USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

В архівах відшукали ще одного власника найстарішого житлового будинку Луцька

7 Травня 2022 20:27
У 1625 році нині найдревніший житловий будинок у Луцьку, так званий Будинок Пузини, що біля замку, належав родині Войцеха Мстиславовича. До цього він був у власносні панської родини Загоровських.

Про це інформувала завідувачка Музею історії Луцького братства Олена Бірюліна у Facebook.

«Біля Луцького замку маємо прецікаву пам’ятку XVI століття – так званий Дім Пузини. Знайшовся ще один її власник, у 1625 році.

Частина цього дому первісно була дерев’яною на мурованому фундаменті вежі Луцького Окольного замку. З кінця XVI століття руїною вежі/башти та ділянкою біля неї уже володіла панська сім’я Загоровських. Замкові ревізори у 1622 році намагалися потрапити в цей двір, але урядник панів Романа і Михайла Загоровських їх не допустив.

Вчорашня моя архівна знахідка оприявнює наступного власника пам’ятки. У книзі реґестів Луцького ґроду за 1619-1625 роки фіксується «запис от их мл Панов Романа и Михала Загоровских Пну Войтехови Мстиславовичови на дом в замку Луцком».

За дослідженнями Андрія Зайця відомо, що двір луцького аптекаря Войтеха Мстиславовича в Окольнику вартував 1400 золотих, а сусідом аптекаря був київський воєвода Томаш Замойський.

В цьому контексті цікавий нам і Томаш Замойський, бо він був зятем у князівській родині Острозьких, пошлюбив Катерину Олександрівну Острозьку, а з нею йому дістався двір поруч нашої пам’ятки. Саме князям Острозьким належав шмат землі в Окольнику біля так званого Дому Пузини – тепер на цьому місці (за «Лесиним ясенем») сучасне згарище.

Я завжди пишу «так званий Дім Пузини», оскільки жодного доказу про належність цієї пам’ятки князям Пузинам досі не знайдено. Мабуть, і не буде знайдено, але під такою назвою пам’ятка увійшла в усі довідники.

Світлина Кароля Лянцкоронського, 1929 рік (на головному фото). Наша пам’ятка – праворуч», – написала Олена Бірюліна.

Відзначимо, що Будинок Пузини – пам’ятка архітектури національного значення. Споруда є найдавнішим житловим будинком міста. Дім був прибудований до муру Окольного замку. Будинок мав різні назви, залежно від того, хто в ньому проживав.

Відомі такі назви: дім Афанасія Пузини (луцького православного єпископа ХVІІ століття), будинок Гулевичів (найвідомішої шляхетської родини Волині ХVІІ століття), будинок Андрія Загоровського (волинського пана ХVІІ століття).

З архівних джерел відомо, що споруда спочатку була мурованою двоповерховою, квадратної форми із чотирисхилим дахом. У кінці ХІХ століття нові власники перебудували її, приєднавши ґанок і ще такої ж величини дерев’яну частину, що було притаманне волинським будівлям того часу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus