USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Музика «від Луцька до Ватикану» лунала у костелі. ФОТО

21 Жовтня 2013 08:13
Поринути у світ сакральної музики мали змогу лучани під час концерту академічного хору «Organum» та інструментального ансамблю «Ricercar».

Концерт відбувся 20 жовтня у Кафедральному костелі святих Петра і Павла у Луцьку. Виступ приурочили до Днів Йоана Павла II в Україні.

Перед початком концерту Генеральний Консул Республіки Польща у місті Луцьку Беата Бживчи подякувала музикантам за те, що вони знайшли нагоду завітати у Луцьк та висловила сподівання, що виступ у костелі буде таким само чудовим, як концерт, організований за сприяння Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці (колектив неодноразово відвідував Україну).



Диригент Богуслав Гжибек, перш за все, просив пробачення за невелике запізнення. З його слів, Україна – велика країна, дороги довгі, а автобус не може їхати надто швидко (напередодні колектив мав концерти у інших областях країни). Він розповів, що краківський колектив востаннє відвідував Луцьк 13 років тому.



«Кордон відчинився, і ми прибули сюди на крилах, адже усі ми – слов’яни, спільнота, і потрібно дбати про це і виправляти те, що було в минулому», - звернувся до присутніх Богуслав Гжибек.

Розпочався концерт із гімну про Богородицю, який супроводжує колектив впродовж багатьох років та супроводжував кожен візит папи Йоана Павла II – «Gaude Mater Polonia». Диригент нагадав, що невдовзі понтифіка польського походження офіційно визнають святим.





«Коли 45 років тому ми розпочали свою діяльність, він з благословенням сказав нам «йдіть та співайте», а я додам: йдіть та навчайте усі народи заповітів Господа – любові, сердечності та взаємності. Де любов взаємна, там Бог, - це наша головна думка», - зазначив Богуслав Гжибек.

Він наголосив, що немає значення, чи присутні віруючі православної церкви, чи греко-католицької – важливо відчувати у серці спільного Бога Всемогутнього.




Наступною пролунала «Літанія Остробрамська» авторства Станіслава Монюшка та молитви «у найкращій музичній оправі».





«Laudate Dominum» Вольфганга Амадея Моцарта виконувала солістка Луція Чарнецька (сопрано).






Після цього диригент закликав присутніх помолитися за безневинно убитих та тих, хто чинив злочин без усвідомлення того, що робить та віри, адже, з його слів, «на цій землі застигла кров невинних людей». Нагадування про жертв військових лихоліть та репресій стало передмовою до твору, який був написаний у 1944 році – «Lacrimosa» Вітольда Лютославського. Саме тоді вибухнуло Варшавське повстання, під час якого хлопці та дівчата зі зброєю в руках йшли боронити свою вітчизну. Виконали також подібний за настроєм твір композитора-вигнанця Фридерика Шопена «O Maria Dolorosa».






Композиція ксьондза Германа Кронштейнера «Totus Tuus» стала черговим нагадуванням про папу Йоана Павла II, який присвятив своє життя Богоматері та обрав цей латинський вислів («увесь твій») своїм апостольським гаслом.





Пам’яті папи присвятили також виконання гімну Ватикану «O felix Roma». Богуслав Гжибек попрохав присутніх полинути думками у Рим, до Базиліки Святого Петра.
«Нехай наш голос дійде до Ватикану та повернеться звідти до Луцька через Краків», - звернувся до присутніх диригент.




Останнім пролунав твір «Bogarodzica» на вірші великого польського поета, уродженця Волині, Юліуша Словацького.






Після виконання кожного з музичних творів глядачі віддячували музикантам оплесками. Квіти від єпископа Станіслава Широкорадюка отримали диригент та керівник колективу Богуслав Гжибек та солістка Луція Чарнецька.






Довідково. Академічний хор «Organum» заснований у 1969 році у Кракові за ініціативою Богуслава Гжибека, на його рахунку - чисельні концерти практично в усіх країнах Європи та у США. Неодноразово виступав у Ватикані для папи Йоана Павла II. Колектив дає концерти класичної музики, виконує вокально-інструментальні твори, патріотичні пісні, колядки. Протягом шести років співпрацює з інструментальним ансамблем «Ricercar», розширюючи репертуар виконанням ораторій Баха, Генделя, Моцарта та Вівальді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus