrestN Показати IP 12 Грудня 2009 18:41
їм мало присуджувати будяки, їх слід тими будяками і кропивами гнати від влади, чи може ми політично короткозорі?
Таня Показати IP 13 Грудня 2009 13:11
Гарно придумано, класна премія. Тільки це їх(можновладців) незупинить, ім це до одного міс... Але приємно що є люди які не залишаються осторонь...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus