USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На 15 червня обіцяють найтриваліше місячне затемнення

13 Червня 2011 10:34
Астрономи закликають у середу, 15 червня, спостерiгати повне мiсячне затемнення: це явище, кажуть, добре буде видно на територiї всiєї України.
«Затемнення, яке проходитиме, дiйсно незвичне. Адже воно буде найтривалiшим зi знаних дотепер, – запевняє викладач фiзики та астрономiї Галицького iнституту Богдан Плисюк. – Мiсяць пройде через центр земної тiнi, тому повна фаза затемнення триватиме понад 100 хвилин». Про це пише Експрес.
Схоже за тривалiстю затемнення, за словами фахівця, востаннє було одинадцять рокiв тому, а наступного разу його можна буде спостерiгати аж у 2018 роцi.
«Мiсяць почне входити у тiнь Землi о 21.22. Спочатку вiдбуватиметься пiвтiньове затемнення, яке триватиме понад п'ять годин, – продовжує Плисюк. – За таким затемненням можна спостерiгати лише за допомогою спецiальних пристроїв. Згодом почнеться часткове затемнення, коли частина Мiсяця вкривається повною тiнню вiд Землi. Тодi його вже видно неозброєним оком. Коли ж усе небесне тiло ввiйде у тiнь, почнеться повна фаза затемнення. Це станеться о 22 годинi 22 хвилини 05 секунди. Триватиме вона, як я вже казав, понад 100 хвилин i закiнчиться о 00 годинi 3 хвилини».
Богдан Плисюк стверджує, що максимальна фаза затемнення настане о 23.32. «Мiсяць пiд час максимальної фази буде на пiвдень вiд зорi Альфи Змiєносця i пересуватиметься низько надмгоризонтом у сузiр'ї Стрiльця. Сонце в цей час – у протилежнiй точцi небесної сфери пiд горизонтом, у сузiр'ї Близнят», – додав він.
При цьому, каже він, колiр Мiсяця буде червоно-сiрим, з оранжевим вiдтiнком.
«Адже його пiдсвiчуватимуть променi червоного кiнця спектра Сонця, якi заломлюються в атмосферi Землi. Мiсяць почне виходити з тiнi Землi, i часткове затемнення закiнчиться о 1 годині 2 хвилини 16 червня. Крiм того, пiсля затемнення небесне тiло увiйде у фазу повного Мiсяця. Так почнеться третя чверть Мiсяця», – інформує спеціаліст.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Глоба Показати IP 14 Червня 2011 13:46
Всім хана

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus