USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У космосі з'явилась «червона троянда у траві». ВІДЕО

1 Травня 2013 14:20
Найпотужніший буревій за всю історію спостереження за планетами Сонячної системи NASA зафіксувало на Сатурні.

На кольорових знімках природне явище виглядає як «червона троянда у траві», - пише ТСН.

Але насправді червоні вихори являють собою хмари, які рухаються на низькій відстані від поверхні ґрунту Сатурна, а зелені - хмари, що знаходяться вище.

Барвисті знімки зробила американська міжпланетна орбітальна станція Cassini за допомогою спеціальних фільтрів в лютому цього року, але опубліковані вони тільки зараз. Ураган розбушувався на Північному полюсі Сатурна.

Вивчивши кадри, вчені зробили висновок, що розмір шторму становить 2011 кілометрів в діаметрі, що, «переводячи в земні розміри», становить половину Австралії. Масштаби урагану на Сатурні в 20 разів більші за площу ураження будь-якого урагану на Землі.

Швидкість потоку повітря в урагані досягає 150 метрів за секунду. Крім того, на відміну від земних штормів, які переміщуються планетою, шторм на Сатурні нерухомий і залишається на Північному полюсі. Разом з тим ураган на Сатурні має схожість із земним: зокрема, у нього також є «око» - центр вихору, в якому немає хмар.

За словами представників NASA, ураган на Сатурні активний протягом останніх кількох років. Однак перші ознаки його були зафіксовані у 2009 році. Але якісна зйомка була проведена тільки зараз, оскільки на цій частині Сатурна довгий час була зима, і в цьому регіоні не вистачало сонячного світла, що робило бурю непомітною для спостережень.

Вчені сподіваються, що відкриття, зроблені на прикладі урагану на Сатурні, допоможуть їм краще пізнати властивості цього природного явища на Землі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus