USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині відкопали історичні пам’ятки. ФОТО

30 Серпня 2013 09:59
Монети, фрагменти шпори XVI інкрустований хрест-медальйон, кружальна кераміка – такі археологічні знахідки XVI-XVIII століть , ймовірно, пов’язані з діяльністю Ордену капуцинів, виявили біля мурів капуцинів у Володимирі-Волинському. Про це повідомили у прес-центр ДП «Волинські старожитності».

Так, експедиція ДП «Волинські старожитності» під керівництвом Олексія Златогорського завершила дослідження на території Окольного міста давньоруського Володимира, по сучасній вулиці М. Драгоманова,5, де заплановано будівництво храму Святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії.

У повідомленні зазначається, що дослідження проводилися на місці найбільш імовірного розміщення археологічних об'єктів, за 10 метрів на південь від колишньої котельні. Площа розкопу склала 200 метрів квадратних. В ході робіт було виявлено і досліджено культурний шар пізньосередньовічного періоду XVI-XVIII століть. Всього виявлено і досліджено 9 об'єктів: два житла XVI-XVIII століть, п'ять стовпових ям XVI-XVIII століть, дві сміттєві ями ХХ століття і 2 поховання XVI-XVIII століть.

ЧИТАТИ ЩЕ: НА ВОЛИНІ РОЗКОПАЛИ ПОХОВАННЯ ДІТЕЙ. ФОТО

Знахідки, виявлені у розкопі, представлені кружальною керамікою: чорнолощеною та з поливою XVI-XVIII століть, цеглою XVIII-ХХ століть, монетами: солідами XVI століття (5 екземплярів), угорським солідом XVI століття, інкрустованим хрестом-медальйоном XVIII столітя, фрагментами шпори XVI століття, металевими предметами XVI-ХХ століть.

Ймовірно, ділянка досліджень певним чином пов'язана з функціонуванням монастиря капуцинів. Останній заснований у Володимирі 1751 року на кошти єпископа Адама Войни Оранського, закритий 1832 рок російською владою. Виявлені будівлі і споруди у розкопіпізньосередньовічного часу ймовірно знищили раніші пам'ятки - ніяких свідчень або знахідок раніше XVI століття виявлено не було.

Оскільки пам'ятки археології є рухомими пам'ятками, на підставі проведення рятівних археологічних досліджень на земельній ділянці загальною площею 0,1866 гектара ДП «Волинські старожитності» не заперечує щодо будівництва храму на ділянці. Виявлені дитячі поховання після досліджень українських антропологів будуть перепоховані.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus