USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Туристів причарують «Магією Волинської казки». ФОТО

19 Червня 2013 10:56
Туристичний промотур маршрутом «Магія Волинської казки» відбувся 18 червня.

Новий туристичний маршрут пролягає селами Переспа, Любче, Рудка Козинська та Козин Рожищенського району. На думку організаторів, відкриття туристичних маршрутів через ці населені пункти стимулюватиме притік туристів та розширить можливості для надходження додаткових інвестицій до регіону.

Функціонуватимуть три туристичні маршрути: релігійний, етнографічний та культурно-дозвільний (сімейний). Елементи кожного із розроблених маршрутів демонстрували представникам обласної та Рожищенської районної ради, Рожищенської РДА, керівникам обласного та районного центрів зайнятості та підприємцям.

Розпочався промотур із відвідин села Переспа, де учасникам продемонстрували меморіальну плиту уродженцю села Корнію Назарчуку, повному кавалеру Георгіївського хреста. На місці плити планують спорудити пам’ятник видатному землякові.



Поряд із сільським будинком культури присутнім показали фотоекспозицію, присвячену історії села, та виставку робіт народних умільців.




Учасники промотуру також побачили інсценізацію казки «Рукавичка» у виконанні дітей. У майбутньому планують облаштувати дитячий майданчик та створити резиденцію цієї казки у Переспі.



Наступним пунктом на шляху маршруту стала садиба різьбяра по дереву Анатолія Деменіка. Майстер займається створенням оригінальних скульптур із дерева та інших матеріалів, зокрема, старих автомобільних покришок, а також володіє цікавою колекцією предметів, пов’язаних із минулим України.








Після цього учасники промотуру завітали до ресторанно-туристичного комплексу «Шинок». «Фішкою» закладу є креативне оформлення кафе, яке є своєрідним музеєм старовини та українського побуту. Тут можна побачити старовинні швейні машинки, грамофони, комоди, світлини, самовари та порцелянові статуетки.





На території закладу можна придбати вироби народних майстрів.




Музей першої світової війни розташований на двох поверхах старовинного млина. Експонати, які тут можна побачити, підняли із дна річки Стохід водолази. Експозиції музею пов’язані із Брусиловським проривом на Волині, коли на теренах краю точилися запеклі бої між арміями Австро-Угорщини та Російської імперії. У музеї експонують зброю, амуніцію, світлини часів першої світової війни.







Відвідини окраси села Переспа, Свято-Миколаївського храму, є частиною релігійного маршруту. Церкву побудували у 2000 році, до цього храму у селі не було. Наразі у церкві зберігають ікону, яка оновилася в однієї з парафіянок.




Відстань між Переспою та селом Любче учасники долали за допомогою «любченського таксі».




У селі Любче туристів зустрічали із традиційним короваєм.



Згодом продемонстрували постановку казки «Івасик-Телесик» та запросили на ярмарок народних майстрів.







Наступною зупинкою на шляху маршруту стала церква святого Іоанна Милостивого. Храм звели у 1778 році, проте його цілковито знищила пожежа 1970 року. Святиню відбудували не надто давно, у 1995 році.



Давньоруське городище XI - XIII століть розташоване на території села Любче. Наразі на місці городища встановили «ворота бажань». Гість із давніх часів князь Любомир, від імені якого походить назва села, розповів відвідувачам, що той, хто бажає багатства та достатку повинен пов’язати на воротах жовту стрічку, червону - той, хто прагне кохання, зелену - для здоров’я, а блакитну - для того, щоб народжувалися діти. Бажання кожного, хто пройде крізь ворота, неодмінно здійсняться.




У наступному пункті маршруту, селі Рудка Козинська, гостей зустріли стрілецькими піснями на меморіалі, присвяченому загиблим під час другої світової війни червоноармійцям та воякам УПА. Під час буремних років село стало осередком створення Української повстанської армії, його відвідував Роман Шухевич. Про минулі сторінки історії можна дізнатися у музеї села, який відкрили цьогоріч.





Тур продовжився відвідинами садиби квіткарки, де вирощують для продажу хризантеми, троянди та інші квіти.




Після цього на гостей чекали у Троїцькій церкві, збудованій у XVIII столітті. Цікаво, що навіть після найсильніших буревіїв останніх років, храм, який розташований на пагорбі, лишився неушкодженим.




Останній пункт на шляху маршруту «Магія волинської казки» - село Козин. Тут ярмаркували народні умільці з Рудки Козинської та Козина. Гостей частували справжньою рибною юшкою та іншими традиційними українськими стравами. У майбутньому у селі планують створити резиденцію казки «Коза-дереза».









Президент Волинського Інституту Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив Петро Лавренюк підвів підсумки презентації нового туристичного продукту: «Це гарний проект і дуже гарно працювати, коли є можливість кількох громад знайти щось спільне, щось, що може їх об’єднати. Ми раді, що сільські громади розуміють, що вони можуть створити спільний туристичний продукт».

Завдяки створенню нових туристичних маршрутів мешканцям чотирьох сіл буде трішечки комфортніше, вони повірять в себе, та в те, що вони здатні зробити якісну послугу, продукт, який зацікавить інших людей, які приїжджатимуть та залишатимуть гроші тут, - вважає Петро Лавренюк.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Weger Показати IP 19 Червня 2013 11:05
Відпочиваймо на Волині. Гарнішого за наш край немає :-)
Зеня Показати IP 19 Червня 2013 14:24
Волинь моя, краса моя...
ЛУЧАНКА Показати IP 19 Червня 2013 15:49
Ознайомившисть з статею зрозуміла,як ми ще мало знаємо про наш край.Яка краса!
гщгщщшх0 Показати IP 12 Травня 2016 09:46
7е9

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus